Foto: Žan Osim
Udeležili smo se sprehoda Tri pokopališča – tri zgodbe, ki je danes pod okriljem Rajzefibra potekal na Pobreškem pokopališču. Vodil ga je Vid Kmetič, za katerega zlahka rečemo, da je enciklopedija na dveh nogah.

Pokopališče na Pobrežju je zakladnica zgodb. Razdeljen je na Magdalensko, Mestno in Frančiškansko pokopališče.

Z Vidom Kmetičem smo obiskali vse tri dele in na vsakem spoznali unikatno zgodbo ljudi, ki so tako ali drugače svojo življenjsko zgodbo pisali v štajerski prestolnici.

»Da mesto spoznaš, moraš obiskati tudi pokopališče,« je povedala organizatorka Lina Petrović z Rajzefibra. S tem se strinja tudi Kmetič, ki opisuje svoj vidik glede raziskovanja mest:

»Ko se klatimo po kakšnem mestu, gremo običajno na tržnico in na pokopališče. Na tržnici začutimo utrip, na pokopališču pa spoznamo zgodovino,« je povedal in dodal, da ljudje radi obiskujemo grobove znanih ljudi: »Nihče zares ne ve, kako je živel recimo Oscar Wilde, vseeno pa nas zanima, kako izgleda njegov grob.«

Tri edinstvene zgodbe 

Tako smo najprej prisluhnili zgodbi studenčnega pomočnika Avgusta Kelnariča, ki ga je usoda doletela med kopanjem vodnjaka na Pobrežju in je pokopan na magdalenskem delu pokopališča. Zasula ga je zemlja, kljub poskusom reševanja pa je 27-letni Avgust po treh dneh pod zemljo zaradi izčrpanosti umrl.

Na mestnem delu smo obiskali grob mednarodno priznanega iluzionista, čarovnika in hipnotizerja Lea Škerbinca Svengalija. Govori se, da so bili obiskovalci še na njegovem pogrebu priča nenavadnim prizorom. Poleg tega je znano, da je Svengali bil aktiven praktično do smrti – svojo zadnjo predstavo je izvedel le dva tedna, preden je umrl.

Nazadnje smo obiskali še grob družine Haas, kjer so pokopani Heinrich, Silvio, Priska in Herta. Slednja je Mariborčanom najbolj poznana, saj je igrala zelo pomembno vlogo v življenju Josipa Broza Tita – bila je njegova druga žena in z njim imela tudi otroka Miša.

Komentarji (1)

Zgodovina napak (ni preverjeno)

Ckrvena mafija bogatila morilce in kriminalce ma izbrisanim nisu dali groba

Starejše novice