FOTO: Jure Banfi
V uredništvo Mariborinfo smo prejeli dve anonimni pismi staršev otrok Nogometne šole Nogometnega kluba Maribor, ki pričata o nasilju med mladimi nogometaši, domnevnem favoriziranju in celo snemanju med tuširanjem.

Stanje v Nogometni šoli Nogometnega kluba Maribor so starši v dopisu med drugim opisali tudi z besedami: »Ni vse zlato, kar je vijoličnega.« Zapisani so očitki, s katerimi smo soočili tudi vodstvo nogometne šole. Starši v anonimnem pismu očitajo tudi klientelizem, nestrokovnost, celo plačevanje za mesto v ekipi.

Direktor zavrača očitke o nestrokovnosti in favoriziranju

»Vsaka selekcija v nogometni šoli ima trenerja z ustrezno izobrazbo. To je predpogoj, saj v nasprotnem primeru ne bi pridobili licence za nastopanje v najvišjem nivoju tekmovanja pod okriljem NZS. V klubu delujejo še štirje dodatni trenerji, specializirani – dva za fizično pripravo in dva za delo z vratarji,« očitke o nestrokovnosti zavrača direktor Nogometne šole NK Maribor Sebastijan Harc in dodaja, da bi ob slabih trenerjih težko bili državni prvaki v mladinski, kadetski in U15 selekciji.

V pismu na trenerje nogometne šole letijo tudi očitki o 'kupovanju' mest v ekipi. »Pojavlja se praksa, da se točno ve, koliko stane mesto v ekipi in pri katerih trenerjih je to možno kupiti ter na kakšen način se to splača,« so zapisali starši v anonimnem pismu.

»Na te klevete ne bi odgovarjal, zaupam trenerjem. Ne vem, ali bi lahko bili ves čas in vsa zadnja leta v samem slovenskem vrhu z mladinskimi selekcijami z 'nekvalitetnimi' igralci, ki so si 'kupili' mesto v naših ekipah,« odgovarja direktor nogometne šole, ki očitke o favoriziranju določenih nogometašev pripisuje veliki selekciji znotraj šole, zaradi katere številni nogometaši ne dobijo toliko priložnosti, kot bi si želeli. 

Nešportno obnašanje in pretepi med pripravami

Zapis priča tudi o domnevno vse bolj nešportnem obnašanju nogometašev mlajših selekcij mariborskega nogometnega ponosa. »Igralci bežijo iz sob, internatov in se v tem času prepuščajo alkoholu in cigaretom. Igralci zanemarjajo svoje osnovne in srednje šole. Na tekmah želijo fizično obračunavati z gledalci, dopuščene so različne oblike nasilja. V slačilnici in sobah pa je tudi fizično nasilje,« pravi del zapisa v anonimnem pismu.

Po naših neuradnih informacijah je v zadnjih mesecih res prišlo do nasilnih incidentov med mlajšimi nogometaši. Tako sta med pripravami kar v eni izmed sob fizično obračunala nogometaša mlajših selekcij, v jesenskih mesecih pa se je podoben incident zgodil v nekoliko starejši selekciji, zaradi česar sta bila vpletena dva meseca tudi suspendirana.

»Na nešportno obnašanje v vsakem primeru odreagiramo, na različne načine glede na kršitev oziroma situacijo. Sankcije so od prepovedi treniranja, do nenastopanja na posamezni tekmi. V vsakem primeru se predhodno pogovorimo s starši o sankciji. Ob nasilju v ekipi podobno odreagiramo s pogovorom z otroki in s starši, nato sledi katera izmed oblik sankcioniranja,« pojasnjuje Harc, ki je povedal, da so v zadnjih treh letih iz nogometne šole izključili enega fanta zaradi nespoštovanja pravil obnašanja.

Domnevno snemanje med tuširanjem in izsiljevanje

Anonimno pismo v zaključku govori o skrajno občutljivih dogodkih v slačilnici ene izmed mlajših selekcij. »Pojavlja se tudi oblika nasilja v obliki prisilnega snemanja otrok, katar se ti preoblačijo in tuširajo. Posamezniki snemajo svoje igralce in jim nato grozijo, da bodo njihove posnetke objavili na socialnih omrežjih. Ne morete si predstavljati, kakšne posledice lahko ima to za te otroke v teh občutljivih letih. Prišlo je celo tako daleč, da starši umikajo svoje otroke iz selekcij,« so o domnevnih dogodkih zapisali starši.

»V nogometni šoli z dogodki medsebojnega snemanja otrok v slačilnici nismo bili seznanjeni,« nam je odgovoril Harc in poudaril, da zadevo preverjajo in bodo primerno ukrepali. Ob tem v nogometni šoli dodajajo, da je slačilnica še posebej občutljiva stvar, kjer trenerji mladih nogometašev ne želijo pretirano nadzorovati.

Direktor nogometne šole ob tem poudarja, da imajo zgledno sodelovanje s starši, ki si ga želijo nadgrajevati. »Pisarna nogometne šole je odprta za vse starše, za njihova vprašanja, kritike, očitke in tudi za pohvale,« je povedal Harc.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Starsi' vpisite otroke v kak drug sport.
Nogomet ni nekaj na kaj bi bili ponosni.

Encan (nepreverjen)

Zagotovo je veliko resnicev napisanem.

MB ikona (nepreverjen)

Ne trapaj bedarij, če ne poznaš situacije! Vse to so ideje nekoga, ki želi v medijih izpostaviti svoje bolane zgodbe, ki jih je ničkoliko in jih naivnemu folku prodaja že leta. Točno se ve kdo to je. Če si pa željan rumenega tiska, pa si kupi Lady in na WC z njo.

In reply to by Encan (nepreverjen)

vpognjenec (nepreverjen)

kaj imajo telefoni za iskat na treningu in v slacilnici, splih pri otrocih ??!? ze v pravilih obnasanja in hisnem redu kluba bi moralo to biti napisano in prepovedano. kaj so se prisli snemat in zajebavat ali resno trenirat? Starsi, ne delajte si utvar, da bo zaradi zvenecega imena kluba vas otrok res tudi uspel, ni pogojeno s tem. Najboljsi svetovni sportniki se kalijo v najmanjsih neznanih klubih in - na domacem dvoriscu !

Viola vedno in… (nepreverjen)

Ceprav sem velik navijac Maribora se vedno slisim kaksni nestrokovni trenerji vodijo otroke, sploh niso pedagogi ampak kr neki amaterji. Ko slisim vse te zgodbe da igrajo igralci, kateri starsi trenerjem dajejo raznorazne bomboncke, potem je to res zalostno, pa da trener raje gleda po telefonu tekmo Maribor:Mura, kot la da se posveca otrokom. NkMaribor bi moral imeti vzorno urejeno nogometno solo ne pa da jih vsak zeleznicar al pa tabor razbijeta..

nk (nepreverjen)

G.Harc j ok-ampak sam nima moči spremenit tega.
G.Bloudek strokovni vodja meša štrene in kuje
scenarije v NŠ
Nažalost ni pomoči...jih je že veliko obupalo:(

Navijac (nepreverjen)

Zanimiva tema...iscite in raziskujte naprej,da se ve kako in kaj.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

"...da bi ob slabih trenerjih težko bili državni prvaki v mladinski, kadetski in U15 selekciji.". Toliko o slabem delu in slabih trenerjih!!!

žalost (nepreverjen)

Milan Djuričič je bil najboljsi strokovni-niti malo
skorumpiran sam sodeloval na treningih,pa kje
so trenerji kot Karić,Karanović...itd
Sedaj igrajo na pogodbah igralci pripeljani iz kar nekih klubov zato so drugi igralci na stand by....
Med drugim obstaja naveza z NK Sl Bistrica....(katera liga je to???)
Zakaj že? itd.itd.
Večina trenerjev je ok ampak morajo delat po
navodilih-ekipo sestavi nekdo drug....
Obstajajo tudi individualni treningi pri strok vodji????
ti igralci tudi imajo prednost...itd
Predlagam menjavo strokovnega in realističen
pogled na fante kateri še vztrajajo.........))))
Namreč trditve staršev v večini držijo...žal.

Pravi simpatizer (nepreverjen)

Kako lahko uničujete še to, kar je dobrega v našem mestu z objavami nekih anonimk, ki si jih lahko tudi sami izmislite. Če tisti, ki to napiše, nima obraza se pod to podpisat, je to objaviti čisti rumeni tisk. Tragedija pa je, da se s takimi "pamfleti" blati ime kluba NK Maribor. Žalostno za vas kvazi info kanal, še bolj žalostno pa za tiste, ki pišejo bolane komentarje.

LudiRudi (nepreverjen)

Favoriziranje igralcev je stalnica povsod in v vseh športnih . Naj gredo v šahovski krožek.

Za maribor (nepreverjen)

SRAMOTA A ZAL RESNICA
HARC - laze prvaki pri U15 - s kom? Koliko otrok je samo iz MB????
BLOUDEK - cas ga je povozil
TRENERJI - brez custvene inteligence, ce imajo svojega otroka v ekipi je ta najbolj problematicen v obnasanju
Ce je sola talk ok zakaj trenerji svoje otroke ne vpisujejo v MB solo ampak so drugje
Zakaj ni pravih testiranj ??
To kar se dogaja pod tusi je cista RESNICA. Obnasanje vecine otrok popolnoma neprimerno- ocene v soli
katastrofa.
Zakaj je tako zato ker ni reda in ker nihce ne odgovarja za nic.Otroci morajo ce se pritozijo pisati izjave- so predstavljate 8 letnika ???? To me stres.....
Maribor rabi trdo roko

Merlin (nepreverjen)

... Se ti zdi prav, da favorizirajo
igralca, ne zato, ker je nadarjen, ampak zato, ker starši podkopujejo in zato, ker so zelo dobri prijatelji od trenerjev...? Od selekcije U 15 je v nogometni šoli NK Maribor veliko in preveč gnilih stvari... In ja g. Bloudek ima veliko masla na glavi... Žal...

Za maribor (nepreverjen)

Danes pred pol ure izpad trenerja Maribora na turnirju Zmajevo gnezdo v Ljubljani. Sramota !!!!!! Edini od 30 ekip.

za spremembe (nepreverjen)

veliko napisanega je res in zal so vsi ti problemi odraz nesposobnega vodstva, ki se vlece ze nekaj let. Cas je, da se zmenja tako direktorja kot vodjo sole, postavi nove trenerje in zacne delat, kot si nk mb zasluzi. Vsi ti prepiri med igralci, trenerji, starsi.. kam to vodi, ali kdo od odgovornih odgovarja? Zelo slaba reklama prvi ekipi in nk mb nasploh. ZZ in vodstvo naj se malo zamisli, ce je to res prava pot!!! Nastradajo pa mladi talenti, zal!!!

vijolična (nepreverjen)

vse res. Hvala bogu, NŠ dobila novega vodjo NŠ, glavni problem pa se še vedno ostaja -trenerji....velik, velik problem. Niti trener kadetov, niti mladincev nista dorasla svoji funkciji. Vprašanje kateri je slabši. Hvala bogu da imamo kadeta in ne mladinca, To pove vse.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice