Foto: Žan Osim
Mariborski in ptujski turistični delavci z dobrimi obeti za praznike.

Optimistične napovedi glede obiska v prihajajočih dneh tudi v Mariboru

Podaljšano obratovanje na Pohorju

Na Mariborskem Pohorju je ob ustreznih vremenskih pogojih možno tudi smučanje. Zadnji dan v letu bo veljal podaljšan obratovalni čas Pohorske vzpenjače do 3. ure zjutraj.

»Turisti med božično-novoletnimi prazniki najbolj povprašujejo po znamenitostih v Mariboru in prazničnem dogajanju v mestu. Večina obišče najstarejšo trto, ki je edinstvena na svetu. 

Obiskovalci še posebej povprašujejo po božičnem sejmu, ki se nahaja na Glavnem trgu, kjer lahko s panoramskega kolesa uživajo v razgledu na praznično okrašeno mestno jedro,« pojasnjujejo na zavodu za turizem.

Letos prvič več kot pol milijona nočitev

V Mariboru so od začetka januarja do konca novembra zabeležili 509.249 prenočitev, kar je 26 odstotkov več kot v letu 2022 in prvič doslej več kot pol milijona. 

Veliko večino prenočitev, 91 odstotkov, so v tem obdobju ustvarili tuji gostje, največ Nemci, Hrvati, Srbi, Poljaki, Avstrijci, Čehi, Italijani in Madžari.

Na zavodu za turizem menijo, da se bodo ugodni trendi rasti nočitev nadaljevali tudi decembra. 

»Že dlje časa se promocijsko usmerjamo na trge, ki so za našo destinacijo najbolj perspektivni in na teh beležimo med 25 in 50 odstotkov prirasta,« so navedli.

Število rezervacij primerljivo z lanskim letom

V Turistično informacijskem centru Maribor ocenjujejo, da bo v prihajajočih praznikih obisk Maribora vsaj deset odstotkov večji kot lani. Obeti glede na rezervacije nastanitvenih zmogljivosti so primerljivi z letom 2022, so za STA povedali na mariborskem zavodu za turizem.

Gostom ponujajo praznično dogajanje v okviru Čarobnega Maribora, kjer je najbolj opazna znamenitost panoramsko kolo na Glavnem trgu. Gostinska in kulinarična ponudba je med drugim na Trgu Leona Štuklja, kjer se v drugi polovici decembra odvijajo tudi koncerti. 

Tam bo tudi veliko silvestrovanje na prostem s skupino Zebra, silvestrske zabave pa bodo priredili tudi v hotelih, restavracijah in nočnih lokalih v Mariboru in okolici.

Številni obiskovalci od blizu in daleč

Ptujski turistični delavci optimistično gledajo v prihajajoče dni tudi na Ptuju. 

»Mesto vsak dan obišče veliko obiskovalcev od blizu in daleč, čez vikend je številka višja. Zagotovo je močen motiv čudovito okrašeno mestno jedro, ki ga je letos dopolnila okrasitev strehe Mestnega stolpa in mostu za pešce. 

Program Ptujske pravljice vabi na otroške animacije in rajanja, koncerte, k nakupu darilnega programa in kulinarične ponudbe na prazničnih stojnicah,« je za STA povedala direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec.

Največ tujih gostov iz sosednjih držav

Proti koncu meseca opažajo rast števila nočitev. Ta znaša od 50 do 70 odstotkov, odvisno od posameznega ponudnika. 

Največ gostov je iz Avstrije, Madžarske, Slovenije, Italije in Hrvaške.

Glavni atrakciji drsališče in vrtiljak

Praznični program Ptujska pravljica gostom med drugim ponuja drsališče in vrtiljak. 

»Poleg prazničnega utripa in Term Ptuj obiskovalci tudi pozimi z veseljem obiščejo Ptujski grad in ostale znamenitosti Ptuja ter se ustavijo na kuhančku na prostem ali v kakšni od mestnih kavarn,« pojasnjuje direktorica.

Zadnji dan leta prirejajo na Mestnem trgu najprej otroško silvestrovanje z Niko Zorjan in Rokom iz BQL ter kasneje še veliko silvestrovanje na prostem z Recesija bandom.

Oglaševali na tujem

Dober obisk si na Ptuju obetajo tudi zaradi tega, ker so v jesenskih mesecih pripravili več promocijskih člankov, ki so jih objavili v hrvaškem in avstrijskem časopisu, s takšnimi članki so nagovarjali javnost tudi preko slovenskih medijev. 

»Sočasno smo izvedli večjo desetdnevno digitalno kampanjo v Avstriji (območje Gradca, Dunaja in Celovca). Preko lastnih kanalov smo nagovorili bazo domačin in tujih agencij ter turistične vodnike. 

Ves čas pa k obisku mesta vabimo preko družabnih omrežij, spletne strani ter vplivnežev,« je še povedala Srečkovič Bolšec.

Komentarji (3)

Auersberg (ni preverjeno)

Pri teh člankih se vedno človek začne režat, ker enostavno ne ponudijo nobenih statističnih podatkov. Katere kapacitete, kakšna je zasedenost? Kolikšna je bila v preteklih letih? Kako ocenjujejo koliko je turistov v Mariboru? Delajo ankete? Sprašujejo tuje turistične agencije? Nobenih podatkov. Nikoli.

Brez podatkov se ne moreš iti strategije turizma za mesto. Dajte ven že enkrat podatke, da vidimo, kje je ta turizem in kako uspešni smo. Seveda jih ni. Ker so verjetno številke zelo slabe.

Takšna propaganda o tem, kako so se dvignile številke v segmentih za 50 ali 75 %, so nepomembne, če nimamo dejanskih številk. Če je bilo 10 turistov in jih je naslednje leto 15, se je tudi dvignilo za 50 %, kaj ima mesto od tega, pa si lahko misliš.

Nehajte lagati in dajte številke na mizo, nato pa začnite s promocijo in merite učinke.

mbb (ni preverjeno)

Verjetno upoštevajo podatke policije o migrantih

In reply to by Auersberg (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

neke guzve ze ni videt, super ce je res

Starejše novice