Naziv Naj kulturna šola leta 2019 si je prislužila Osnovna šola Boštanj (foto: Matej Maček).
Kljub izrednim razmeram zaradi epidemije koronavirusa so v slovenskih osnovnih šolah v minulem šolskem letu organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov. Katere šola pa bo osvojila naslov Naj kulturne šole? Za naziv se poteguje šest štajerskih šol.

V ponedeljek, 28. septembra, bodo v Mestnem muzeju Ljubljana podelili naziv Naj kulturna šola 2020 in posebna priznanja na različnih področjih kulturnega delovanja. Med trinajstimi šolami, ki se potegujejo za nazive, je tudi šest štajerskih. 

Za najvišja priznanja se letos potegujejo naslednje šole: Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin, Osnovna šola Koper, 2. osnovna šola Slovenska Bistrica, Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj, Osnovna šola Fram, Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči, Osnovna šola Stročja vas, Osnovna šola Brezovica, Osnovna šola Ivanjkovci, Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Osnovna šola Središče ob Dravi, Osnovna šola Kungota in Osnovna šola Petrovče.

Na dogodku bodo podelili naziv Naj kulturna šola 2020 in priznanja v treh kategorijah, vezanih na velikost šole; male, srednje in velike. Poleg tega bodo izbrane šole prejele tudi priznanja za posebne dosežke na naslednjih področjih: gledališka in lutkovna, folklorna, likovna, zborovska, filmska, instrumentalna, literarna in plesna dejavnost ter področje varovanja kulturne dediščine.

Naziv Kulturna šola prejelo že več kot 300 osnovnih šol

S projektom Kulturna šola si v Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti prizadevajo predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse.

Projekt Kulturna šola poteka že štirinajsto leto zapored, doslej pa je naziv Kulturna šola prejelo že več kot 300 osnovnih šol iz vseh slovenskih regij. 

Letos se je na javni poziv za naziv Kulturna šola prijavilo 85 osnovnih šol. Ocenjevalna komisija je ugotovila, da vse izpolnjujejo razpisne kriterije, zato so jim za obdobje 2020–2024 podelil naziv Kulturna šola. 

Najbolj kulturna šola je lahko samo ena

Zaključna prireditev projekta je doslej potekala na šoli, ki je naziv Naj kulturna šola prejela leto poprej. Tako bi letos morala biti gostiteljica lanska prejemnica naziva – Osnovna šola Boštanj, vendar so se organizatorji odločili, da zaradi epidemije prireditev izpeljejo v drugačni obliki.

Na zaključnem dogodku, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana, bodo tako sodelovali le predstavniki šol, ki bodo prejele posebne nazive, ter vabljeni gostje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice