Mestna občina Maribor se je danes pridružila aktivnostim Unicefovega svetovnega dneva otrok, ko otroci dobijo priložnost, da so slišani tudi v ustanovah, kot so urad predsednika republike, občine in kulturne ustanove ter v podjetjih in medijih.

Svetovni dan otrok, ki ga vsako leto obeležujemo 20. novembra, letos sovpada s 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Ta dan je otrokom po vsem svetu dana priložnost, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan na najrazličnejših področjih. Tudi v Sloveniji so danes z različnimi aktivnostmi sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati, in opozarjali, da vsi otroci po svetu še vedno nimajo enakih možnosti.

Unicefov svetovni dan otrok so podprli tudi številni svetovni zvezdniki, med drugim David Beckham, Orlando Bloom in Rita Ora. 

Vodenje Mestne občine Maribor prevzeli osnovnošolci

Tako kot v nekaterih drugih občinah po Sloveniji, so tudi v Mestni občini Maribor osnovnošolci za nekaj ur zasedli položaje župana in vodij različnih uradov ter se seznanili z delom na najpomembnejših področjih.

V teh novih vlogah so povedali, v kakšnem lokalnem okolju si želijo odraščati, vodstva in strokovne službe občin pa bodo lahko pobude otrok upoštevali v razvojnih načrtih. Otroci in mladina tako dobijo priložnost, da neposredno vplivajo na razvoj okolja, v katerem živijo. 

»V Mestni občini Maribor smo vodilna delovna mesta z žrebom razdelili med deset otrok naših zaposlenih. Otroci so se razporedili po uradih in se seznanili z glavnimi nalogami, ki jih tam opravljajo,« so zapisali na Mestni občini Maribor.

Svojo pisarno odstopil tudi župan

Svojo pisarno je za nekaj ur odstopil tudi župan Saša Arsenovič, in sicer Eli Žagar, devetošolki z Osnovne šole Bojana Ilicha Maribor. Ta je tudi otvorila Unicefovo varno točko v prostorih Upravne enote Maribor v Prešernovi ulici 6.

Župan je v svoji pisarni prisluhnil pobudam osnovnošolcev za izboljšave na nekaterih področjih ter poudaril, da ima vedno v mislih veliki »R«, ki mu predstavlja razvoj; mladim pa je priporočil, naj delujejo tudi po načelu treh »R-jev«, ki predstavljajo razigranost, radovednost in radost: »Tega nikoli ne pozabite, saj brez vsega tega tudi razvoja ne bo,« še poročajo.

Starejše novice