Maja bo minilo 50 let od izida prve številke stripa o junaku Alana Fordu. 

Junaka sta ustvarila italijanska avtorja – scenarist Luciano Secchi in risar Roberto Raviola, ki sta v stripovskemu svetu bolj znana kot Max Bunker in Magnus. Skupaj sta se podpisala pod prvih 75 izvodov Alana Forda, nato pa so Magnusovo mesto prevzeli številni drugi risarji. Do danes je izšlo več kot 500 epizod. 

Bil pa je še posebej priljubljen na območju nekdanje Jugoslavije, medtem ko v angleščino ni bil preveden nikoli. Secchi pa je nekoč povedal, da mu je veselje, da so bralci po nekdanji Jugoslaviji tako zelo posvojili njegov humor, poroča STA. Še vedno izhaja v Srbiji, v hrvaščini pa je prenehal pred nekaj meseci, medtem ko so prvi hrvaški izvodi v prevodih Nenada Brixyja (ta se je s sestankov z Italijani vračal v Hrvaško tudi s prvimi deli Alana Forda) izredno iskani med ljubitelji.

Strip je kasneje izhajal tudi v slovenščini, za prevode 51 delov pa je poskrbel Branko Gradišnik.

Strip je zasnoval kot kriminalka, v kateri tajni agenti rešujejo svet pred kriminalci. Skupina agentov s tajnim imenom Skupina TNT, ki jo vodi Številka 1 – starec v invalidskem vozičku, je pravzaprav revna, njeni člani pa vselej lačni. Prevažajo se z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporabljajo razpadajoče orožje brez streliva. Med člani so še obubožani angleški plemič Sir Oliver, izumitelj Grunf, pomožni vodja Debeli Šef, vedno bolehni Jeremija in kompleksov poln Bob Rock.

Preko grotesknih likov in situacij strip obravnava rasizem, fašizem, ekološko problematiko, družbeno razslojevanje, revščino, oboroževanje, korupcijo, izkoriščanje delovne sile, pehanje za dobičkom in druga vprašanje podobne narave. Razmere v Jugoslaviji so bile takrat očitno ravno pravšnje, da so junaki stripa osvojili prebivalce republik.

Strip se je mnogim vtisnil v spomin z izvrstnimi citati, denimo: »Kdor spi, ni buden.« ali »Bolje izdati knjigo kot prijatelja.« ter »Tu ležim, ti stojiš, a bolje bi bilo, da ležiš ti in stojim jaz.«

Vsi ljubitelji si bodo tako lahko ob jubileju, med 22. majem in 13. oktobrom, v ljubljanski Narodni galeriji ogledali razstavo več kot 100 originalnih risb iz kultnega stripa.

Starejše novice