Slika je simbolična. (Foto: Miloš Vujinović)
Sindikat na torkov protest z vnovičnimi pozivi k ohranitvi Pošte Slovenije.

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije v torek popoldne na Glavnem trgu v Mariboru pripravlja protestni shod, na katerem želi izraziti »globoko nestrinjanje s smerjo, ki so jo izbrali vodstvo Pošte Slovenije in lastnik«.

Poslovodstvu nameravajo predati svoje zahteve, nato pa napovedujejo nadaljevanje dejavnosti.

Drobljenje enotnega kolektiva

Kot so v sindikatu spomnili v današnjem sporočilu za javnost, nasprotujejo strategiji, ki jo načrtuje poslovodstvo Pošte Slovenije. 

Po njihovih besedah namreč predvideva drobljenje enotnega kolektiva na več pravnih oseb znotraj skupine, kar pomeni konec družbe v trenutni obliki in odpira vprašanja glede varnosti zaposlenih.

Zavzemajo se tudi za takojšnjo vzpostavitev učinkovitega, transparentnega in spoštljivega socialnega dialoga ter več rednih zaposlitev namesto najemanja pogodbenih sodelavcev. 

Opozarjajo tudi na kršitev kolektivne pogodbe družbe, saj se v Pošti Slovenije ne zagotavlja desetih odstotkov zaposlenih v poštnem prometu v rezervnem sestavu.

Nujno je, da država prevzame svoj del odgovornosti

Poleg tega nasprotujejo prodaji poštnega premoženja, zapiranje in preoblikovanje pošt pa je po njihovih besedah treba ustaviti in ohraniti stabilno mrežo poslovalnic po celotni Sloveniji.

»Zahtevamo, da nas slišita tako poslovodstvo kot država, ki je naš 100-odstotni lastnik ter nam nalaga izvajanje univerzalne poštne storitve in hkrati od nas pričakuje razvoj in uspešno poslovanje. 

Nujno je, da država prevzame svoj del odgovornosti in zagotovi, da se bomo lahko razvijali skladno s sodobnimi trendi, ne da bi zato morali razdrobiti našo Pošto na dva dela,«so zapisali v sindikatu.

Z zahtevami na sedež družbe

Svoje zahteve bodo v torek po kratkem srečanju na mariborskem Glavnem trgu po Poštni ulici odnesli na Slomškov trg na sedež družbe. 

»Vročili bomo kuverto z oznako 'prednostno'. Na ta način želimo zagotoviti, da bo poslovodstvo prejelo naše zahteve in da bo nanje tudi prednostno odgovorilo. 

Pričakujemo spremembe, svoje dejavnosti pa nameravamo nadaljevati do dokončnega dogovora,« so dodali.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Vodstvo pošte za stavko ne vidi utemeljenih razlogov

V Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije so prejšnji teden podprli tudi stavko, katere začetek je Sindikat poštnih delavcev napovedal za 3. junij. Kot so zapisali takrat, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva.

Vodstvo Pošte Slovenije za napoved stavke ne vidi utemeljenih razlogov. Kot so navedli prejšnji teden, v družbi vodijo aktiven socialni dialog in se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. 

Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo in si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

Med očitki sindikatov je bila tudi vladna namera, da v prenovljeni strategiji upravljanja državnih naložb Pošto Slovenije skupaj z Zavarovalnico Triglav prekvalificira iz strateških v pomembni naložbi. 

Glede tega si je vlada očitno premislila, saj v prejšnji teden potrjenem predlogu nove strategije obe družbi ostajata opredeljeni kot strateški.

Komentarji (2)

v smislu edukacije (ni preverjeno)

posta je imela v casu komunisticne greznice jugoslavije na vsakem uradu fizicni prostor, iz katerega je udba vohunila za drzavljani(vir -knjiga-speca udba + ostali viri..)-zdaj imate posledice!!!!vsakrsno paktiranje a tako komunisticno/levičarsko golaznijo je dalo rezulatate!!PODPIRAMO PA SEVEDA STAVKO POSTNIH USLUZBENCEV-SAMO OSTRO-NICELNA TOLERANCA!!!SLOVENCI VAS PODPIRAMO!!!!

Surfeiter (ni preverjeno)

Ni res ... ne podpiramo vas ... mogoče ta zagorac zgoraj, pa mu nikakor ne verjamite, kar izjavi je laž ...

In reply to by v smislu edukacije (ni preverjeno)

Starejše novice