Na hoški občini pojasnjujejo, da posek dreves v Pivoli ni del načrtovane odstranitve drevoreda, ampak posledica inšpekcijske odločbe.

V občini Hoče - Slivnica so v ponedeljek začeli s podiranjem dreves v najdaljšem lipovem drevoredu v Sloveniji. Ob tem se je zato pričakovano med nekaterimi krajani pojavilo negodovanje. Številni se sprašujejo, da to pomeni začetek sečnje celotnega drevoreda.

Župan Marko Soršak je za Mariborinfo pojasnil, da to ne predstavlja začetka podiranja celotnega drevoreda, ampak se zaenkrat izvaja le nujna sečnja posušenih dreves, ki predstavljajo nevarnost za sprehajalce in udeležence v prometu. 

»Odstranjujejo se samo nevarna drevesa. Teh je 24,« je povedal. 

Pojasnjuje, da so drevesa v slabem stanju glede na arboristično mnenje: »Nekaj je že suhih, ostala pa so bodisi preperela, polomljena, votla, nekatera napadajo tudi različne bolezni.«

Posek posledica inšpekcijske odločbe

Kot smo že poročali, so na mariborski medobčinski inšpekciji in hoški občini prejeli anonimno pismo zaskrbljenega vaščana Pivole, ki že vrsto let opozarja na nevarnost, zato je zahteval, da inšpekcija občini takoj izda zahtevo za posek nevarnih lip v drevoredu.

Kot je zapisal, je teh več kot 25 in jih je treba odstraniti takoj, saj je drevored nevaren za vaščane, ki se dnevno vozijo po tej cesti, saj so lipe votle in nevarne. 

Ob tem se je spraševal, kdo bo odgovarjal, če bodo lipe na koga padle.

Medobčinska inšpekcija je na podlagi podane prijave občana dne 19. septembra izdala odločbo, kjer je izvajalcu rednega vzdrževanja cest podjetju Kipertrans naložila, da odstrani nevarna drevesa ob občinski cesti v območju Pivolskega drevoreda.

Odločbo so izdali skladno z mnenjem arboristke Tanje Grmovšek in izdanim soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Odločitev o podrtju drevoreda ni bila dobro sprejeta

Spomnimo. Na hoški občini so napovedali, da bodo zaradi ureditve tematske in pohodne poti podrli 222 dreves v najdaljšem lipovem drevoredu v Sloveniji.

Po besedah župana naj bi iz sklada za okrevanje in odpornost prejeli okoli 350.000 evrov, kar je približno polovica vrednosti projekta, v sklopu katerega bi uredili tematsko in pohodno pot ob prenovljenem drevoredu, ki bi povezovala Spodnje Hoče, Botanični vrt in grad Hompoš, ob njej pa bodo nastala tri počivališča.

Ob tovrstnih investicijskih načrtih so se pojavila vprašanja o potrebnosti podrtja celotnega drevoreda. 

Pred začetkom projekta javna razprava

Občina Hoče - Slivnica po nasprotovanju krajanov in tudi širše javnosti še ni sprejela končne odločitve o tem, ali bodo lipov drevored v celoti posekali. 

Po napovedi hoškega župana bo pred morebitno obnovo drevoreda v Pivoli še javna razprava.

»Javna razprava bo izvedena takoj po izdelavi projektne dokumentacije, predvidoma meseca novembra,« pojasnjuje Soršak.

Ob tem dodala, da bo občina pri nadaljnji odločitvi o poteku obnove lip upoštevala predvsem mnenja strokovnjakov. Obnova lipovega drevoreda bo potekala tudi pod nadzorom obeh zavodov. 

»V kolikor ne bo dosežen konsenz o obnovi lip, bo občina pristopila samo k ureditvi tematske poti brez obnove drevoreda,« poudarja: »Seveda bomo upoštevali v prvi vrsti občanke in občane, ki se skozi drevored vozijo vsakodnevno.«

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
orožnik (ni preverjeno)

Vse podret, cesto razširit in nov nasad. Jebo vas, kako bo pa to zgledalo, nekaj starih, vmes pa pritlikavci, seveda, ekolevičarji bi radi, da bi posajena lipa zrasla v štirinajstih dneh. Soršak, ne pusti se MB malomeščanom, ki niti ne ločijo listja od lipe, kostanja ali bukve. Jih gledam po MBPohorju, z rajcami klatijo po hrastih in mislijo, da bodo leteli kostanji.

doko iz srbije (ni preverjeno)

pri nas v srbiji smo pričeli z odstranjevanjem nevarnih --bolanih županov

Franc s Piramide

A Soršak še ni v zaporu?

pohorska kobra (ni preverjeno)

MAGMA!!!!!!!!! MAGMA!!!!!!!! LIPE CVETO !!!!!!!!!! LOPOV NA KUBIK,ZASLUZI SI DOBER STRIK!!!!!!!!!!!!!

Starejše novice