Slika je simbolična.
Praznične lučke, stojnice, božični vrtiljak in bogata gostinska ponudba. Maribor se bo kmalu odel v božično preobleko, ki bo letos zaradi draginje zaznamovana z varčevanjem energije.

Mariborske ulice in trgi bodo kmalu zasijali v soju prazničnih luči. S prižigom lučk se bo v četrtek, 1. decembra, začel Čarobni Maribor

Zaradi varčevanja z energijo bodo lučke ponoči izklapljali, prizorišča pa bodo osvetljevali delno tudi s pomočjo sončne elektrarne in kolesarjenja obiskovalcev.

Novost letošnjega programa Čarobni Maribor bo veliko panoramsko kolo na Glavnem trgu.

Podrobnejše informacije o okrasitvi in dogodkih Čarobnega decembra v Mariboru so organizatorji predstavili v Vetrinjskem dvoru. 

Arsenovič: Maribor bo spet čaroben

Maribor se vse bolj pripravlja na čarovno decembrsko vzdušje, mesto že opremljajo s praznično okrasitvijo in smrekami. 

»Vesel sem, da bo Maribor spet čaroben kljub energetski draginji,« je povedal župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović: »To je dobro za počutje vseh in tudi za gospodarske subjekte v mestu.«

»V času covida naš Čarobni Maribor ni mogel zaživeti v polnem zamahu zaradi vseh omejitev, letos pa upam, da se bomo res družili, veseli, kot se to za december spodobi,« je povedal.

Ob tem izpostavlja, da so v javni razsvetljavi uspeli zamenjati 1120 luči z led žarnicami, ki porabijo manj elektrike. 

Stojnice in brezplačni koncerti na Trgu Leona Štuklja

»Maribor ne bi bil Maribor, če ne bi mi živeli malo po svoje,« je povedal direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc: »Komaj smo zaključili štajersko novo leto, zdaj pa gremo v tisto regularno praznovanje novega leta.«

Kot pravi, se v mesto vrača božična tržnica in brezplačni koncerti. S podjetjem Elektro Maribor so začeli skupen projekt, pri katerem je ambicija, kot pojasnjuje Struc, da z lokalno proizvedeno energijo napajajo prizorišča.

Tako bo za osvetljevanje prizorišč uporabljena energija iz sončne elektrarne na strehi tega podjetja.

Pestro bo tudi na Trgu Leona Štuklja: »Od 1. decembra, ko se bodo v mestu luči prižgale, bo tam na voljo gostinska ponudba. V zadnji tretjini meseca bomo začeli tudi s koncertnim dogajanjem.«

Predvidevajo šest koncertnih dni in praznovanje novega leta. En dan bo na voljo odprti oder, kjer se bodo lahko predstavljala različna društva.  

Na Glavnem trgu bo božična tržnica, ki bo zajemala tudi darilni program.

Namesto vrtiljaka, ki je tam stal lani, bodo postavili 23 metrov visoko panoramsko kolo. »Vsako leto želimo ponuditi nekaj novega,« je povedal Struc.

Praznična osvetlitev se bo ponoči izklapljala

Neva Pipan, koordinatorica aktivnosti v kabinetu župana, je povedala, da so se pri okraševanju mesta odzvali na napovedano energetsko krizo: »Z nekaterimi omejitvami vsaj simbolično prispevamo k zmanjšanju porabe energije in ozaveščanju.«

»Nadgrajujemo lansko praznično razsvetljavo, po mestu zopet pletemo čarobne niti na stropu ulic. Te se prepletajo z dobrodelnostjo, trajnostjo in povezanostjo skupnosti,« dodaja. 

Praznična osvetlitev bo v mestu prižgana do 15. januarja. Lučke bodo gorele do 23. ure. Odpovedali so se okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, bodo pa gorele luči na griču Piramida.

Postavili in okrasili bodo tri smreke. Med drugim bodo ponovno priredili skupnostno okraševanje smrečic na ulicah, ki jih bodo po praznikih zasadili v naravnem okolju.

Osvetlitev bo poganjalo kolesarjenje obiskovalcev

Na Trg Leona Štuklja pa bodo po načrtih študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko postavili dve kolesi sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

Kot je povedal Matic Markovič, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, so pripravili sistem, s katerim je mogoče mehansko energijo uporabnika pretvoriti v električno energijo. 

Na dodatnih dveh kolesih bodo zbirali kilometrino, v zameno za katero bodo potem donatorji prispevali denar za program Ti to zmoreš, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Maribor v pomoč otrokom in mladostnikom.

»Na kolesa smo namestili merilne sistem, s katerimi bomo merili kilometrino,« razlaga Markovič: »Od skupne kilometrine je odvisna skupna donacija.«

Manjše kolo bo postavljeno še na Trgu svobode, kjer se bodo z osvetljevanjem lahko igrali otroci.

Obisk Dedka Mraza in dobrodelnost

»Dedek Mraz že pošilja signale s Pohorja,« je povedala Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine Maribor.

Ta se bo spustil s Pohorja 10. decembra in nato do 28. decembra obiskoval vrtce in šole.

V Domu ustvarjalnosti mladih bodo ves mesec ponovno potekale ustvarjalne delavnice.

Na tržnici se bo po besedah Nataše Matijevič iz Mestnih nepremičnin ponovno izvajala akcija Vrečka Srečka, v okviru katere v sodelovanju z organizacijo UP-ornik obdarujejo starostnike.

Mesto bodo spet zavzeli vilinci in vilinke

Letos bo v Mariboru ponovno tudi festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto, ki ga pripravlja Narodni dom Maribor s partnerji. 

Festival bo letos potekal od 2. do 28. decembra z osrednjim prizoriščem v Vetrinjskem dvoru. 

Producent Marko Brumen med novostmi izpostavlja svetlobno postavitev na Vojašniškem trgu, ponovno pa si lahko obiskovalci obetajo uličnega gledališča, delavnic, koncertov in predstav, predvsem ob koncih tedna.

Drsališča letos ne bo. Arsenovič je danes ponovil, da bi bilo to v trenutnih razmerah negospodarno ravnanje. Struc je dodal, da je drsanje možno v Ledni dvorani, kjer bo v prihodnjih mesecih več odprtih terminov, dvorano pa bodo tudi praznično okrasili. 

Bo pa letos po dveh letih ponovno organizirano silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja.

Komentarji (5)

Leka (ni preverjeno)

Lučke bodo ponoči izklapljali ! Svetilke bodo samo podnevi ? 💥

Lekadol (ni preverjeno)

Glavni trg in Leonov trg bodo okranclali kaj pa TABOR ? Kaj pa RADVANJE ? Tam imajo kraške svinje .

pohorskisvizec

Elektrika leti v nebo, vi pa osvetljujete. Aja Dedka mraza boste pripeljali? Od kod? Iz Rusije?

Bela 44 (ni preverjeno)

Vse za glas na volitvah. Tudi reklamni panoji bi ponoči morali biti neosvetljeni, če že varčujemo.

Xxxyyzzzz (ni preverjeno)

Maribor bo ves čas osvetljen, saj pride Pogačar poganjat kolo🤣

Starejše novice