Slika je simbolična.
Zaradi deževnega meseca maja veliko štorkelj ni uspelo najti dovolj hrane, kar je bilo usodno za marsikaterega mladička.

Bele štorklje že od nekdaj veljajo za simbol naših krajev, pravijo pa jim tudi znanilke pomladi.

Štorklje so ob številnih travnikih in poplavnih gozdov pri nas našle svoj dom, navadno pa gnezdijo na visokih električnih drogovih.

Vse več mrtvih mladičev štorkelj, kaj je razlog?

Število štorkelj sicer nekoliko upada, vrnitev štorkelj iz prezimovanja pa je v naših krajih še vedno pomemben dogodek, navadno se iz prezimovanja vrnejo sredi marca.

V zadnjih dneh je vse več ljudi pri drogovih, na katerih gnezdijo štorklje opazilo mrtvega mladiča štorkelj. Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo preverili, zakaj se to dogaja.

Zaradi deževnega meseca maja štorklje niso uspele najti dovolj hrane 

Kot je za Sobotainfo pojasnila Urša Gajšek iz Društva za zaščito in proučevanje ptic Slovenije je ta pojav pri štorkljah običajen, razlog za to pa je, da je letos spet to leto, ko je bilo veliko deževja v mesecu maju.

»Ko so taka leta, štorklje ne uspejo najti dovolj hrane za mladiče, to je prvi dejavnik,« je pojasnila Gajšek.

Kot je pojasnila, v dežju voluharice, ki so pomembna prehrana za štorklje, niso tako aktivne in jih štorklje toliko težje ulovijo, posledično pa zato ne morejo prehraniti mladičev.

»Če štorklja oceni, da ne more prehraniti toliko mladičev, kot jih ima, bo kakega vrgla ven, zato da bo lahko prehranila ostale mladičke. To je pri štorkljah običajen pojav,« je dodala.

Največji problem je podhladitev mladičev

Največji problem je podhladitev mladičev: »Še večji dejavnik pa je, da mladiči v štirinajstih dneh po izvalitvi še nimajo razvite lastne termoregulacije, tako da dejansko prihaja do podhladitev mladičev in poginejo, zaradi tega jih vržejo ven iz gnezda.«

Pojasnila je še, da je bilo lansko leto za štorklje dobro leto, predlansko leto pa je bil mesec maj, podoben kot letos, zato je bilo leto 2021 za štorklje res slabo leto.

Komentarji (4)

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Tudi velik tič na mrazu crkne.

SLO (ni preverjeno)

Človek bo vse ubil-uničil a tudi sebe.

Financiranje o… (ni preverjeno)

Financiranje od MAIE UUS
PODPORA TEM, KI POTREBUJEJO
V primeru kakršnih koli težav ali finančnih težav se obrnite na MAIE UUS in ne boste razočarani, ta velika dama mi je pravkar pomagala z zneskom 30.000 €.
Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.
Zahvaljujoč tej majhni količini sem lahko odplačal dolg in izboljšal življenjski standard.
Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite nanj in ne boste razočarani.
POGOJI: Morate biti 100% Slovenci.
E-naslov: [email protected]
Hvala vam

DF Slamomlatov (ni preverjeno)

Kaj spet lapaš, bedak?

Starejše novice