Ste že slišali za zdravo medeno paličico? Nad njo niso navdušeni le otroci, temveč tudi starši, ki želijo svojim malčkom zagotoviti zdrave prehranjevalne izdelke. In seveda vsi mi, ki uživamo v sladkih pregrehah. Spoznajte Medenko.

Medenka je zdrav priboljšek, sestavljen le iz dveh sestavin – kakovostnega slovenskega cvetličnega medu in liofiliziranega sadja, ki zaradi posebnega postopka obdelave ohrani kar 97 odstotkov vseh svojih vitaminov in mineralov. 

»Očeta« Medenke sta Bistričana Aljaž Tršar in Miha Jedlovčnik. Ideja o sladki slamici je prišla popolnoma nenapovedano. »Nek večer smo sedeli v prijateljičini kavarni in razvila se je debata o medu. Mihov dedek je lokalni čebelar in prijateljica ga je pobarala, zakaj je med za kavarniško porabo pakiran tako nepraktično, v majhne plastične posodice. Z Miho sva tako začela pospešeno razmišljati o novi embalaži in po več testiranjih prišla do slamice,« razlaga Tršar.

Medenko so za svojo vzeli otroci

Skozi čas se je izkazalo, da  nad medeno slamico niso navdušeni le gostinci, pač pa predvsem otroci, ki so v Medenki videli sladkarijo. Vse več gostincev je poročalo o tem, da se v njihove lokale vračajo starši s svojimi malčki, ki se želijo posladkati z Medenko. »Z Miho sva tako začela razvijati izdelek v to smer. Ponudbo okusov sva iz tradicionalnih (cvetlični med in cimet) razširila na otrokom bolj zanimive okuse (limona, pomaranča in jagoda). V prihodnosti bomo nabor okusov širili. Tudi način zapiranja Medenke je zasnovan tako, da jo lahko otrok odpre sam, hkrati pa ščiti tisti del, ki pride v usta,« pripovedujeta 32-letna Bistričana.

Med ob polnjenju segrejejo do največ 40 stopinj Celzija, ga ne pregrevajo, tako da ohranijo vse koristne snovi v njem. Kupujejo ga pri lokalnih čebelarjih in tako podpirajo slovensko čebelarstvo. »Vztrajamo pri tem, čeprav bi lahko med iz tujine dobili ceneje,« pojasnjuje  Jedlovčnik. Liofilizirano sadje še ni tako razširjeno, zato je tudi dobaviteljev manj. V Medenki tako najdemo sadni prah dobaviteljev iz Avstrije. »Želimo nastopati kot čista znamka, brez rafiniranega sladkorja, konzervansov, aditivov, barvil, želatine ali drugih snovi. Podpiramo domače in vzpodbujamo zdravo,« zaključi Tršar.

Klavdija Očko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice