Foto: Avant2Go, Facebook
Avant2Go, prvi slovenski sistem souporabe električnih vozil, je nedavno svojo storitev premierno razširil tudi onkraj slovenskih meja.

Po uspešnem, sedaj že več kot triletnem delovanju in rasti v Sloveniji, kjer je v štirih mestih, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Murski Soboti, skupaj na voljo že blizu 250 souporabniških vozil na skoraj sto lokacijah, je storitev Avant2Go prišla v prvo mesto izven slovenskih meja. Prva tuja lokacija je hrvaški turistični biser Dubrovnik.

Začetek s 7 lokacijami in 30 vozili 

Sistem Avant2Go bo tudi na Hrvaškem omogočal podobne prednosti kot v Sloveniji, in sicer plačilo po dejanski porabi, možnost najema vse dni v realnem času in s stalno podporo, preprosto upravljanje preko pametnega telefona, možnost dostopnih dnevnih najemov, brezemisijska povezava z letališčem, zagotovljena parkirna mesta, uporaba sodobnih vozil vodilnih proizvajalcev s področja e-mobilnosti in še kaj.

Na začetku bo na voljo sedem lokacij, kjer bodo uporabniki lahko prevzemali in vračali Avant2Go vozila. Lokacije pokrivajo strateška mesta v Dubrovniku, med njimi so med drugim lokacije tik ob starem mestnem jedru, dubrovniška luka in pa tamkajšnje letališče, s čimer je vzpostavljena prva brez-emisijska povezava hrvaškega mesta z letališčem. Glede na potrebe prebivalcev Dubrovnika in turistov bo sistem Avant2Go v prihodnosti dodajal tako nove lokacije kot tudi vozila. Med vozili bodo vključeni Renault Zoe, najbolje prodajan električni avto v Evropi, ki bo predstavljal največji del flote, Smart Electric Drive (For2 in For4) in športni BMW i3. 

Sinergije z vizijo Dubrovnika, prejemnika nagrade Smart City 

Mesto Dubrovnik je zaradi svojih značilnosti in velike frekvence ljudi izpostavljeno gneči in težavam s parkiranjem. Mato Franković, župan mesta, je na predstavitvi storitve Avant2Go v Dubrovniku med drugim izpostavil sistematičen pristop k reševanju problematike gneče v prometu, v zvezi s čimer so začeli izvajati številne projekte, usmerjene v kakovost bivanja meščanov. Kot prejemniki nagrade Smart City v okviru vizije razvoja mesta vidijo popolno sinergijo s prednostmi projekta souporabe pri razbremenjevanju prometne infrastrukture in parkirišč, zaradi česar so tudi podprli njegovo implementacijo v Dubrovniku.
 

Tudi Vladimir Markulin, direktor podjetja Avant car na Hrvaškem, je izpostavil potencialno dobrobit sistema Avant2Go.

»Dubrovnik je dragulj kulturne dediščine in eno najzahtevnejših mest pri vprašanju optimizacije prometa obenem. Storitve kot je souporaba vozil morajo biti zato v funkciji razvoja mobilnosti, pri tem pa doprinesti k trajnosti mesta. S tem projektom se strateško povezujejo vitalni deli mesta in najpomembnejša prometna vozlišča, kar Dubrovnik še močneje in na ekološki način povezuje s svetom.«

Možnost uporabe tudi za slovenske uporabnike 

Avant2Go Sistem Avant2Go bo z rednim delovanjem v Dubrovniku začel v mesecu novembru, hrvaški uporabniki pa se lahko že danes registrirajo in odločijo za enega izmed promocijskih paketov, ki obeležuje začetek delovanja storitve v tem hrvaškem mestu. Že obstoječi uporabniki sistema Avant2Go v Sloveniji bodo imeli možnost priviligiranega pristopa k storitvi na Hrvaškem, o čemer bodo obveščeni v novembru. 

V pripravi na vpeljavo storitve Avant2Go je že drugo hrvaško mesto, o čemer bo več znanega v začetku prihodnjega leta, aktivnosti pa vseskozi potekajo tudi v okviru slovenskega dela sistema Avant2Go, kjer bodo uporabniki v svojih aplikacijah med drugim kmalu opazili jubilejno, že 100. lokacijo za souporabo električnih vozil Avant2Go.

Preberite še

Starejše novice