Slika je simbolična.
Svetovna zdravstvena organizacija svari pred prehitrim uvajanjem obveznega cepljenja.

Čeprav naj bi cepljenje proti covidu-19 v minulem letu rešilo najmanj 470.000 življenj, Svetovna zdravstvena organizacija Evropo svari pred uvajanjem obveznega cepljenja.

To naj bo zgolj izhod v sili, ki se ga uporabi šele, ko so izkoriščene vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge.

Kluge je sicer priznal, da je obvezno cepljenje v določenih primerih res prispevalo k boljši precepljenosti, a dodal, da gre pri tem za specifične situacije, ki jih je treba razumeti v širšem kontekstu.

Pri odločanju je treba vsekakor upoštevati tudi to, kakšen učinek utegne imeti obvezno cepljenje na »zaupanje javnosti« in kaj je za določeno skupnost še sprejemljivo, je opozoril. Pozval je k »dialogu s skupnostjo«, ki da mora ostati temelj odzivanja na pandemijo.

Obenem je s konkretnimi številkami podkrepil velike koristi cepljenja proti covidu-19. V zadnjem mesecu je v 53 državah in teritorijih evropske regije zaradi covida-19 umrlo 120.000 ljudi, potrdili so deset milijonov okužb z novim koronavirusom. Tako število novih primerov kot smrti se je v zadnjih dveh mesecih podvojilo.

A kljub zaskrbljujočim podatkom ostaja število smrti zaradi covida-19 tokrat bistveno pod ravnmi iz prejšnjih valov pandemije, je poudaril Kluge. Raziskava, ki sta jo skupaj izvedla Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je pokazala, da je cepljenje od decembra lani do novembra letos neposredno rešilo najmanj 469.168 življenj.

V Svetovni zdravstveni organizaciji so sicer danes tudi pozvali k boljši zaščiti otrok pred covidom-19, saj se okužbe med njimi hitro širijo. Število primerov v Evropi resda narašča v vseh starostnih skupinah, a najhitrejši porast zaznavajo v skupini od pet do 14 let.

»Danes ni nič neobičajnega, če je incidenca med mlajšimi otroki dva- do trikrat višja kot na splošno v populaciji,« je na novinarski konferenci povedal Kluge in opozoril, da s tem povezana zdravstvena tveganja niso omejena le na otroke, saj lahko ti hitro okužijo tudi svoje starše in stare starše.

V vseh osnovnih šolah bi morali zato poskrbeti za čim boljše prezračevanje in zagotoviti uporabo zaščitnih mask, to mora postati standarden del varnega učnega okolja, je poudaril regionalni direktor.

Ponovnemu zapiranju šol in pouku na daljavo bi se morali medtem na vsak način, če je to le mogoče, izogniti.

Glede cepljenja mlajših otrok je ocenil, da mora biti to predmet razprave na ravni posameznih držav.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Zopet nič. Nič. Kako tov. Janša in podrepniki ... vladamo po principu korenček in palica. Ko boste državljani, beri čreda ovac, pridni in ubogljivi, vam damo kuhanega, če ne, bomo poskrbeli za zaprtje zadnjo sekundo. Medije so pa tako utišali z skoraj enoletno trajajočo zgodbo demonstracije moči. Kaj so dosegli? Nobeden medijem verjame več ne. Vsi nam servirajo Avstrijo in obezno cepljenje ter kazni, ki sledijo. Izrezujejo in na novo lepijo, torej ponerejajo avstrijske izjave o tej temi, čeprav vemo, da bo cepljenje obvezno le za zaposlene v določenih branžah (zdravstvo, zdravstvena nega, nega v domovih za starejše itd) ... servirate nam obvezno cepljenje v YU za črne koze ... bedaki jedni, servirajte sebi in se vprašajte zakaj je takrat 22 milijonska Juga bila precepljena v dveh dnevih, vam pa ne rata precepiti dveh milijonov pridnih in izobraženih Slovencev v dveh letih ... Tito, zbudi se ... eden je že vstal od mrtvih, torej lahko še ti ...

Surfeiter (nepreverjen)

Demonstracija moči v zadevi STA ...

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Zdaj pa bodi pameten. Svetovna zdravstvena organizacija ni za obvezno cepljenje a določeni idioti v državah pa bi to radi sprovedli! Recimo v Avstriji gredo na finto kao ustrahovanje, zato so dali termin za obvezno cepljenje z februarjem 2022. Hočejo le 85% precepljenost državljanov, da bi potem preklicali ta odlok o obveznem cepljenju in dobili določeno vsoto denarja od EU. A verjamite, da od tega ne bo nič v obeh primerih.

Neviden (nepreverjen)

Požeremo vas žive

Starejše novice