Vlada bo za zdravstvo namenila dve milijardi evrov. Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je zakon označilo za najpomembnejši dokument na področju slovenskega zdravstva. Predstavili so investicije, ki jih bodo prioritetno izvedli.

Poslanci so v sredo z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031.

Zakon za investicije namenja okoli dve milijardi evrov.

763 milijonov za oba univerzitetna klinična centra, 557 milijonov za ostale bolnišnice

Naložbe so v naslednjih desetih letih predvidene na vseh treh ravneh zdravstvenega varstva. Za oba univerzitetna klinična centra bo namenjenih 763 milijonov evrov, 557 milijonov evrov pa za razvoj in modernizacijo splošnih in negovalnih bolnišnic ter domov po celi Sloveniji.

»Za področje izobraževanja, izboljšanja in povečanja kapacitet fakultet namenjamo skupaj 250 milijonov evrov. Kar 200 milijonov evrov je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju. To v povprečju pomeni tri milijone evrov na zdravstveni dom v Sloveniji,« je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Zgodovinski dogodek za slovensko zdravstvo 

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Anton Crnjac je sprejem zakona opisal kot zgodovinski dogodek. 

»Vse preveč se je v preteklosti stopicalo na mestu, premalo se je razmišljalo o potrebah slovenskega zdravstvenega prostora. Zakon zagotavlja resnično velika sredstva za potrebe slovenskega zdravstva,« je povedal. 

Dodaja, da je ključno vodilo mariborske bolnišnice kvalitetna, strokovna obravnava bolnikov.

»Bolnik je v centru dogajanja, zagotoviti mu moramo res kvalitetno obravnavo. Da lahko to zagotovimo, je potrebno imeti usposobljen kader, primerne sodobne aparature in seveda tudi ustrezne prostore,« razlaga direktor. 

V Mariboru pripravili seznam prioritetnih investicij

»Pravega premika že nekaj let ni bilo predvsem na področju investicij v infrastrukturo,« pravi Crnjac in dodaja, da so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pripravili seznam desetih najnujnejših investicij. 

Katere investicije načrtujejo? 

Prvi mož mariborske bolnišnice je med prioritetnimi investicijami omenil nadgradnjo onkologije, več kot potrebno gradnjo negovalne bolnišnice, gradnjo infekcijske klinike, nove prostore za patološki oddelek, širitvi prostorov za potrebe intenzivnega zdravljenja.

Pripravljeni pa so tudi načrti za še vedno nedokončani urgentni center, obnovo kirurškega bloka in projekt za ureditev razmer v centralni kuhinji bolnišnice. Kasneje želijo odpraviti tudi prostorsko stisko ortopedskega oddelka.

»Potrebno je pripraviti vso dokumentacijo, prijaviti se na razpise, dela je ogromno,« dodaja Crnjac. Kot pravi, se zavedajo nujnosti hitrega odziva, »saj zamud zaradi vezanosti na evropski denar ne sme biti in bi to pomenilo, da kdor ne bo dovolj hiter, lahko tudi ostane brez sredstev«.

Pričakujejo pravično porazdelitev sredstev

Direktor druge največje slovenske bolnišnice pravi, da pričakujejo, da bodo sredstva razdeljena pravično. Čeprav dokončnega potrdila o tem nimajo, računajo na to, da bo Univerzitetni klinični center prejel okoli 250 milijonov evrov.

Crnjac dodaja, da so se na sestankih z ministrom za zdravje in vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana dogovorili za proporcionalno delitev denarja glede na velikost.

Dočakali premik na področju pljučnega oddelka, začeli z gradbenimi deli

»Sprejetje zakona o investicijah v zdravstvu ocenjujem najpomembnejši dokument na področju slovenskega zdravstva v zadnjih dveh desetletjih,« je k temu dodal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

»Takšna zagotovljena sredstva predstavljajo dejansko osnovo, da se lahko resno lotijo sprememb glede prostorov in opreme. Brez tega bi životarili še naprej,« je dejal.

Izpostavil je, da je trenutno že peljejo projekt selitve pljučnega oddelka iz sedanje dislocirane enote na Pohorju. Z gradbenimi deli so začeli pred dvema tednoma, selitev na matično lokacijo pa načrtujejo junija naslednje leto. »To je 20 let prepozno, a tudi če bo šele naslednje leto, bomo mi s tem zelo zadovoljni,« je še povedal. 

Nedavno so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zaključili z reorganizacijo in posodobitvijo urgentnega centra, s čimer so na enem mestu združili internistično in kirurško prvo pomoč. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Upam da sta tudi pojasnila zakaj so cepili otroke z Astrozeneco in Janssenom? Potem pa se čudijo zakaj jim ne zaupamo!!!

dd (nepreverjen)

za vsako naslednjo smrt mladega človeka zarad cepiva je potrebno izvesti oborožen državni udar, če po 24 urnem ultimatu celotna vlada in celotna "stroka" ne gre na sodišče in hkrati odstopi

In reply to by SLO (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Dodaja, da je ključno vodilo mariborske bolnišnice kvalitetna, strokovna obravnava bolnikov. Predvsem strokovno čakanje na prvi pregled ,ki je enako dolg kot v deželah Hindukuša.

Leka (nepreverjen)

Denar bodo pospravili v žepe , bolniki pa bodo še naprej hodili k zasebnikom na prvi pregled .

In reply to by Leka (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Ena etaža ortopedija je popolnoma prazna! Vsaj bila je v začetku septembra. Toliko o prostorski stiski! 🤣🤣🤣

Starejše novice