Nadzor bo poostren tako pri dobaviteljih kot v maloprodaji.

Uprava za varno hrano je na podlagi informacije hrvaških oblasti o distribuciji s klorpirifosom onesnaženih mandarin hrvaškega porekla v Srbijo minuli teden poostrila nadzor. Ugotovila je, da trgovci tudi sami preverjajo ostanke pesticidov v živilih.

Nadzor bo poostren tudi ta teden, in sicer tako pri dobaviteljih kot v maloprodaji. V četrtek so inšpektorji za hrano začeli preverjati obvladovanje ostankov pesticidov v mandarinah. Nadzore so izvedli pri trgovcih, pri čemer so preverjali tudi poreklo mandarin. V nekaterih primerih so opravili tudi vzorčenje, so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nadzor bodo nadaljevali tudi ta teden, in sicer tako pri dobaviteljih kot v maloprodaji, kar vključuje tudi stojnice ob cestah. Inšpekcijski nadzor bo tudi v prihodnje vključeval vzorčenje.

V soboto je uprava za varno hrano zaradi prisotnosti pesticida klorpirifos odpoklicala mandarine iz Hrvaške, zaradi presežene vrednosti pesticida klotianidin sojo iz Argentine, zaradi presežene vrednosti pesticida propamokarb pa še zamrznjene jagode iz Grčije. Danes je zaradi presežene vrednosti klorpirifosa mandarine iz prodaje odpoklical tudi Hofer, dobavitelj KPG pa je odpoklical črnooki fižol.

 

Tudi v primeru odpoklica srbskih breskev in poljskih sliv je bil razlog klorpirifos

Odpoklici sledijo umiku srbskih breskev in poljskih sliv iz trgovin Spar Slovenija ob koncu poletja. Tudi v tem primeru je bil razlog klorpirifos. Uprava za varno hrano je bila takrat tarča kritik, da je njen nadzor hrane pomanjkljiv, potrošnike pa da obvešča prepočasi. To naj bi bil tudi eden od razlogov za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Vodja sektorja za nadzor hrane na upravi za varno hrano Nadja Škrk je za Radio Slovenija povedala, da hrana ni manj varna, je pa dejstvo, da je način obveščanja spremenjen. Uprava namreč ne obvešča le o nevarnih živilih, ki so še v prometu, ampak o vseh nevarnih živilih; tudi tistih, za katere ni nujno, da jih imajo potrošniki še doma, pa tudi o vseh neskladnih proizvodih, je danes poročal radio.

Komentarji (4)

Branko59 (ni preverjeno)

Končno so povečali nadzor hrana in potrebno je tudi kaznovati proizvajalce in preprodajalce

44 (ni preverjeno)

Zopet zamuda..

sarikaz (ni preverjeno)

Super nadzor,ko je že vse na polici in v trebuhu,res odlično.Ma norca se delajo podkupljenci inšpektoratni smrdljivci.Fuj.

Milan iz Maribora (ni preverjeno)

Pohvalno, da sistem nadzora bolje deluje, čeprav se mi zdi, da so v preteklih primerih trgovci ponujali "podobne" izdelke (slive, mandarine, korenje...) nekaj časa z velikimi popusti, potem pa je bila objavljeno obvestilo. Verjetno gre za čisto naključje😎

Starejše novice