Slika je simbolična.
Prva ambulanta za neopredeljene se bo po predvidevanjih v Mariboru odprla že ta petek. Neopredeljenih bolnikov je na območju mariborskega zdravstvenega okoli 6000, sedaj pa je znano, kako se bodo lahko ti opredelili v želeno ambulanto.

S prvim januarjem je v veljavo stopil ukrep interventnega zakona v zdravstvu, ki opredeljuje ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. 

Ministrstvo za zdravje je določilo število predvidenih ambulant za neopredeljene bolnike po posameznih izvajalcih. Seznam, ki opredeljuje 94 ambulant, za večino zdravstvenih domov predvideva po eno ambulanto, največ pa za Ljubljano, in sicer 19.

V Mariboru je predvidenih šest ambulant, seznam pa ni zavezujoč, pač pa se lahko zdravstveni domovi odločijo za več ali manj ambulant, kot jih predvideva seznam.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo prvo ambulanto za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika odprli predvidoma v petek, je za Mariborinfo potrdil direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Sprva le ena ambulanta, po potrebi v odprtje novih

V Mariboru se bo sprva odprla le ena ambulanta, ko se bo ta napolnila oziroma zadostila 1895 količnikom, se bo nato odprla nova.

Predvidoma bi do tega lahko prišlo že v petek, ampak Završnik poudarja, da le v primeru, da bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v ustreznem času pripravil navodila za delo in računalniško podporo v delovni ambulanti.

»Z naše strani smo mi pripravljeni,« ob tem poudarja direktor mariborskega zdravstvenega doma.

Ambulanta bo delovala v središču Maribora, in sicer na Ulici Kneza Koclja 11, kjer ima Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca zunanje ambulante. Obratovala bo vsak dan, in sicer v torek in sredo dopoldan, v ponedeljek, četrtek in petek popoldan ter v soboto cel dan.

Brez osebnega zdravnika na območju Maribora 6000 posameznikov

V Mariboru ne pričakujejo velikega navala, čeprav je brez izbranega zdravnika na njihovem območju po podatkih Završnika okoli 6000 ljudi.

»Na eni strani 12 tisoč ljudi vsak dan odhaja iz Maribora na delo v Avstrijo in mnogi od njih imajo izbranega osebnega zdravnika tudi tam. Drugo pa je, da vemo starostno strukturo neopredeljenih bolnikov. Največ je starih med 18 in 50 let in ti ljudje praviloma tudi niso bolni,« poudarja direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca.

Pri tem pa dodaja, da so bolniki, ki obiščejo mariborski zdravstveni dom, že sedaj deležni ustrezne zdravstvene obravnave.

»Mi že zdaj vse paciente pogledamo. Navodilo je namreč takšno, da se vsak, ki nima izbranega zdravnika, oglasi v sebi lokacijsko najbližji ambulanti, pove svoje težave in tam ga tudi pregledajo,« razlaga Završnik.

Ste brez osebnega zdravnika? Takšen je postopek v Mariboru

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra 2022 sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva.

Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Glede na pravilnik bo zavarovana oseba prosto izbrala in se opredelila na ambulanto za neopredeljene tako, da bo podpisala listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatka o osebnem zdravniku na listini ne izpolni. Opredelitev na ambulanto za neopredeljene velja eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

V Mariboru se bo lahko posameznik opredelil s klicem v ambulanto, po spletu, in sicer preko portala eNaročanje, osebno v ambulanti ali pa tudi po klasični pošti.

V Mariboru pripravljenost izkazala polovica zaposlenih zdravnikov

Pripravljenost za delo v teh ambulantah je izrazila okoli polovica od skupno 48 zaposlenih zdravnikov v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca.

V ambulante se bodo lahko poleg družinskih zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev v javnih zdravstvenih zavodih vključevali tudi zdravniki koncesionarji in zdravstveni delavci, zaposleni pri koncesionarjih, kot tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine.

Dejavnost ambulante za neopredeljene bo plačana po pavšalnem znesku. Zdravstveni zavodi bodo za uro dela zdravnikov prejeli 121 evrov, za tehnika zdravstvenega tehnika 54 evrov, za zdravstveno-administrativnega sodelavca pa 27 evrov.

Koliko od tega denarja bo šlo zaposlenim, še ni znano.

Komentarji (6)

SLO (ni preverjeno)

Zanimivo sedaj ko se od pacijenta dobi 80 eur naenkrat ni večjih težav za zdravnike?!
Zanima me tudi kdaj in kako bo ukrepal župan Maribora pri ublažitvi energetskih računih, kateri so z 1. januarjem za knjigo rekordov?!

viola (ni preverjeno)

Župan je dobil novi mandat in ga boli organ za velike težave njegovih občanov.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Voznik (ni preverjeno)

Ja res je kar ste napisali in koliko bo zaslužil je pa tud zanimiva in nadvse lepa plača kajne 8x5=40x121=4840 € kajne

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Voznik (ni preverjeno)

SLO ja res je kar ste napisali in koliko bo zaslužil je pa tud zanimiva in nadvse lepa plača kajne 8x5=40x121=4840 € kajne

In reply to by SLO (ni preverjeno)

pametni (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Volil sem Janšo Javnoooooooooooo povem
Ali v zdravstvu bo pa ta minister naredil red
Će ne bi bilo Loredana bi zaspani direktorčki
še danes udobno dremali v svojih naslanjačih
in jamrali kako se nič ne da
A sedaj se da ko se je tem lenuhom stolćek zamajal
Loredan je kakor ščuka
ki preganja lene krape
da se od svoje lenobe slučajno še ne utopili

JBT (ni preverjeno)

Ti si tud notr padu ...

In reply to by pametni (ni preverjeno)

Starejše novice