V zadnjem mesecu so v porastu številne okužbe dihal. Te polnijo pediatrije in zasedajo postelje, zdravniki pa delajo na robu zmogljivosti. Kakšno je stanje v Mariboru?

Postelje mariborske pediatrične klinike so popolnoma zasedene. V njihovi urgentni ambulanti ne pomnijo takšnega pritiska.

»Dnevno je napoteno v našo urgentno ambulanto med 25 in 40 otrok. To so otroci, ki so napoteni za sprejem. Če bi mi vse te otroke sprejeli, bi nam 200 postelj nezadostovalo. Tak da jih sprejmemo deset do 20 odstotkov samo - tiste, ki so res upravičeno napoteni,« nam je dejal Vojko Berce, namestnik predstojnika Klinike za pediatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

K sreči vsaj covid-19 pri otrocih ne dela težav

Zgodaj se je začela sezona respiratornega sincicijskega virusa, zdaj pa je vedno več tudi obolelih za gripo. 

»Ne spomnim se, pa tudi na terenu slišim, da še ni bilo nikoli zahtevnejše epidemiološke situacije. Epidemija gripe se komaj začenja, RSV pa še vedno traja. K sreči nimamo dosti problemov s covid-19, ker je ta pri otrocih blag in jih ne rabimo hospitalizirati,« je še pojasnil Berce.

Kot še dodaja, pa je težava tudi v tem, da v Mariboru v nočnem času pediatrične prehospitalne enote ni. Urgentne ambulante zato pokajo po šivih.

»Delamo na kraju svojih zmogljivosti«

S porastom okužb dihal se srečujejo tudi v Pediatriji Šentilj. Že od konca novembra opravljajo okoli 200 pregledov dnevno.

»Številke so nekje primerljive z obdobji gripe pred covidom-19, ampak takrat je šlo to za kratka obdobja. Letos se je tako obdobje začelo že v začetku novembra in se nekako samo še stopnjuje,« nam je pojasnila Mojca Švab Zavratnik iz Pediatrije Šentilj.

Na robu zmogljivosti so zato tudi zdravstveni delavci.

»Bomo zmogli, trudimo se. Ampak res delamo na kraju svojih zmogljivosti, deset ur dnevno, vikende. Ni prostega časa,« je še jasna Švab Zavratnik.

Več okužb dihal tudi zaradi izolacije

Težave ima tudi primarna služba. V Zdravstvenem domu Maribor so v decembru obravnavali osem primerov gripe in skoraj 1300 primerov virusne infekcije.

 Edith Žižek Sapač iz Zdravstvenega doma Murska Sobota pa je poudarila: »Če pred dvema letoma nismo gledali v ambulantah bolnikov z respiratornimi obolenji, jih je sedaj tudi od 20 do 30 pride takšnih v posamezno ambulanto.«

Pediatri menijo, da je k večjemu razmahu okužb dihal pripomogla tudi izolacija v zadnjih dveh letih.

»Takrat so bili ljudje res zaprti, prekuženosti ni bilo. Otroci se nekako niso srečali z respiratornimi virusi. Prav tako pa imamo letošnje leto izredno nizko precepljenost proti gripi, tako da tudi pričakujemo velik porast okuženih z gripo,« je še jasna Švab Zavratnik.

Ne pozabite: ob okužbi ostanimo doma

Priporočila zdravnikov pa so v času povečanega števila okužb enaka kot do zdaj.

»Ko opažamo izcedek iz nosu, kašelj, ko je neka akuten zagon bolezni, takrat smo tudi kužni in je boljše, da ostanemo doma. Hkrati pa je potem pomembno tudi okrevanje po bolezni, da se prezgodaj ne vrnemo, ker je imunski sistem občutljiv in kmalu lahko potem ponovno zbolimo,« je še dodala Žižek Sapač.

Čeprav epidemija respiratornega virusa pojenja, pa vse kaže, da se zaradi epidemije gripe stanje v ambulantah še vsaj en mesec ne bo spremenilo.

Komentarji (13)

Leka (ni preverjeno)

Poslanstvo zdravnikov je zdravljenje ljudi posebno OTROK ne glede na letni čas in praznike . Tudi ,če kdo ne bo mogel na smučanje med novoletnimi prazniki . Tudi ostale službe opravljajo svoje poslanstvo - policija ,vojska ....

Fonzekk (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Poslanstvo učiteljev je učenje otrok. Pa od njih zahtevaj, da delajo 10 in več ur na dan, v soboto, nedeljo, ponoči.... To je samo za primer. Takih poslanstev je še več in nikogar se ne pričakuje tak neurejen delovnik kot ga imajo zdravniki. Na dolgi rok to ne gre.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

'Dragi' Fonzek verjetno si se pred študijem kaj pozanimal glede del in nalog v tej franži?! To je isto kot, da bi poklicni vojak pričakoval 8 urni delavnik!
Problematika je le glede plačila in to v vseh panogah v Sloveniji. V eu bi morali imeti vsi plače enake, da bi bilo pošteno.

In reply to by Fonzekk (ni preverjeno)

Ubup (ni preverjeno)

Fonzekk si pomislil kdaj na gasilce ....ne nakladaj .

In reply to by Fonzekk (ni preverjeno)

andrej 57 (ni preverjeno)

Gasilci delajo pa definitivno najmanj. Res da se morajo odzvat hitro...a ko bom se drugič rodil, želim bit poklicni gasilec.

In reply to by Ubup (ni preverjeno)

Ubup (ni preverjeno)

Misliš ,da bodo dežurali pri tvojem žaru ? Bumbar !

In reply to by andrej 57 (ni preverjeno)

totekmb (ni preverjeno)

Prodajalci decembra tudi delajo na kraju svojih zmogljivosti in ne hodijo jokat v medije. S tem, da imajo veliko manjše plače.

DENIS1234 (ni preverjeno)

Spet so zgoreli, katerič že......v dveh letih so se navadli na ležernost in visoke prihodke, to je težava...Bil v bolnišnici zaradi sebe v 3-eh mesecih 4x, ni bilo žive dušr nikjer, ter zaradi žene 2x, evo spet, vse prazno. Nisen našel ordinacije kjer optavljajo CT, nisem imel koga za vprašat ( ob15.30 uri ), pride čistilka, vprašam, odgovori - ma neznam......oni so izgoreli ja ......... delam vsak dan od 4 do 16 ure........pa se še nisem vžgal, res da sem utrujen, ampak gre.....

Ubup (ni preverjeno)

Nisi edini ,če ti kaj pomaga ! Tudi ne boš edini ,ko bo folk šel protestirat proti takšnemu načinu dela zdravnikov .

In reply to by DENIS1234 (ni preverjeno)

Ajgor1 (ni preverjeno)

Od nekdaj bili navajeni bolj posedat kot delat. Zdaj pa je treba 14 dni malo bolj živahno riti prestavit, pa so izgoreli od dela.

Ubup (ni preverjeno)

Navadili so se dela od doma -BERI DELO PRI ZASEBNIKU NA ČRNO . Klicev na telefon se nihče ni odzival kar je bilo za nekatere usodno .

In reply to by Ajgor1 (ni preverjeno)

GostQ (ni preverjeno)

Samo jamračanje dohterjev. V času kovida so prejemali dodatke in nič delali,zdaj pa končno migajo,kakor pa vsi delavci drugih kadrov,a se o njih nič ne piše. Podobno je s policisti, ki jim mora skoz širša javnost pomagat,da kaj najdejo.

cico6 (ni preverjeno)

Ma dajte no,..

Starejše novice