Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Na Mariborskem Pohorju bodo zgradili vmesno postajo krožne kabinske žičnice. Po tem, ko je bila edina prispela ponudba za gradnjo prevelika, so na Marpromu opravili dodatna pogajanja. Tako je sedaj znano, koliko bo projekt stal in kdo bo postavil postajo.

Slovenska smučišča so že konkretno vstopila v letošnjo smučarsko sezono, a se sočasno ukvarjajo tudi z uresničitvijo večjih sofinanciranih investicij v žičniške naprave in drugo infrastrukturo. Med njimi ni izjema niti Mariborsko Pohorje

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je letos na podlagi javnega razpisa podprlo deset projektov za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča, za kar bo namenjenih 63,42 milijona evrov sofinanciranja.

Gre za projekte na Kopah, Treh kraljih, Veliki planini, Voglu, Krvavcu, Golteh, Rogli, Kranjski Gori, Cerknem in Mariborskem Pohorju.

Med odobrenimi projekti na državnem razpisu za razvoj in prestrukturiranje slovenskih smučišč so tako tudi načrti mariborskega javnega podjetja Marprom.

Ti obsegajo izgradnjo nove štirisedežnice Ruška, ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte ter izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju.

Sofinancerska pogodba z gospodarskim ministrstvom in Marpromom je bila podpisana konec novembra. Projekt bi naj po napovedih sicer stal blizu 7,5 milijona evrov, od tega bo Marprom na podlagi pogodbe z ministrstvom prejel šest milijonov evrov sredstev, ostalo razliko pa bosta prispevala Mestna občina Maribor in sam Marprom.

Zaradi pridobljenih sredstev je Marprom konec septembra objavil javno naročilo za izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice. V teh dneh pa je bila sprejeta tudi ponudba, ki je prispela na razpis.

Postaja bo stala na 560. metrih nadmorske višine

Zaradi lažjega vzdrževanja in uporabe smučarske proge v zimskem času in kolesarske proge ter turizma v nezimskem času se je podjetje Marprom odločilo zgraditi vmesno postajo na krožno kabinski žičnici.

Njihov cilj je, da letos dokončajo vsaj gradbena dela, medtem ko bosta dobava in montaža vmesne postaje, ki sta odvisni od zmožnosti proizvajalca, sledili v naslednjem letu.

Na lokaciji vmesne postaje krožne kabinske žičnice trenutno so doslej izvedli geološke raziskave in čiščenje terena, s čimer so se pripravili na začetek del.

Gradbena dela bi tako lahko začeli še letos, prihodnje leto spomladi pa naj bi začeli montažo konstrukcije vmesne postaje. Urejati pa so začeli tudi novo smučarsko progo pri Špelcinem logu, ki bo v prihodnje veljala kot rezervna proga za Zlato lisico, poroča STA.

Nova vmesna postaja bo stala na 560 metrih nadmorske višine, natančneje za osmim stebrom krožne kabinske žičnice, in jo bodo tvorili štirje vmesni stebri, vstopno-izstopni plato in kontrolna hiška.

Tudi srednjo postajo žičnice bo postavilo podjetje Leitner

Na razpis za dobavo, montažo in izgradnjo srednje postaje krožno-kabinske žičnice se je prijavilo le podjetje Leitner, ki je leta 2009 postavilo že sedanjo gondolo.

Njihova ponudba je znašala nekaj manj kot 2,46 milijona evrov, kar je malo nad predvidenimi 2,45 milijona evri, zato so v Marpromu z njimi opravili dodatna pogajanja.

Kot pa je sedaj razvidno iz portala javnih naročil, je Javni holding Maribor, ki upravlja s podjetjem Marprom, na razpisu le izbral podjetje Leinter. Pogajanja so obrodila sadove, saj končna ponudba znaša 2,43 milijona evrov.

Investicije za čim večjo izkoriščenost Mariborskega Pohorja

Cilj vseh teh vlaganj je razvoj celoletne ponudbe na Pohorju, saj je zimska sezona vedno bolj negotova, poudarjajo na Marpromu.

»Izgradnja vmesne postaje je pomembna zato, ker bo omogočila ureditev družinske kolesarske proge med vmesno in spodnjo postajo, ki bo gorskim kolesarjem na razpolago tudi pozimi, ko ne bo naravnega snega. S tem bomo izboljšali izkoriščenost nižje ležečih smučarskih prog in žičnice skozi vse leto,« so za Mariborinfo razložili v Javnem holdingu Maribor.

Ob tem dodajajo, da bo poleg tega postavitev vmesne postaje krožne kabinske žičnice pomenila tudi prvi pomemben korak k ureditvi nove, sicer že obstoječe, a nevzdrževane smučarske proge Jonatan.

»Sama ureditev te proge sicer ni del omenjenega projekta in bo pogojena s finančnimi zmožnostmi v prihodnjih letih,« še pojasnjujejo v Javnem holdingu Maribor.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gule Sne (nepreverjen)

No saj, glede na to, da se bliža nova ledena doba...

orožnik (nepreverjen)

GULE SNE, JAIPUR, pojdi si rit namakat v umazani Ganges, MB info pa pusti pri miru....

Starejše novice