Ura na pročelju Prve gimnazije Maribor je bila obnovljena na pobudo nekdanjih dijakov v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Ob letošnji 170-letnici Prve gimnazije Maribor je ravnatelj Herman Pušnik župana Mestne občine Maribor Sašo Arsenoviča popeljal na ogled po stalni zgodovinski razstavi na stopnišču šole ter galeriji zlatih maturantov in dijakov leta vso do podstrešja, kjer si je župan ogledal obnovljeno šolsko uro ter jo ob 10.15, ko se prične glavni šolski odmor, tudi častno zagnal.

Ura na pročelju Prve gimnazije je bila obnovljena na pobudo nekdanjih dijakov Gorazda Šifrerja in Aleša Lombergarja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Uri so želeli vrniti številčnico, ki jo je imela leta 1873, ko je bila stavba zgrajena

Urni mehanizem je uspešno obnovil urarski mojster Ivan Zernko.

Župan je ravnatelju Hermanu Pušniku, pobudnikoma obnove ure Gorazdu Šifrerju in Aleš Lombergarju ter urarskemu mojstru Ivanu Zernku izročil zahvale Mestne občine Maribor.

Tudi mariborski župan je bivši dijak prve gimnazije 

Arsenovič je povedal, da ga na šolo vežejo lepi spomini, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Poudaril je, da projekt obnove ure ni majhna stvar in da je izjemno vesel za uspešno zamišljen in izveden projekt, za strokovnost in samoorganizacijo akterjev ter za odnos do zgodovine in kulturne dediščine.

Je primer dobre prakse, ki je s svojo uspešno izvedbo lahko spodbuda oziroma navdih ostalim za uresničevanje projektov v našem mestu, so zapisali na Facebook profilu Mestna občina Maribor.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Jugovic naj da svoje umazane tace proc od vsega kar je slovensko kuscar grdi

Starejše novice