Mariborski Lent so v poletnih mesecih zavzeli delovni stroji. Spremenjen prometni režim in pomanjkanje parkirišč vplivata na obiskanost tamkajšnjih lokalov. Preverili smo, s kakšnimi težavami se soočajo.

Mestna občina Maribor skupaj z izvajalcem del od sredine julija intenzivno izvaja obnovo nabrežja Lent.

Z novo ureditvijo in dejavnostmi ob vodi bo nabrežje reke postalo eno osrednjih zbirališč. »Reka Drava je srce mesta in ob njenem nabrežju se je začel razvoj mesta Maribor, zato želimo temu delu mesta posvetiti še posebej veliko pozornosti in ustvariti prostor druženja in veselja,« še so poudarili na mariborski občini.

Dela naj bi glede na pogodbo morala potekati do 30. maja 2023.

Trenutno je zaradi popolne zapore Lenta za avtomobile urejen obvoz po Ribiški ulici, na sicer enosmernem delu ulice Ob bregu pri kopališču Pristan je začasno uveden dvosmerni prometni režim.

Zaradi del so najbolj na udaru tamkajšnji gostinci. Preverili smo, s kakšnimi težavami se soočajo in ali so morali prilagoditi poslovanje. 

»Definitivno se pozna, ker je dostop okrnjen, pa tudi parkirnih mest, ki so bila prej nasproti lokala, ni zaradi gradbišča,« je za Mariborinfo povedal Samo Kramberger iz Okrepčevalnice Šiš. 

Manj gostov v gostinskem lokalu, a več dostave

Čeprav jih obišče manj gostov, jim večjih ukrepov in prilagajanja poslovanja zaenkrat ni bilo treba sprejeti, pri tem jih rešuje tudi možnost dostave hrane na dom. 

»Del prometa se je preselil na dostavo,« razlaga Kramberger: »Ljudje so sprejeli, da se ni več tako priročno pripeljati, pa se zdaj bolj odločajo za dostavo.«

Kljub trenutnim nevšečnostim v Šišu podpirajo, da bo Lent dobil prenovljeno podobo. »Zadnji čas,« pravi Kramberger, ki upa, da se bodo z obnovo na ta del mesta preselilo tudi več vsebine: »Da ne bo samo prenovljen Lent, pa je to to. Vzporedno more priti še do nekih vsebin, da bo vse skupaj bolj privlačno in da bo Lent dobil to, kar si zasluži.«

»Gost, ki pride iz strani Melja, mora okrog mesta, da pride do nas«

Večje posledice čutijo lokali, ki hrane in dostave ne ponujajo. »Delamo približno 40 odstotkov normalnega prometa v primerjavi s tem časom lani,« je povedal David Šprah, ki na Lentu upravlja lokala Rokaj in Pause. 

Kot pravi, se pozna pomanjkanje parkirišč in predvsem enosmerni promet: »Gost, ki pride iz strani Melja, mora okrog mesta, da pride do nas.« 

Hkrati so zaradi gradbišča umaknili javno razsvetljavo, zaradi česar je tema že v popoldanskih urah. »To sigurno vpliva na obisk,« dodaja.

V zraku je negotovost, zmanjšati so morali število delavcev

Zaradi upada prometa so morali sprejeti določene ukrepe, tudi odpuščanja delavcev: »Prilagodili smo število delavcev, nekaj delavcev smo morali odpustiti oziroma jih dati na čakanje.«

Šprah izpostavlja, da je velika težava negotovost, saj niso seznanjeni s potekom del. V zvezi s tem so imeli včeraj zvečer sestanek s predstavniki mariborske občine, kjer so jim predstavili časovnico, kako bodo ta potekala in ali bodo za nekaj časa morali povsem zapreti vrata. 

Kot pojasnjuje Šprah, bodo v kratkem namreč urejali tudi prostor, kjer imajo terase.

Pričakujejo, da bo prenova prinesla pozitivno spremembo, a do takrat je »treba preživeti«

Kljub vsem nevšečnostim tudi Šprah podpira prenovo mariborskega Lenta: »Menim, da bo prinesla neko dodano vrednost mestu in upam, da nam gostincem.« 

»Dejstvo pa je, da je treba preživeti do takrat,« dodaja: »Na dolgi rok pa bo zagotovo prinesla pozitivno spremembo.« 

Gostince pesti tudi spremenjen delovni čas

Razkopan Lent in spremenjen prometni režim pa ni edina težava tamkajšnjih gostincev. Dodatno lastnike lokalov razburjajo spremembe delovnega časa. Neuradno naj bi v novo strategijo ureditve mesta spadal tudi krajši čas obratovanja lokalov. 

»Mi imamo na Lentu dva lokala, v enem smo morali spremeniti delovni čas, v enem ne,« pove Šprah in dodaja, da so oddali pritožbo na odločbo občine, na odgovor še čakajo. 

Kot pravi, imajo tudi drugi lokali težave s spremenjenim delovnim časom. Dodaja, da ne vidi smisla, zakaj bi gostincem omejevali delovne čase, če želijo Lent spremeniti v zabaviščno-turistični del mesta. 

»Ne vidim smisla, kako se bodo ljudje lahko družili do poznih ur, če bodo lokali zaprti,« je povedal. 

Priljubljeni lokal na Lentu zaprl vrata 

Nedavno smo sicer poročali, da je vrata zaprl znani nočni lokal na mariborskem Lentu. »Cenjeni gostje! Obveščamo vas, da bo Fuego do nadaljnjega žal zaprt,« so sporočili na Facebook profilu priljubljenega lokala, ki je obiskovalce navduševal z vročimi latino ritmi.

Kaj točno je botrovalo zaprtju, niso zapisali. A tudi Fuego je moral pred časom spremeniti delovni čas obratovanja.

Če se je v Fuegu nekoč zabavalo do poznih jutranjih ur, so morali delovni čas skrajšati. Maja so lokalu Fuegu namreč prekinili že odobren delovni čas, in sicer iz 4. ure na 2. uro zjutraj.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Slišal sem, da baje Mariborska 'stroka' želi zgraditi še eden most, da bi potem lahko konkurirali Ljubljanskemu tromostovju.

JBT (nepreverjen)

Ko omenjajo MB urbanistično stroko in se spomnim na marele na Vodnikovem trgu ,ki jih je nekdo pozabil obrniti ..naj vas Klinc gleda .

In reply to by SLO (nepreverjen)

Dejkan (nepreverjen)

Sigurno ni prijetno, ko imaš okoli lokala gradbišče. Bo pa se treba privadit na prihodnost, saj po obnovi od maja dalje ne bo na Lentu več nobenih parkirišč ob cesti. Ne pred Pristanom, tržnico, ne pred Staro trto, Šišom itd. Hitrost prometa bo omejena na 30 km, postavlčjen bo tudi radar.

Levo gledano nizvodno bo cesta, desno od ceste pa visok robnik in vse do Drave več kot 5 metrov lepa in široka tlakovana promenada. Po moje po vse skupaj zelo lepo in izvrstno.

Gosti lokalov pa se bodo morali navaditi, da parkirajo ali v garaži pod tržnico ali pa pod Titoviom mostom. Tistih 100 metorv se bodo že sprehodili. Končno bo Lent očiščen pločevine in namenjen pešcem. Bravo župan!

andrej 57 (nepreverjen)

res je.

In reply to by Dejkan (nepreverjen)

andrej 57 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a počakaj sedaj neandertalce s plehom, ko se bodo vsuli s komentarji.....

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

Kaco (nepreverjen)

NEANDERTALEC SI RAVNO TI GOVEDO NEUMNO!

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

Majkl (nepreverjen)

Ok, boomer 😂

In reply to by Kaco (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

SDS troli bodo hodili na pivo z droni .

In reply to by Dejkan (nepreverjen)

Ninno (nepreverjen)

zal ne bodo parkirali v garaznih hisah, ampak bodo zaparkirali najblizje ulice. tako, da bo super za vse, ki zivijo v neposredni blizini, pa niso imeli te srece, da bi ulico zaprli za promet

In reply to by Dejkan (nepreverjen)

Kaco (nepreverjen)

Nerazumljivi posegi v naravo Maribora se še kar nadaljujejo. Rečem lahko le, da če bi jaz imel na Lentu stanovanje pa bi mi ti pacijenti onemogočali dostop do doma bi vsakič, ko bi se ti pojavili na Lentu imeli brezplačno plavanje po Dravi.

Hik (nepreverjen)

Kaco šotor lahko postaviš na mariborskem otoku tam boš imel mir !

In reply to by Kaco (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Sanjaj sinko in menjajo si pleničke !

In reply to by Kaco (nepreverjen)

Ninno (nepreverjen)

se vidi da se ne prilagajas zupanovi viziji mb. lent ni za domacine, ampak za turiste. oddajaj na booking in airbnb, pa ne bos imel vec teh problemov

In reply to by Kaco (nepreverjen)

Franc s Piramide

Ko jebe gostince. Mene bolj skrbi, da gospodarstvo stagnira.

Ninno (nepreverjen)

nic ne bo, se posto bodo pocasi vodili iz lj

In reply to by Franc s Piramide

Mestjanar (nepreverjen)

Maribor je že zdavnaj postal turistična (socialistična, komunistična, opankarska) vukojebina, saj MOM, vztrajno, z lokalnimi odloki zatira vsakršno zasebno iniciativo. Pa vam ni jasno, da v zadnjem času z masovnim zapiranjem gostinskih lokalov, opuščanjem vseh lokalov z rokodelskimi dejavnostmi, že pred časom so zaprli in zbežali iz centra tudi nizkocenovni "cotarji" (NY, C&A, ...), visokocenovnih tak ni, nekaj že dugo nea štima v totem Mariboru. Bo treba vstati inu slovo jemati? Hudo, ko ti prometno infrastrukturo krojijo mestni piciklisti in fit ruzak pešci, turistično pa že vsaj generacija nesposobnih pritepencev. Skratka anarhija, neznanje in nesposobnost. Glej, Pohorje, otok, Pristan so zjebali dokler si reko keks. Torej, dolgotrajna negativna selekcija je razkrila vso bedo tega, nekdaj perspektivnega mesta. Pa srečno! Eh, saj niti to nič več ne pomaga, kaj bi se slepili.

Ninno (nepreverjen)

ne stekas, njih zanimajo samo turisti in temu se prilagaja vse. nikogar ne briga kako domacini zivijo

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Res je a kaj to pomeni, ko pa se ti biciklisti kratko progaši tega ne zavedajo. Po čudnih okoliščinah imajo možnost da odločajo.

Ninno (nepreverjen)

haha nekdo bi rad iz maribora naredil ljubljano, pa ne gre najbolje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice