Za sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij na območju Pomurja, Podravja in Koroške je na voljo 7,1 milijona evrov.

S sprejetjem uredbe o podpori za širokopasovno infrastrukturo iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 bo tudi v naših krajih omogočeno sofinanciranje gradnje omrežij na območjih tako imenovanih belih lis.

Gre za območja, kjer prebivalci doslej niso imeli dostopa do teh komunikacijskih storitev in kjer ni tržnega interesa za njihovo gradnjo.

Podprte bodo namreč naložbe v naseljih z manj kot 5000 prebivalci v pomurski, podravski in koroški statistični regiji.

Za pokritje belih lis dobrih sedem milijonov evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij naslednje generacije, za katerega je namenjenih 7,1 milijona evrov v koroški, podravski in pomurski statistični regiji.

Podpora je namenjena sofinanciranju gradnje širokopasovnih omrežij naslednje generacije kot odprtih komunikacijskih omrežij s ciljem omogočiti dostop do širokopasovnih omrežij s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s in dostop do elektronskih komunikacijskih storitev po teh omrežjih.

Bele lise so posamezna gospodinjstva na območjih, kjer ni zagotovljenega dostopa do širokopasovnega omrežja naslednje generacije in kjer na podlagi poizvedovanja po tržnem interesu operaterji niso izrazili tržnega interesa za gradnjo takega omrežja v naslednjih treh letih.

Seznam gospodinjstev, ki jim bo omogočeno sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij naslednje generacije, bo objavljen na osrednjem spletnem mestu državne uprave in na spletnem mestu programa razvoja podeželja.

Za posamezno belo liso največ 1200 evrov

Do podpore so sicer upravičeni:

  • fizične ali pravne osebe, registrirane kot operater v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah ali
  • projektna partnerstva dveh ali več fizičnih oziroma pravnih oseb iz prve alineje, vzpostavljena s pogodbo.

Upravičeni stroški naložb so medtem:

  • izgradnja pasivne širokopasovne infrastrukture,
  • gradbena dela v povezavi s širokopasovno infrastrukturo in
  • izgradnja dostopovnih omrežij naslednje generacije (NGA).

Upravičeni stroški bodo priznani v obliki stroškov nakupa materiala, nove opreme in storitev zunanjih izvajalcev. 

Stopnja javne podpore znaša manj kot 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, najvišji znesek javne podpore na belo liso, za katero je predviden omogočeni dostop, pa je 1200 evrov. 

Vnos vloge v elektronski sistem bo možen od 17. februarja 2020 do vključno 14. maja 2020.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice