Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Na Mariborskem Pohorju bodo uredili nove kolesarske proge, zgradili novo štirisedežnico, obeta pa se tudi izgradnja vmesne postaje krožne kabinske žičnice. Cilj vlaganj je razvoj celoletne ponudbe na Pohorju, saj je zimska sezona vedno bolj negotova.

Slovenska smučišča se že intenzivno pripravljajo na prihajajočo smučarsko sezono, a se sočasno ukvarjajo tudi z uresničitvijo večjih sofinanciranih investicij v žičniške naprave in drugo infrastrukturo. Med njimi ni izjema niti Mariborsko Pohorje

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je letos na podlagi javnega razpisa podprlo deset projektov za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča, za kar bo namenjenih 63,42 milijona evrov sofinanciranja.

Gre za projekte na Kopah, Treh kraljih, Veliki planini, Voglu, Krvavcu, Golteh, Rogli, Kranjski Gori, Cerknem in Mariborskem Pohorju.

Med odobrenimi projekti na državnem razpisu za razvoj in prestrukturiranje slovenskih smučišč so tako tudi načrti mariborskega javnega podjetja Marprom.

Ti obsegajo izgradnjo nove štirisedežnice Ruška, ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte ter izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju.

V okviru izvedbe projekta je Marprom pridobil šest milijonov evrov nepovratnih sredstev, zaradi česar so konec septembra že objavili javno naročilo za izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice. 

Postaja bo stala na 560 metrih nadmorske višine

Zaradi lažjega vzdrževanja in uporabe smučarske proge v zimskem času in kolesarske proge ter turizma v nezimskem času, se je podjetje Marprom odločilo zgraditi vmesno postajo na krožno kabinski žičnici.

Za izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice je že stekel postopek javnega naročanja oziroma izbire izvajalca del, pri čemer je cilj, da letos dokončajo vsaj gradbena dela, medtem ko bosta dobava in montaža vmesne postaje, ki sta odvisni od zmožnosti proizvajalca, najverjetneje sledili v naslednjem letu.

Nova vmesna postaja bo stala na 560 metrih nadmorske višine, natančneje za osmim stebrom krožne kabinske žičnice, in jo bodo tvorili štirje vmesni stebri, vstopno-izstopni plato in kontrolna hiška.

Na javno naročilo naj bi prispela ena ponudba, in sicer podjetja Leitner, ki je leta 2009 postavilo sedanjo krožnokabinsko žičnico. Gre za italijanskega proizvajalca, ki je za izgradnjo nove postaje postavil ceno 2.888.980 evrov, poroča Večer.

Investicije za čim večjo izkoriščenost Mariborskega Pohorja

Cilj vseh teh vlaganj je razvoj celoletne ponudbe na Pohorju, saj je zimska sezona vedno bolj negotova. 

»Izgradnja vmesne postaje je pomembna zato, ker bo omogočila ureditev družinske kolesarske proge med vmesno in spodnjo postajo, ki bo gorskim kolesarjem na razpolago tudi pozimi, ko ne bo naravnega snega. S tem bomo izboljšali izkoriščenost nižje ležečih smučarskih prog in žičnice skozi vse leto,« so za Mariborinfo razložili v Javnem holdingu Maribor.

Ob tem dodajajo, da bo poleg tega postavitev vmesne postaje krožne kabinske žičnice pomenila tudi prvi pomemben korak k ureditvi nove, sicer že obstoječe, a nevzdrževane smučarske proge Jonatan.

»Sama ureditev te proge sicer ni del omenjenega projekta in bo pogojena s finančnimi zmožnostmi v prihodnjih letih,« pojasnjujejo v Javnem holdingu Maribor.

Komentarji (6)

Tommmmmy (ni preverjeno)

Idiotizem brez primere. Na tako kratki gondoli delati še eno postajo???!!!
Za kolesarje??? Kdo je tu nor?
Snega ja itak vse manj, smučišča in proge se selijo v višje predele, mi pa postajo gondoel spuščamo nižje.
Razume kdor more...

Le (ni preverjeno)

Zapravljanje državnega denarja ;.....obsegajo izgradnjo nove štirisedežnice Ruška, ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte ter izgradnjo vmesne postaje krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju. Kdo je boter temu zapravljanju ? Arsenovič ? On še na Pohorju ni bil .

Jozicaa (ni preverjeno)

manjka gondola preko Ljudskega vrta.

Rola (ni preverjeno)

To so misleci Arsenovičevega štaba. Ravno to ga bo pogubilo.

pohorskisvizec

Snega ne bo, kaj pa potem? Tudi poleti ni ravno zasedenost gondole velika!

KohlaBaba (ni preverjeno)

MARPROM forever, hebote!

Starejše novice