Maribor krasijo izjemna drevesa. Pomlad je čas, ko so ta drevesa najbolj barvita in najlepša, čeprav so zaradi pozebe nekatera cvetove že odvrgla. Še zmeraj pa lahko najdemo izstopajoče bisere pomladi sredi mestnega jedra. 

Hortikulturno društvo Maribor je leta 2018 v sodelovanju z Mestno občino Maribor izdalo publikacijo z naslovom »Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora.«

V omenjeni publikaciji so izpostavili tudi tri vrste dreves, ki so edinstvena zaradi svojih cvetov. 

Mandljevec 

Mandljevec (znanstveno ime Prunus dulcis) spada v rod sliv (Prunus) iz družine rožnic. Cvetovi so bele ali rožnate barve.

Najbolje uspeva na področjih, ki so topla, nimajo dolgih zimskih obdobji in so brez večjih temperaturnih nihanj. Zato je mariborski mandljevec nekaj posebnega. Najdemo ga ob Ulici Kneza Koclja. Drevo mandljevca cveti v marcu ali aprilu. 

Tulipanovec 

Tulipanovec (Liriodendron tulipifera) spada med okrasna drevesa, ki izvirajo iz Severne Amerike in sodi v družino magnolijevk (Magnoliaceae). Med najbolj izstopajočimi tulipanovci v Mariboru je drevo tulipanovca pred Prvo gimnazijo Maribor.

Cveteti začne v mesecu maju, cveti vse do junija. Cvetovi so skriti med listi in zacvetijo šele na starejših drevesih.

Kasneje se iz teh cvetov razvijejo podolgovati rjavi plodovi s krilastimi semeni. Tulipanovec zacveti šele v svojem petnajstem do dvajsetem letu. Je žužkocvetka, kar pomeni, da privablja žuželke, ki oprašujejo cvetove. 

Tulipanovec lahko ob ugodnih pogojih doseže do 50 metrov višine, 20 metrov širine krošnje in do tri metre premera debla. Urbani krajinarji pogosto sadijo tulipanovce na mestih, kjer tvorijo osrednjo točko. Zaradi nezahtevnosti ga ponekod uporabljajo za drevoredne zasaditve.

Tulipanovec zelo dobro prenaša mestno okolje in je redko napaden s strani škodljivcev in bolezni.

Divji kostanj

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) je gosto listnato drevo, ki lahko zraste do višine 35 metrov in doseže starost 250 let. Veter, žledolom in škodljivci so razlogi, zaradi katerih to drevo v mnogih primerih ne doseže častitljive starosti. 

Drevo divjega kostanja cveti od maja do junija. Je v obliki pokončno stoječega stožčastega socvetja, ki združuje okoli sto posameznih belih ali belo rdečih cvetov. Spada tudi v skupino potencialnih alergenov, ki alergikom povzročajo težave na očeh, žrelu in grlu ter nosu.

Ostala trenutno cvetoča drevesa v središču Maribora

Magnolija pred Univerzo v Mariboru

Magnolija (Magnolia) pripada družini Magnoliaceae. Vključuje približno sto različnih vrst dreves in grmovnic, listavcev ali zimzelenega tipa. Njeni cvetovi so v obliki zvezde ali tulipana

Japonske češnje na Trgu Leona Štuklja

Japonska češnja (Prunus serrulata) je listopadno drevo, ki cveti v roza barvi. Gojimo jih predvsem zaradi okrasa. Japonske češnje se med seboj razlikujejo po barvi in velikosti cveta, času cvetenja in barvi lubja. 

Rdečelistna sliva na Maistrovem trgu 

Cvetovi rdečelistne slive (Prunus cerasifera 'Nigra') imajo nežno rožnato barvo. Cveteti začne v aprilu. Po cvetenju razvije temno rdeče plodove, sladko-kiselega okusa, v velikosti češnje, ki so užitni. 

Čremsa na Trgu Leona Štuklja 

Čremsa (Prunus serotina) je drevo iz družine rožnic. Beli cvetovi so združeni v gosta grozdasta socvetja. Cveti od aprila do junija. Spada med tuje, lokalno invazivne vrste.

Starejše novice