Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
V Mariboru se je prejšnji teden odprla ambulanta za neopredeljene paciente. V prvem tednu obratovanja so opravili 39 obravnav, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca pa zatrjujejo, da potrebe po odprtju novih ambulant v Mariboru ni.

Ambulanto za bolnike, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, so prejšnji ponedeljek odprli tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Pri tem so se uresničile napovedi direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika, ki ni pričakoval večjega navala, čeprav je brez izbranega zdravnika na njihovem območju po podatkih okoli 6000 ljudi.

Završnik poudarja, da je položaj na mariborskem območju specifičen. Med drugim je veliko ljudi zaposlenih v Avstriji in imajo najverjetneje tam tudi osebnega zdravnika. Po besedah Završnika je dejstvo tudi to, da so lahko ljudje brez izbranega zdravnika v Mariboru doslej vedno dobili pomoč v sebi najbližji ambulanti.

Prvi dan je tako po odprtju ob 15. uri v ambulanto prišla le ena družina, za katero pa se je izkazalo, da imata starša že izbranega zdravnika, medtem ko so otroka napotili k pediatru.

Kakšen pa je odziv po prvem tednu obratovanja ambulante za neopredeljene bolnike v Mariboru? Za podatke smo povprašali mariborski zdravstveni dom.

Prvi teden opravljenih 39 obravnav

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so za Mariborinfo razložili, da je bilo v ambulanti za neopredeljene paciente v prvem tednu opravljenih 39 obravnav, ob katerih so prejeli še 54 telefonskih klicev.

Delo je v ambulanti opravljalo sedem zdravnikov, ki so skupno opravili 40 ur. Pri tem pa so v zdravstvenem domu razložili, da zaradi obremenjenosti v svojih ambulantah posamezen zdravnik med tednom ni opravil osem ur, ampak manj.

Poleg zdravnikov pa je 64 delovnih ur opravilo 12 medicinskih sester.

»Ordinacijski čas ambulante namreč ni enak delovnemu času osebja. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v kalkulaciji za 40 ur dela ambulante prizna 8.944 evrov stroška, kolikor bi naj za 40 ur dela ambulante v prejšnjem tednu tudi realizirali prihodkov, saj se storitev trenutno obračunava v pavšalu,« so še razložili v mariborskem zdravstvenem domu.

V Mariboru ni potrebe po odprtju dodatne ambulante

S prvim januarjem je v veljavo stopil ukrep interventnega zakona v zdravstvu, ki opredeljuje ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. 

Ministrstvo za zdravje je določilo število predvidenih ambulant za neopredeljene bolnike po posameznih izvajalcih. Seznam, ki opredeljuje 94 ambulant, za večino zdravstvenih domov predvideva po eno ambulanto, največ pa za Ljubljano, in sicer 19.

V Mariboru je predvidenih šest ambulant, seznam pa ni zavezujoč, pač pa se lahko zdravstveni domovi odločijo za več ali manj ambulant, kot jih predvideva seznam.

»Ambulanto za neopredeljene paciente so v prejšnjem tednu vzpostavili v obsegu enega tima, z zavezo, da bomo potrebe po delovanju te ambulante spremljali in v bodoče zagotavljali zadosten delovni obseg,« so za Mariborinfo razložili v mariborskem zdravstvenem domu.

Pri tem dodajajo, da ob trenutnih potrebah ni pogojev, da bi v tem segmentu delovni obseg širili.

»Nagibamo se v smeri zmanjševanja obsega na raven, kjer bomo nudili strokovno zdravstveno oskrbo že opredeljenim v tej ambulanti in hkrati zagotavljali možnost še dodatnim pacientom, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, da lahko opravijo izbiro,« zaključujejo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca.

Komentarji (2)

Leka (ni preverjeno)

Seveda je jasno, da je bil to scenarij kako rušiti vlado dr.Goloba . Najhujši so bili upokojenci ,ki so kot ovce nasedli volkovom .

Rq (ni preverjeno)

Dostopnost zdravnikov v MB lepo simbolizira vhod v zdravstveni dom. Ogromno stopnišče, ki marsikomu onemogoči ali zelo otežkoči vstop. Ko se prebiješ na vrh, pa moraš še po zelo ozki poti levo do vrat, ker so desna vrata trajno zaprta. Pri tem te ovira še kip Adolfa Drolca. Dva vštric ne moreta tam mimo, torej, da bi nekomu, ki težko hodi, pomagal še nekdo, odpade. Dvigalo na levi strani stopnišča je namenjeno tistim na vozičkih. Ostali pa - ko jih hebe ali kako? Ali ste mislil, da bo starejši človek z berglami stal na podestu brez ograje in sedišča, medtem ko dvigalo vozi???

Starejše novice