Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor so danes pripravili praktične delavnice za osnovnošolce, s katerimi so že pred februarskimi informativnimi dnevi želeli potencialnim bodočim dijakom dodatno predstaviti njihove smeri izobraževanja.

Šolarji z vzhodnega dela Slovenije že uživajo na zimskih počitnicah. Mnogi jih preživljajo na smučiščih ali v termah, številni pa se med počitnicami radi udeležijo tudi kakšnega tečaja.

Kot smo že poročali, je Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor danes pripravila enodnevne delavnice, namenjene osnovnošolcem, od 5. razreda naprej, ki so navdušeni nad kuhanjem, pripravo napitkov in organiziranjem dogodkov.

»Na kuharski delavnici bomo ustvarjali prigrizke, s katerimi postrežemo na zabavi, pri strežbi bomo mešali napitke, ki bodo navdušili naše goste, na delavnici turizma pa bomo oblikovali vabila in naredili načrt, ki je potreben, da je zabava za rojstni dan zares nepozabna,« je ob vabilu na delavnice pojasnil Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Z delavnicami učencem predstavili njihovo šolo

Osnovnošolci so današnji počitniški dan preživeli na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor ter šolo spoznali skozi delavnice kuharstva, strežbe in turizma.

»Glavni namen je, da se odpremo širši javnosti, tako bodočim dijakom, kot pa tudi vsem zainteresiranim, da vidijo, kaj tu počnemo. Da počnemo dosti, da počnemo na inovativni, na novi način,« je dejala Darinka Zorko, učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Kaj vse so počeli v kuhinji?

»Pekli smo mafine in zdaj delamo še mini tortice. Zanimivo je, učimo se novih stvari,« sta med delavnico povedali Eva in Daša.

»Recimo za tortice smo mogli ločevati jajce, potem sem recimo pomagala tudi pri okraševanju tortic in mafinov,« je dodala Julija.

Kakšen pa je bil končni rezultat? » Mafini so bili zelo okusni, sem si vzel recept, pa ga bom doma poskusil,« je še dodal Tiran, medtem ko so se mini tortice še hladile v hladilniku.

Osnovnošolci na delavnice prišli iz radovednosti

Zakaj pa so se osnovnošolci sploh odločili, da počitniški torek izkoristijo za obisk praktične delavnice?

»V bistvu hodim na Waldorfsko šolo in na Waldorfski šoli se ful dosti naučiš peči. In jaz sem zato tudi prišla sem,« je dejala Ženija.

»Zato, ker razmišljam, da bi se vpisal na to šolo in ker nimam več dolgo časa, da bi se odločil,« je povedal Tristan.

Julija pa je dodala: »Moja sestra je dijakinja na tej šoli in jaz sem vedela, ko sem slišala temo, da bodo kakšne sladice in jih zelo obožujem peči, zato sem se odločila za to.«

Osnovnošolcem pomagali tudi dijaki

Na šoli pa danes, kljub zimskim počitnicam, niso bili sami. Na pomoč so jim namreč priskočili tudi tamkajšnji dijaki. Zakaj so se sami odločili počitnice preživeti v šoli?

»Zaradi tega, ker je lepo videt osnovnošolce, kateri radi spoznavajo nove stvari, jim rad pomagaš,« je dodal Marko, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor

Valter pa še je dodal: »Če jim kaj ne gre, jim pomagamo in pokažemo, kako se kaj dela. Jim povemo, zakaj se to zgodi sploh, zakaj na primer testo vzhaja in podobno.«

Oba pa poudarjata, da je šlo osnovnošolcem na delavnicah super in da sta vesela, da učence zanimata gostinstvo in turizem.

Mladi se znajdejo v kuhinji in so željni novega znanja

Nad zavzetostjo osnovnošolcev v kuhinji pa je bila navdušena tudi srednješolska učiteljica.

»Sama sem zelo zadovoljna, saj sem srečala danes veliko mladih, ki so željni novega znanja, veliko novih spoznanj v svetu kulinarike. In me prav nič ne skrbi za našo kulinariko, za naše mlade upe,« je še povedal Zorko.

Da so skozi delavnice odlično predstavili svojo šolo pa priča tudi dober odziv šolarjev. Nekateri so se že danes odločili, da bodo postali njihovi bodoči dijaki.

Komentarji (2)

ovi (ni preverjeno)

- bi priporočal obisk te delavnice tudi tistim komentatorjem, kateri ne ločijo med "Dunajskim šniclom" in zrezkom po Dunajsko, Kranjsko klobaso, potico, steakom ipd.- zaj pa "udri" , klon ;-)

SLO (ni preverjeno)

Da ni interneta tudi ti pojma nebi imel a ne. Mi je pa všeč, da si si zapomnil.

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Starejše novice