Tudi na Ptujski Gori danes verniki obeležujejo praznik Marijinega vnebovzetja.

Katoliška cerkev danes obhaja praznik Marijinega vnebovzetja oziroma veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in od leta 1992 tudi dela prost dan.

Čeprav je v Sloveniji veliko romarskih cerkev posvečenih Mariji, ima med njimi prav posebno mesto gotska bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori, ki je tudi glavno romarsko središče mariborske nadškofije.

Danes bil tam tudi osrednja slovesnost ob prazniku. V pričakovanju velike množice vernikov, so prostovoljni gasilci že zjutraj začeli z usmerjanjem prometa.

»Danes zjutraj smo imeli zbor ob šestih in na svoja delovišča smo se odpravili že ob pol sedmih zjutraj,« nam je dejal Jani Potočnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Ptujska Gora.

Na Ptujski Gori danes več svetih maš

Svete maše so na Ptujski Gori bile že od jutra, prva je bila ob 6.30, največja gneča pa je nastala okoli 9.00, ko so se verniki množično odpravili proti cerkvi.

Nekateri so bili na Ptujski Gori prvič, drugi pa sem prihajajo že vrsto let.

»Tu se srečamo s kolegi, prijatelji, in ni lepšega, kot je to,« nam je dejal eden izmed vernikov.

Glavna slovesnost je na Ptujski Gori bila ob 10.00, ko je somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Skozi sveto mašo so se kristjani spomnili, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Hkrati pa je praznik Marijinega vnebovzetja tudi praznik upanja.

»Najdeš duševni mir, najdeš duševno hrano, zadovoljstvo, veselje in srečno življenje,« nam je zaupal vernik na Ptujski Gori.

Za dobro vzdušje poskrbeli tudi sejmarji in gostinci

In če je bila še lani slovesnost na Ptujski Gori zaradi epidemije koronavirusa okrnjena, je letos situacija popolnoma drugačna.

Na Ptujski Gori se je danes zbrala velika množica, sejmarji in gostinci pa so že od jutra skrbeli, da romarji ne bi bili lačni, žejni ali ne bi ostali praznih rok.

»Od doma smo šli ob treh zjutraj, ker smo iz Dolenjske, iz Ribnice, postavljati pa začeli ob šestih zjutraj,« je dejala Andreja Bojc iz Lončarstva Bojc, ki se na Ptujsko Goro vrača že vrsto let.

In katerih lončarskih izdelkov se največ proda? Kot je dejala Bojc, se proda vse od potičnikov, do skled, tudi piščalk in podobnih stvari.

Od lectovih src do haloških vin

Na stojnicah je bilo mogoče videti tudi suho robo, medene izdelke, izdelke iz lesa, nakit, sveče, ni pa manjkalo niti ptujskih lectovih src, ki jih zaznamuje dolga tradicija izdelovanja.

»V bistvu že skoraj sto let to izdelujemo, že prapradedek je delal to, jaz pa zdaj kot mlad nadaljujem,« je pokazal izdelke na stojnici Matija Puž iz Medičarstva Puž.

Obiskovalce Marijinega svetišča pa tudi domače turistično društvo vsako leto pričaka z verskimi spominki in odličnimi Haloškimi vini.

»Gleda na to, da je lepo vreme pričakujemo kar lep obisk čez cel dan, tako da se bo dogajalo, maše in podobno, in mi smo pripravljeni,« pa je dejala Tanja Leskovar, predsednica Turističnega društva Ptujska Gora.

»Prijetno je, pa še vreme je lepo«

Verniki na Ptujski Gori so dela prost dan preživeli ob dobri družbi, hrani in pijači.

»Prijetno je, pa še vreme je lepo, tak da eno ob drugem. Pa tudi žeje ni treba trpeti, ker je dosti štantov okrog,« je bil zgovoren še eden izmed vernikov.

Konec omejitev zaradi koronavirusa je tudi na Ptujsko Goro med vernike prineslo sproščeno vzdušje, več dogajanja in več medsebojnega druženja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Nezakonitost m… (ni preverjeno)

24ur/novice/tujina/golo-truplo-nasli-v-gozdu-tik-ob-vasi-kjer-je-zivela-z-mozevo-druzino
youtube.com/watch?v=aklXDQulBHk
youtube.com/watch?v=LSZRvoKZMTs

Starejše novice