V Hiši Johannes Protner so predstavili prvi mariborski gin - Maistrov gin, ki je že na voljo širši javnosti.

Ideja se je družinskemu posestvu Hiša Johannes Protner porodila, ko so se Boštjan Protner, ki vodi družinsko kmetijo, in štirje prijatelji dobili, pili gin tonik in sklenili, da bodo naredili svoj gin. Peterica iz različnih področij je združila svoje moči in ustvarila poseben gin, pijačo, ki je trenutno nadvse priljubljena. Poimenovali so ga Maistrov gin.

»Moje oče ima za destilacijo doma precej velik kotel in veliko znanja, zato smo rekli, da je najboljše, da je še on zraven. Sledilo je zagotovo dvajset poskusov s predelanim loncem na pritisk, vodko in z raznimi zelišči, šele potem smo našli recept,« pove Protner. 

Pred dvema mesecema so zdestilirali prvo nekoliko večjo količino in kasneje še drugo. Nato so nameravali vse to predstaviti v septembru, ampak so se odločili, da Maistrov gin širši javnosti vseeno raje predstavijo še pred jesenjo. 

Zakaj ime Maistrov gin?

»Razmišljali smo, kakšna zgodba bi bila za tem ginom in kakšno ime bi mu nadeli. Nato je padla ideja za ime Maister, a smo menili, da je to ime nemogoče dobiti. Potem se je Tomaž Krajnc pogovarjal z Alešom Arihom (predsednik Domovinskega društva Rudolfa Maistra, op. a.), kakšne so možnosti in ker smo izbrali legalno pot, smo bili uslišani. Pridobili smo vsa dovoljenja in izdelali predetiketo, s katero smo oblepili eno steklenico in gospodu Arihu odnesli na pokušino. Sem mnenja, če smo vsi na obeh straneh pozitivni, potem lahko iz tega nekaj nastane,« dodaja Protner.

»Lahko rečem, da je to neka nadgradnja. Veliko ljudi obožuje gin in najmanj pet let naj bi bila zgodba gina še na istem nivoju. To pomeni, da gina naslednje leto ne bo nadomestila neka druga pijača. Se mi zdi, da če letos preživimo količinsko, si drugo leto naredimo zalogo in zmagamo,« dodaja Protner. 

Že na voljo širši javnosti

Maistrov gin je že na voljo vsem Mariborčanom in Mariborčankam, in sicer na Lentu v lokalu Rokaj. Kot nam je še zaupal Protner, je veliko zanimanja za prodajo gina, zato je prepričan, da ga bodo kmalu lahko ponudili v večini mariborskih lokalov. Sinoči pa so Maistrov gin preizkusili številni znani Mariborčani. Na pokušini smo med drugim opazili tudi Matjaža Keka, selektorja slovenske nogometne reprezentance.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Respect...inovativno...veliko ga prodajte

mrazi (nepreverjen)

Sedaj vsi delajo znanost iz tega Gina. Pred leti ga nobeden še povohal ni.

Mata (nepreverjen)

Vska čast fantje... Ampak cena je pa pretirana za neki Home made gin...

Starejše novice