Študentska organizacija Univerze v Mariboru že nekaj let pomaga študentom v stiski, ki jo ti občutijo zaradi težav pri študiju, partnerskih odnosih ali duševnem zdravju.

Tudi v tem študijskem letu ŠOUM študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Individualna svetovanja do konca leta 2017 potekajo v učilnici ŠOUM (poleg bara Trust). Pogovor, pomoč in podporo pri reševanju osebnih stisk študentom nudi dr. Vita Poštuvan.

Prijave na svetovanja so možne na e-naslovu: [email protected].

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že sedmo leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja«, je dejala vodja projekta Darija Močnik.

Študenti se po izpostavljenosti duševnim motnjam ne razlikujejo od odraslih, kar pomeni, da za najpogostejšo duševno boleznijo, depresivno motnjo, v tem trenutku trpi vsaj 5 odstotkov študentov. Med študentsko mladino je poleg depresivnih in anksioznih motenj še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih snovi. Zloraba alkohola je velikokrat način samozdravljenja depresije predvsem med moškimi, vendar žal dolgoročno vpliva le še na slabše telesno in duševno zdravje človeka.

»Študentom pomagamo s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. Cilji dela so različni, npr. izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju. Lani je bilo izvedenih 117 svetovanj. Pri 67 odstotkih študentov, ki so poiskali pomoč, smo ugotovili, da je v ozadju njihovih težav tudi depresija, v 16,5 odstotkih pa anksiozne motnje«, dodaja dr. psihologije Vita Poštuvan.

 

Starejše novice