Po dveh letih premora se v Maribor ponovno vrača tradicionalno Martinovanje, ki ga Mariborčani poznajo kot štajersko novo leto. Kot obljubljajo organizatorji, bo tokrat v še boljši in razširjeni izvedbi.

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji. Na martinovo se v štajerski prestolnici zbere tudi do 20.000 tisoč obiskovalcev.

Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program in tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba.

»Martinovanje je ena izmed naših identitet«

»To je ena izmed naših identitet, tako kot na primer Nogometni klub Maribor, Festival Lent, Dan Maribora, to je nekaj, s čimer se vsi poistovetimo. Mnogi si vzamejo vsaj proste ure ali pa celo dopust, da gredo na trg, ker vedo, da bodo tam srečali mnoge, ki jih niso videli celo leto,« je danes dejal Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor. 

»Mislim, da je kar velik del štajerske identitete pitje ob posebnih priložnostih, tako da imamo še eno posebno priložnost za to. Mislim, da nam martinovanje pomeni kar veliko, kar tak narodni oziroma štajerski praznik,« pa je pokomentiral mimoidoči. 

»Najbolj pomemben praznik na svetu v celem letu,« je dodal še drugi mimoidoči. 

Krst mošta in več kot 60 lokalnih ponudnikov

Osrednji dogodek mariborskega Martinovanja tudi letos ostaja prireditev, ki bo 11. novembra ob 11. uri na Trgu Leona Štuklja.

Malečniški brači se bodo v družbi vinskih kraljic in mestnega viničarja sprehodili od Hiše Stare trte čez mestno jedro in na poti simbolično zbrali mlado vino oziroma mošt namenjen za krst. Tega bo nato opravil župan na odru na Trgu Leona Štuklja, kjer bo osrednji zabavni program, na 34 stojnicah pa se bo predstavilo več kot 60 ponudnikov.

Celotno Martinovanje se bo odvijalo na kar šestih prizoriščih

Da se praznovanje povzdigne na nekoliko višji nivo, pa so se letos organizatorji odločili, da poleg obstoječega krsta vpeljejo tudi nove vsebine in druge lokacije.

»Izhodiščna točka programa tako ostaja Hiša Stare trte na Lentu, dodatna prizorišča pa so še Vodnikov trg, Koroška cesta, Grajski trg in Trg svobode. Celotno Martinovanje se bo torej odvijalo na kar šestih prizoriščih. Želimo, da celo mesto živi,« je razložil Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor. 

»V gostinski ponudbi bodo med drugim sodelovali tudi dijaki in študenti srednje in višje šole za gostinstvo in turizem ter vinogradniki, vinarji, turistične kmetije in gostinci iz mesta in širše okolice,« je še dodal. 

Nove vsebine in lokacije bodo povezovale celotno mesto in okolico

Prenovljeno zasnovo Martinovanja so sicer na mariborskem zavodu za turizem pripravili v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem, glavno vodilo pri novi zasnovi pa je bilo, da Maribor dobi martinovanje, ki bo z različnimi vsebinami povezalo več prizorišč v mestu in tako omogočilo obiskovalcem, da potujejo z vinom, jedačo, dogodki in srečevanji.

»Da se dogodek iz enega samega prizorišča raztegne na več prizorišč in se ljudje razpršijo po vseh teh prizoriščih, in navsezadnje smo imeli v mislih tudi tiste, ki prihajajo od drugod, da bodo skozi popotovanje, od prizorišča do prizorišča, lahko spoznavali tudi ostale vrednote Maribora.

Največja prednost Maribora je v tem, da lahko z eno nogo stojiš v mestu, z drugo pa v vinogradu,« je pojasnil Bogataj.

Struc je ob tem izpostavil še povezovanje z okoliškimi kraji, ki jih želijo v prihodnje intenzivneje vključevati v program. Kot novost pa se že nekaj dni pred Martinovanjem ponujajo tudi individualne pokušine pri številnih ponudnikih v mestu in okolici, dodatno bodo organizirali tudi Martinove pohode.

»Želimo si, da bi to Martinovanje bil kot en festival, ki bi trajal dva tedna«

Kljub temu pa organizatorji izpostavljajo, da se z novo zasnovo Martinovanja ne oddaljujejo od tradicije, temveč jo le nadgrajujejo z novimi vsebinami. »Nič ne odvzemamo, samo dodajamo,« je ob tem dejal Arsenovič.

»Vse izhaja iz tradicije, na to ne smemo pozabiti, ampak vsake toliko pač moramo prevetriti tudi to, kar smo počeli v preteklih letih in mislim, da smo na pravi poti,« je še pojasnil direktor Zavoda za turizem Maribor. 

Glaven cilj štajerskega praznika je, da se ohrani tradicijo, hkrati pa se pritegne obiskovalce v Maribor in njegovo okolico za več dni, ne samo 11. novembra.

»Dolgoročno si seveda želimo, da bi to Martinovanje bil kot en festival, ki bi trajal dva tedna in v katerega bi se potem vključevalo vse od kongresov o vinu in hrani, do kulture na to temo. In glede na to, kako se mesto spreminja, kako se trgi spreminjajo, je tudi več priložnosti, da se v mestu srečamo,« je dodal mariborski župan. 

Idej za naprej pa je medtem še veliko. V prihodnje nameravajo prireditev med drugim navezati tudi na mednarodno pot svetega Martina, med idejami pa je še mariborski kozarec, ki bi lahko služil kot turistični spominek.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.nika. (nepreverjen)

to je zadeva za pijance
Tukaj se dedci napijejo potem p a se po ulicah zaletujejo v poštene ženske
To zadevo bi morali že zdavnaj prepovedati tako kot mamila

Turbo (nepreverjen)

Super, da se to razširi v tudi tiste bolj mirne sfere.

Če pa kdo želi čagat pa naj gre na trg Leona Štuklja.

Pozdravljam razširitev.

Neviden (nepreverjen)

Za bruhat "pijanci pijani.V drugo bi pa imeli varnost na cestah'alko in varnost pač ni dobra situacija sploh zdaj ,ko so taxiji out zaradi nabite cene 'sploh pa 'kdo se še vozi z njim.

Mestjanar (nepreverjen)

Dobra ideja, v bistvu bo verjetno kopija že 188 Oktoberfesta v Münchnu. Z ozirom na vsebnost alkohola v vinu, ki je vizavi pivu vsaj 2 x večja, bo tudi "veselje" pri nas dozirano s turbinskim polnilnikom oz. kompresorjem. Brrrrrm-bmbmbm, brrrrrrm-bmbmbm, 450 PS! O kakšnem kulturnem dogajanju v času, ko bo tak 15 dnevni Mart'n, pa ni vredno izgubljati besed. Lahko pa bomo v MB peli prirejeno pesem El. Orgazma, pleše Rock 'n' Roll cela Slovenija.... MOM, hitro cenene hotele postavit. ⭐️⭐️⭐️ bo dovolj.

gost377383 (nepreverjen)

se ga bomo nasekal

Surfeiter (nepreverjen)

Kateri od vseh sodelujočih ksihtov oz. nastopajočih ob kulturnem dogodku spremembe mošta v vino, je sploh Štajerc? Sami zagorci ... to je tako kot tista, ko je Raketa (večno pijani študent iz ene afriških držav in seveda črnec i po svoje maskota nekega temačnega obdobja, ko so v YU študirali študentje iz Neuvrščenih) glasno bentil v LJ z besedami:"Vi močvirniki nas Štajercev ne bote jebali!"

Sinetz (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl komunisticni murgeljski pedercic neotesani butasti pohabljeni učenec samega musolinija in tovariša Tita in jovanke broz ki je imela samo 2 razreda osnovne šole

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec

Spet imaš izbruh nestrpnosti proti svojim Dr. surf.! Spij literco, boš miren. Na zdravje! Pravilno, da se razširi na druge dele mesta. Samo koše za bruhanje pripravite!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Pohorčan (nepreverjen)

Ke te to??? Tote narod je fukjen, zblojen že brez ka bi kaj spija. jaz bi to fse ukina, prepoveda pa bi bil mir. Zaj se ga bojo spet nažrle ko svije te pa bo spet urnebes.

Starejše novice