Foto: Jure Banfi
Ante Šimundža se je vrnil v Ljudski vrt. Novi trener Maribora se je na novinarski konferenci razgovoril o razlogih za povratek, ciljih za nadaljevanje sezone, sestavi trenerskega štaba, Josipu Iličiću in sobotni tekmi z Muro.

Ante Šimundža je novi trener članske ekipe Maribora. Nekdanji napadalec in strateg vijolic se po osmih letih vrača v Ljudski vrt.

Enainpetdesetletnik je s klubom iz domačega mesta podpisal dogovor do konca sezone 2025/26, prvi trening z moštvom pa bo opravil že jutri, ko se bo pobližje seznanil s stanjem ekipe.

Nekdanji trener Mure, Aluminija, graškega GAK-a in Ludogorca je bil od letošnjega marca brez kluba, po slovesu Damirja Krznarja pa je bil prvi izbor Marka Šulerja. Športni direktor je izbor utemeljil s sledečimi besedami:

»Od ponedeljka zvečer smo šli v 'akcijo' in hitro našli skupen jezik. Naš izbor je Ante Šimundža, pri katerem daljša predstavitev ni potrebna. 

Gre za enega največjih trenerjev v Sloveniji, ki je hkrati lačen novih uspehov. Nekdo, ki ga poznamo in je po odhodu iz Maribora naredil ogromen preskok ter nadaljeval z uspešnim delom. Domov vračamo zelo motiviranega trenerja, s pripadnostjo in simpatijami do vijoličaste barve, kar je prav tako pomembno, tisto najpomembnejše, pa je delo. Zato se bo dela lotil takoj. 

Šlo je za obojestransko željo, da bi pod njegovim vodstvom potekal že naslednji trening v sredo in bi vodil moštvo na sobotni tekmi z Muro. Z namenom, da dočakamo nov izziv z novo energijo. Da bi spet spremljali Maribor v drugačni podobi na igrišču, ki nam je domača in dobro znana. Z rezultatsko krivuljo znova obrnjeno navzgor.«

Potrebovali bodo pomoč navijačev

»Privilegij in čast je, da sem spet trener Maribora. Maribor je moje mesto, Maribor je moj klub. Vse, kar se je zgodilo prej, so lepi spomini, zgodovina, na kateri Maribor živi in je lahko ponosen. Na to sem ponosem tudi sam, saj sem bil del tega kot nogometaš in trener. 

Je pa v nogometu tako, da se je vedno potrebno dokazovati. Nisem eden od tistih, ki bi razmišljali v smeri, da sem se vrnil samo zato, ker imam rad Maribor. Prišel sem delati. Stvari so takšne, kot so. Če bi bilo vse v redu, mene verjetno ne bi bilo tukaj. 

Strinjam se s športnem direktorjem, da bo potrebna mobilizacija od prvega do zadnjega. Tega se vsi zavedamo. Potrebujemo podporo in energijo navijačev, ki je bila v Mariboru vedno nekaj posebnega. Dejstvo pa je, da moramo to energijo izzvati. 

Veseli bomo vsakega, ki nam bo stal ob strani ter bo naše delo in požrtvovanje potrdil z aplavzom in prisotnostjo. Do mesta in kluba, ki lahko slovenski nogomet predstavlja v Evropi in širše, imamo veliko odgovornost. Stvar je jasna, potrebno je zavihati rokave in delati,« je uvodoma dejal Ante Šimundža.

V minulih tednih, ko je spremljal tako ligo kot tudi Maribor, je opazil, da ekipi primanjkuje samozavesti in hrabrosti, kar je v mariborskem klubu nesprejemljivo. 

Poudarja, da se morajo nogometaši zavedati, da igrajo v največjem slovenskem klubu in z nošenjem dresa predstavljajo največji klub v državi. Tako se morajo postaviti tudi na igrišču.

Ni imel pomislekov glede vrnitve

»Pošteno povedano, je bila želja glede na začrtano pot tujina, sem pa že ob zaključku zgodbe v zadnjem klubu dejal, da ne bi zavrnil niti ambicioznega projekta v Sloveniji. Iz slovenske lige sem prišel kot nogometaš, tukaj sem se oblikoval kot trener, zato do slovenske lige gojim veliko spoštovanja. 

Maribor kot moj klub je predstavljal izziv in projekt, ki smo si ga postavili. Ne bo enostavno, gre za proces, pred nami je reorganizacija in iskanje korenin, s katerimi je Maribor že dosegal uspehe. Pomislekov, še posebej po klicu, ni bilo!« je poudaril povratnik med vijoličaste.

Šimundža je razkril, da je klic iz Ljudskega vrta prejel včeraj, stvari pa so se nato odvile zelo hitro. Prvi cilj je že v soboto preobrniti krivuljo rezultatov, nato pa med reprezentančnim premorom izkoristiti čas za spoznavanje z idejami novega trenerja.

Po besedah športnega direktorja Marka Šulerja cilji ostajajo nespremenjeni, to je boj za naslov državnih prvakov, čeprav se tudi Korošec zaveda, da ima Maribor resne konkurente. V nadaljevanju sezone se bo iskalo hrbtenico ekipe, ki je doslej še niso našli.

Šuler se je ozrl tudi proti zimskemu prestopnemu obdobju, v katerem bodo skušali storiti dodatne korake k temu, da Maribor vrnejo h koreninam. Želja je uveljavljati tudi mlajše nogometaše iz lastne šole, čeprav so ambicije v prvi vrsti povezane z rezultatom.

V soboto z Muro

»Nisem imel pomislekov, da se vrnem že zdaj. Igramo doma, pred svojimi navijači, če bi se skrival sedaj, kako bi se kazal kasneje? Tekma bo posebna zato, ker gre za vrnitev v okolje, v katerem sem dosegel velike uspehe in gre za moj klub.

Ko sem bil trener Mure, nisem skrival, da sem bil del Maribora in njegove zgodovine, saj je Maribor del mene. Tudi zdaj ne skrivam, da sem bil del Mure, zaradi tega pa ni posebnosti. Vračam sem na klop, spet želim tekmovati in največji klub v Sloveniji dvigniti na raven iz preteklosti,« se je Šimundža ozrl proti prvi preizkušnji.

Prva tekma v drugi epizodi na klopi Maribora, skupno pa jubilejlna stota v vlogi trenerja vijoličastih, ga čaka v sobotnem večeru. V mestu ob Dravi bo gostovala Mura, ki jo je Šimundža leta 2021 popeljal do naslova državnega prvaka.

V Fazaneriji je sodeloval z Damjanom Ošlajem, ki mu je sledil tudi v bolgarski Razgrad, bivši branilec Mure, Maribora, Olimpije in Nafte pa se mu bo pridružil tudi v Ljudskem vrtu. 

Novinec v trenerskem štabu je tudi kondicijski trener Luka Bašić, ki ga Šimundža pozna iz Ludogorca. Po slovesu Damirja Krznarja, Mihaela Mikića in Vedrana Attiasa v ekipi vsaj za zdaj ostajajo Mitja Pirih, Aleš Mertelj, Željko Filipović in Milan Vulović, a dodatne spremembe niso izključene.

»Če bo sposoben, bo prisoten, če ne bo sposoben, ne bo,« je Šimundža odgovoril na vprašanje, če bo na treningu prisoten tudi Josip Iličić. Kranjčan je bil po porazu v Stožicah umaknjen od članske ekipe in vadi po samostojnem programu.

Cilj ostaja vrh lestvice

Šuler, ki prevzema odgovornost, je sicer še pred dnevi dal zaupnico Damirju Krznarju, po porazu v Kidričevem pa je skozi pogovor prišlo do obojestranskega spoznanja, da je potrebno poseči po spremembi. 

Težave se s tem ne bodo rešile same, potrebno pa je poiskati rešitve, vendar vse ne bo šlo hkrati in takoj. O usodi Marka Šulerja, ki je s Šimundžo sodeloval že kot nogometaš, se v teh dneh ni odločalo, je dejal Korošec sam.

Športni direktor verjame, da lahko nogometaši kažejo boljše podobo in lahko za to poskrbi že energija novega trenerja. Se lahko Maribor v nadaljevanju sezone na lestvici povzpne pred konkurente?

»To je cilj, ne vem pa, kaj bo prineslo prvenstvo, vendar si mnenja ne bom ustvarjal po eni tekmi. Po koncu jesenskega dela sezone se bo potegnila črta, pogledali bomo, kaj je dobro in slabo ter ustvarili smernice za prihodnost. 

To je edina pot. Naivno bi bilo, da bi že zdaj ocenjeval, kako in kaj,« je poudaril novi strateg vijolic, ki je dodal, da v času pogajanja za vrnitev v klub ni imel posebnih zahtev. Verjame pa, da lahko kakšno stvar nadgradijo, vendar to ne gre čez noč.

Šimundža poudarja, da mora biti vsak nov korak trden, saj so se stvari s slabšimi rezultati zamajale, česar pa si Maribor po besedah novega trenerja ne zasluži.

Jasno je, da tudi nekdanji napadalec nima čarobne paličice, pred starim znancem pa je veliko dela. Kakšen bo sobotni (ponovni) debi na klopi Maribora?

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
44 (ni preverjeno)

srecno
vecina igralcev je polproizvodov in si ne zasluzijo dresa nk Maribor, tezko bo, mladih tudi ni pa se ze par let opozarja na domac kader ob isti vodstveni strukturi!!!!!!

Kurbinsin (ni preverjeno)

Po priimku sodec se en balkanska siptar ki bi rad vodil slovenijo

Mbb (ni preverjeno)

Iz katerega drevesa so te stresli.

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Problem NK Maribor se je začel z ŠULERJEM . Kot nogometaš ni bil za nobeno rabo enako kot direktor .

44 (ni preverjeno)

Nekdo ga je nastavil oz spodnesli so zahrbtno nizkotno Bogatinova,kdo?

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Abc1230 (ni preverjeno)

Anteju zelim vso sreco ampak tezava je v igralcih, ne trenerjih. Res pa je, da se Ante ne zakebavat in ima res strogi režim. Ce njemu ne uspe, ne bo nobenemu.

Starejše novice