Kot strela iz jasnega je v ponedeljek odjeknila novica, da vrata zapira gostilna Pri treh ribnikih, najstarejša gostilna v Mariboru. Vzrok za zaprtje naj bi tičal v finančnih in organizacijskih težavah najemnika.

Gostilna Pri Kličku, kot so ji rekli domačini, je delovala vse od leta 1825. Junija 2020 je Mariborska občina prek Mestnih nepremičnin postala lastnik objekta, gostinsko dejavnost pa so še naprej izvajale Terme Maribor. 

»Kliček, kot ga stari Mariborčani dobro poznajo, je bil vedno v srcih Maribora zapisan kot ena tradicionalnih točk. Zato je tudi naša odgovornost kot lastnika tega objekta, da naredimo vse, da ohranimo to tradicijo in seveda to povežemo z razvojnimi smernicami Mestne občine Maribor,« pravi Ranko Šmigoc, direktor Mestnih nepremičnin. 

Atraktivna lokacija gostilne

Mimoidoči pravijo, da bodo pogrešali gostinsko ponudbo v eni najbolj znanih stavb v mariborski občini.

»Škoda je, ker je tako prijetno, že zaradi okolja se ljudje radi ustavljajo, žal mi je,« pravi Jelica Petrovčič. Mariborčan Marijan Bračič pa pravi, da je lokacija gostilne atraktivna in posebna ter da so imeli tam kdaj tudi poslovna kosila s podjetjem.

Spet drugi so prepričani, da gre za simbol Maribora in da je velika škoda. 

»Če ne znajo upravljati, pa so v izgubi, potem ne morejo drugega narediti, ampak mislim, da se bo to rešilo. Škoda je, ker je simbol Maribora, ampak treba je znati upravljati s tem, kar imaš,« je prepričana Jana Peserl.

Najemna pogodba do leta 2023

Tudi mariborski župan obžaluje, da se je zaprla najstarejša gostilna v Mariboru, vendar je prepričan, da se je še enkrat več potrdilo, da je bil nakup pravilen in bodo samo kot lastniki lahko ta prostor bolje upravljali. 

»Kratkoročno smo žalostni, srednjeročno pa bomo našli mogoče neko vmesno rešitev, ki je odvisna tudi od dogovora s sedanjim najemnikom,« pravi Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor.

Če Terme Maribor ali mariborska občina ne bosta našla najemnika, bo objekt ostal zaprt do izteka najemne pogodbe, to je do junija 2023. Kakšne načrte imajo v termah z objektom, ni znano, saj so se zavili v molk.

Razlog za zaprtje pa naj bi bile finančne in organizacijske težave Term Maribor, pa tudi pomanjkanje osebja.

Usoda najstarejše gostilne v Mariboru tako ostaja neznanka. Do zaprtja je sicer prišlo tik pred dokončanjem obnove promenade, ki vodi iz središča mesta, in začetkom nove sezone.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tommmmmy (nepreverjen)

Vsaka dobra gostilna potrebuje parkirišče, ki ga Kliček nima. Parkirišče je stalno zasedeno, saj je odprtega tipa in plačljivo. Tam parkirajo mnogi, ki pridejo samo na sprehod, celo tisi, ki gredo v Maribor po opravkih. Najprej naj občina poskrbi za posebno parkirišče za goste gostilne, potem pa najde najemnika.

Tommmmmy (nepreverjen)

Vsaka dobra gostilna potrebuje parkirišče, ki ga Kliček nima. Parkirišče je stalno zasedeno, saj je odprtega tipa in plačljivo. Tam parkirajo mnogi, ki pridejo samo na sprehod, celo tisi, ki gredo v Maribor po opravkih. Najprej naj občina poskrbi za posebno parkirišče za goste gostilne, potem pa najde najemnika.

Klasika (nepreverjen)

Do gostilne se da priti tudi peš, skozi kmalu novi park, uspeh gostilne ni odvisen od parkirišča ampak od znanja, ki ga premore osebje in management, ki je tam zaposlen.

Surfeiter (nepreverjen)

Vse kar je bilo v lasti in/ali upravljanju Term MB je propadlo ... in sedaj je kreatorka vsega tega propada podžupanja ... gospa Alenka Iskra, dovolj je! Odstopite!

Starejše novice