Zunajrazpravni senat mariborskega sodišča ugodil predlogu tožilstva in ponovno podaljšal pripor Andreju Šišku, ki je bil prejšnji teden obtožen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Šiško tako ostaja v priporu.

»Izvenrazpravni senat sodišča je pripor ob vložitvi obtožnice podaljšal,« je za STA potrdila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Tožilstvo je podaljšanje pripora predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti.

Minuli četrtek je mariborsko tožilstvo vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška, v kateri mu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Obtožili so tudi Mateja Lesjaka, ki naj bi mu pri navedenih dejanjih pomagal. Šiško je sicer v priporu že od 12. septembra.

V priporu bi lahko bil še dve leti

Z vložitvijo obtožnice se je izdatno povečal tudi rok, kako dolgo bi še lahko bil Šiško v priporu. Tako bi lahko Šiško v priporu prebil še naslednji dve leti. Zakon namreč predpisuje, da mora biti od vložitve obtožnice sodba izdana v roku dveh let.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice