Foto: Jan Rozman
Na mariborski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so potrdili, da se soočajo s tremi novimi okužbami ošpic, med obolelimi je tudi zdravstveno osebje.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor obravnavajo nove primere okužb z ošpicami. Kot so potrdili na mariborski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so potrjeni so trije novi primeri, sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje. Vsi novi primeri bolezni so povezani s prvim primerom 38-letnika, ki je ošpice prinesel iz Srbije. 

»Obolela je tudi zdravnica, ki je obravnavala enega od teh bivših obolelih, in sicer dojenčka, in pa medicinska sestra,« je javnosti pojasnil Karl Turk iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ob tem pa potrdil, da sta bili obe cepljeni - medicinska sestra z enim odmerkom, v roku 72 ur po stiku z obolelim otrokom pa še z drugim odmerkom, zdravnica pa je bila popolnoma cepljena z dvema odmerkoma, vendar je vseeno zbolela. 

V tretjem primeru obolele pa gre po besedah NIJZ za bolnico, ki je družinska članica prvih primerov obolelih za ošpicami v Mariboru. Ker prihaja iz Makedonije, podatkov o tem, ali je bila cepljena na NIJZ niso mogli pridobiti.

Inkubacijska doba se je zdaj podaljšala do konca junija oziroma začetka julija: »Na upam si napovedati, da ne bo novih primerov, upam si pa napovedati, da jih ne bo veliko. Ocenjujemo, da smo bili toliko uspešni, da širšega pojava obolenj ne bo.« V stiku z obolelimi je bilo po ocenah NIJZ sicer okoli 300 ljudi

Epidemija ošpic zanesena tudi v Maribor?

»Zaskrbljeni nismo samo zaradi zdravstvenega osebja, ampak zato, ker vemo, da v Evropi poteka epidemija ošpic, da ljudje migrirajo, zaradi česar se lahko, tako kot se je v tem primeru zgodilo, zanese primer ošpic tudi v našo državo,« je še dejal Turk. Zdravniki zato apelirajo na čim višjo precepljenost, obenem pa priznavajo, da nobena zaščita ne more biti 100-odstotna. 

»Ni treba, da je ljudi strah, je pa to neke vrste alarm za nazaj. Bojimo se predvsem, da nam precepljenost pade, ker ne gre le za individualno imunost, gre tudi za kolektivno imunost. Ošpice so najbolj nalezljive med vsemi temi boleznimi, proti katerim cepimo, zato mora biti minimalna kolektivna imunost 95-odstotna,« so še poudarili.

V Mariboru je precepljenost proti ošpicam nekaj manj kot 95-odstotna, kar je pod minimalno kolektivno imunostjo.

Novi primeri ošpic niso presenetljivi

Spomnimo. Pred tednom dni so v UKC Maribor potrdili še dva primera ošpic, zbolela sta 40-letni moški in enoletni deček, oba sta bila v stiku s prvim obolelim.

Epidemiološka služba je po prijavi primera identificirala 63 kontaktov znotraj družine in zdravstvene službe. Kot so zagotovili, so potrdili vse potrebne epidemiološke ukrepe, s katerimi so maksimalno omejili možnosti za pojav dodatnih primerov.

Ker se inkubacijska doba zaradi novih primerov še ni iztekla, podaljšala se je do 20. junija, novi primeri bolezni po ocenah Turka niso presenetljivi.

Kako prepoznati ošpice?

Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se lahko pojavijo vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj, ki je rdečkast in je dvignjen nad nivojem kože. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje okužbo v Slovenijo prinesejo ljudje iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 oseb na milijon prebivalcev, umre pa okoli 134.200 obolelih.

Foto: Jan Rozman

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cepimo (nepreverjen)

Vse zdravnike in medicinske sestre

matemat (nepreverjen)

Številke v zadnjem odstavku članka mi niso jasne. Če je na svetu približno 7 miljard prebivalstva, in jih za ošpicami zboli 36 na milijon (podatek iz članka), to pomeni, da jih skupaj na svetu letno zboli približno 252000. Za ošicami pa naj bi jih po podatku iz članka umrlo 134200. Kar predstvlja več kot 50 % obolelih. S temi podatki je nekaj narobe. Prosim, da se podatki popravijo, saj se s tem zavaja javnost.

Starejše novice