Foto: Marprom
Bodite previdni, tudi v Mariboru lahko ostanete brez avtomobila, saj vam ga lahko odpelje pajek. In, kako pride do tega?

Glede nepravilnega parkiranja oziroma neplačevanja parkiranja na beli coni v Mariboru je kar nekaj polemik. Kot smo poročali včeraj, niti ni točno znano, kako se določne voznike sploh lahko kazni.

Eden od skrajnih ukrepov je zagotovo odvoz s pajkom. Javno službo odvoza in hrambe nepravilno parkiranih ter zapuščenih vozil v Mariboru opravlja Marprom.

Strošek odvoza 100 evrov, potem še ležarina

Odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov odrejajo medobčinski redarji, posebno vozilo pajek pa avtomobile odvaža na parkirišče v Mlinski ulici 1, tik ob glavni avtobusni postaji.

Tam so nameščeni na ograjenem in varovanem delu parkirišča, od koder jih lahko lastniki odpeljejo po plačilu stroška odvoza. To je mogoče storiti 24 ur na dan po predhodni najavi preko telefona.

Strošek odvoza nepravilno parkiranega vozila znaša natanko 100 evrov; pri tem se 24 ur po odstranitvi avtomobila začne dodatno obračunavati še ležarina v višini pet evrov na dan.

Lani odpeljali 795 avtomobilov

Višina stroškov za odvoz tovornega vozila, avtobusa ali drugega vozila, ki ga ni mogoče odstraniti s pajkom, se zaračuna po dejanskih stroških, kot jih odmeri zunanji izvajalec storitve odvoza tovrstnega vozila.

Kadar je avtomobil že v hrambi na zavarovanem parkirišču v Mlinski ulici, ni mogoče uveljaviti polovičnega plačila in je treba stroške odvoza poravnati v celoti. Polovično plačilo je moč uveljaviti izključno v primerih, ko je medobčinski redar že izdal odredbo za odvoz, a pajek s kraja prekrška še ni odpeljal.

V letu 2023 je bilo opravljenih 795 odvozov nepravilno parkiranih vozil, ob tem pa pajek odpeljal še 37 zapuščenih vozil, so sporočili iz Marproma.

V spodnji tabeli je objavljen aktualen seznam odpeljanih vozil, ki so na parkirišču v Mlinski ulici.

Vir: Marprom

Če ugotovite, da vašega vozila ni tam, kjer ste ga parkirali, obstaja velika verjetnost, da vam ga je odpeljal pajek. Ali je vaše vozilo med odpeljanimi nepravilno parkiranimi avtomobili, lahko preverite tudi preko telefona ali e-pošte.

Sicer pa je osnova za odvoz s pajkom, ki ga opravi podjetje Marprom, odredba Medobčinskega redarstva ali policije.

Komentarji (3)

Malinovec (ni preverjeno)

Ne vem od kod vam podatki o tako malo odpeljanih vozilih. Najbrž so to samo ti, ki so trenutno deponirani. V ponedeljek so eno vozilo odpeljali na hregorčičevi. Pred mojimi očmi. Torej sta letos bila vsaj dva odpeljana..

Malinovec (ni preverjeno)

Bedaki, še naslov je aktualni seznam vozil. Sedaj jih je samo 9 lanskih.. A ste tu novinarji sploh končali osnovno šolo? Groza.

In reply to by Malinovec (ni preverjeno)

Kajo (ni preverjeno)

Vam pomagamo policaji da jih booster lahko odpeljali se vec

Starejše novice