Vir: občina Šentilj
V občini Šentilj postavili pet bivalnih kontejnerjev za namestitve ogroženih občanov. Zemeljski plaz ogroža šest družin. Na občini poudarjajo, da gre za začasno rešitev.

Občina Šentilj se sooča s hudimi posledicami izredno močnega dežja v preteklih dneh. Plazovi so ogrozili in poškodovali nekaj stanovanjskih objektov, ceste, njive, reka Mura se je pričela razlivati, drevesa se podirajo. Zaradi nevarnosti plazov so morali štiri družine izseliti. 

Nekaj družin so zato že izselili in jim omogočili začasna prenočišča. »Smo mogli štiri družine izseliti in jim omogočiti bivanje na drugih lokacijah, kajti ti plazovi so toliko ogrožujoči, da bi lahko ogrozilo stanovanjske hiše in jih odneslo v dolino,« je včeraj dejal Štefan Žvab, župan občine Šentilj.

V občini Šentilj so danes ob pomoči Slovenske vojske namestili pet bivalnih kontejnerjev. Dva sta nameščena v Zgornjem Dobrenju, tri pa v maneži kmetije Ferk v Ceršaku.  

Na občini ob tem poudarjajo, da gre zgolj za začasno rešitev: »Takoj, ko se bo stanje stabiliziralo, se bodo občani lahko vrnili v lastna bivališča.«

Škoda je ogromna

Tudi danes pri sanaciji razmer v občini pomagajo pripadniki Slovenske vojske, ki odstranjujejo nanose zemljin in blata s cest in iz okolic hiš. Dež se sicer umirja, vendar se plazovi zaradi namočenosti zemlje vedno prožajo. 

»O oceni škode je še prezgodaj govoriti,« pravijo na občini: »Vendar že sedaj vemo, da je ogromna.«

Žvab je za STA povedal, da je trenutno znane za okoli tri milijone evrov ocenjene škode na cestni infrastrukturi in pri ogroženih hišah, v to pa niso vključena kmetijska zemljišča.

Župani občin Slovenskih goric, med katerimi je tudi Žvab, so danes na vlado in pristojna ministrstva naslovili prošnjo in pobudo, da nemudoma sprejmejo interventni zakon za finančno pomoč na območju severovzhodne Slovenije.

Pozivajo tudi k čimprejšnji oceni škode in izdelavi sanacijskega načrta.

Občina gasilskim društvom namenila dodatna sredstva

»Vsem gasilkam in gasilcem smo zelo hvaležni, na njih pa izjemno ponosni, da so ob nedavnem močnem deževju, ki je povzročilo veliko škodo, pokazali svojo visoko usposobljenost in solidarnost pri pomoči soobčanom,« so zapisali na spletni strani občine Šentilj.

Kot pravijo, bo občina Šentilj pokrila vse dodatne stroške, ki so jih društva imela: »Prav tako pa smo vsem štirim društvom – PGD Ceršak, PGD Paloma Sladki Vrh, PGD Šentilj in PGD Velka namenili dodatnih 4000 evrov

Na občini so se ob tem zahvalili še vsem prostovoljcem, članom civilne zaščite, Javnemu podjetju Komunala Šentilj in Zavodu Zmoremo.

Starejše novice