Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborska občina bo ob Ljudskem vrtu gradila šestoddelčni športni vrtec, ki bo lahko sprejel več kot sto otrok. Za namene vrtca pa bo občina že ta mesec porušila dva objekta. Za kateri stavbi gre in zakaj bo prišlo do rušitve?

V območju severno od Mladinske ulice, v neposredni bližini Ljudskega vrta, je trenutno urejenih sedem športnih igrišč na prostem, med drugim za nogomet, rokomet, košarko in tudi odbojko.

Glede na nove programske potrebe namerava Mestna občina Maribor v zazidalnem obsegu obstoječih in z veljavnim aktom načrtovanih stavb severno od Mladinske ulice umestiti tudi športni vrtec.

»Za gradnjo smo se odločili zaradi dodane vrednosti, ki jo prinašata gibanje in šport, ter zaradi zagotavljanja zadostnega prostora za izvajanje vrtčevske dejavnosti,« so za Mariborinfo razložili na Mestni občini Maribor.

Šestoddelčni vrtec, ki bo sprejel do 132 otrok

Mariborska občina bo tako na omenjenem območju zgradila šestoddelčni športni vrtec, šlo bo sicer za novo enoto Vrtca Ivana Glinška, ki bo lahko sprejel do 132 otrok in katerega velikost bo 1565 kvadratnih metrov.

»Enota Športni vrtec bo imela bogato in zanimivo vsakodnevno ponudbo zdravih, zanimivih, poučnih in zabavnih gibalnih oziroma športnih aktivnosti,« dodajajo na mariborski občini.

Poleg vrtca bodo zgradili in uredili manjše parkirišče za zaposlene ter obiskovalce.

Ob gradnji športnega vrtca načrtujejo tudi ureditev zunanjega odprtega območja, gre za zunanje igralne površine v obsegu vsaj 1500 kvadratnih metrov, ki bodo ograjne, uredili oziroma zasadili bodo tudi drevored.

Vrtec bo poudarjal šport kot izhodišče v načrtovanju in koriščenju

Mestna občina Maribor je trenutno v fazi pridobitve potrebne dokumentacije. Občina je tako pričela s postopki sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za območje Ljudskega vrta, pri čemer bo za tem sledila priprava samega projekta.

Z gradbenimi deli bodo pričeli po sprejetju vse potrebne dokumentacije in pridobitvi gradbenega dovoljenja, pri čemer bodo sredstva za gradnjo zagotovljena v proračunu občine. 

»Na območju Ljudskega vrta se predvidevajo športne vsebine, zato se je vodstvo Mestne občine Maribor odločilo za športni vrtec, ki bo tako v vsebinskem (arhitekturnem) kot tudi programskem smislu izpostavil šport kot izhodišče načrtovanja in koriščenja.

Gre tako za notranje rešitve (plezanje, združevanje prostorov v namene izvajanje telesne vzgoje, 'mini' tekaška steza skozi vse prostore in tako dalje, kot tudi navezave in koriščenje na obstoječe odprte športne površine tega območja,« razlagajo na mariborski občini.

Tako bo videti športni vrtec ob Ljudskem vrtu (foto: Mestna občina Maribor).

Za namene vrtca bodo morali porušiti dve stavbi

Za Mariborinfo so na Mestni občini Maribor razložili, da bodo za namene vrtca porušili tudi dva objekta. Gre namreč za stavbi na Mladinski ulici 32b in Mladinski 32a, ki že več let nista v uporabi, tako tudi nista primerni oziroma sta nevarni za dograditev.

Rušitev bo izvajalo mariborsko podjetje Senmed, občina pa bo za dela odštela 84 tisoč evrov z davkom na dodano vrednost, pri čemer bo sredstva zagotovila s proračunom za letošnje leto, rušitvena dela pa bi se naj pričela že ta mesec.

Gradnja vrtca bi se naj pričela leta 2024

Na drugi strani pa razpis za izvajalca novogradnje oziroma samega vrtca še ni v pripravi. 

»Trenutno je v teku še postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za predmetno območje. Ko bo ta sprejet, bomo pričeli s pridobitvijo projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, šele nato sledi razpis za izvedbo gradnje nove vrtčevske enote,« razlagajo na Mestni občini Maribor.

Kljub temu pa na občini ocenjujejo, da bi se gradnja lahko pričela v letu 2024, vrtec pa bi tako prve otroke sprejel leto kasneje

Športni vrtec iz ptičje perspektive (foto: Mestna občina Maribor).

Ob Ljudskem vrtu občina načrtuje še druge investicije

Znotraj območja Ljudskega vrta občina predvideva še prenovo Langerjeve vile s funkcijo prostorov Mestne četrti Koroška vrata in prostorov društev Športne zveze, Zveze mariborskih športnih društev Branik in Olimpijskega komiteja.

Z ureditvijo skupnih prostorov, tudi pripadajočega vrta, želi občina ustvariti medgeneracijski skupnostni četrtni center.

Prav tako bo občina ob Ljudskem vrtu vzpostavila Promenado Toša Primožiča ob zahodnem delu dvorane Lukna, uredila bo košarkarsko igrišče na vogalu Mladinske in Strossmayerjeve ulice, v povezavi proti stadionu Ljudski vrt pa še fitnes na prostem ter garažno hišo pod pomožnim nogometnim igriščem Ljudskega vrta.

Kmalu tudi gradnja nove enote Vrtca Studenci

Mestna občina Maribor načrtuje tudi gradnjo nove enote Vrtca Studenci – enota Šarhova na območju Šarhove ulice, kjer se je v zadnjih letih izvajala intenzivna gradnja stanovanjskih objektov.

»Prav gradnja teh objektov je tudi poglavitni razlog te investicije,« razlagajo na mariborski občini.

Tudi ta enota bo šestoddelčna. Trenutno je občina v fazi sprejemanja občinskega podnebnega prostorskega načrta za območje načrtovane novogradnje, že v tem letu pa bodo pričeli s pridobivanjem projektne in investicijske dokumentacije za novo.

»Prav tako si želimo, da bi v tem letu že lahko pridobili tudi gradbeno dovoljenje,« še dodajajo na občini.

V letošnjem letu se obetata še dva nova oddelka v Vrtcu Pobrežje, natančneje v enoti Brezje, kjer je trenutno v fazi obnova in dograditev te enote, dela pa bi naj bila zaključena predvidoma do meseca junija 2022.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ašatan (nepreverjen)

Župan naj na glas pove za koliko je zadolžil meščane Maribora. Svoje bolane investicije naj financira sam - Glavni trg, okolico njegove hotela , promenado v parku in podobno. Upam, da ga Mariborčani bo boste več volili. Sama sem meščanka Maribora pa se s takšnimi prišleki ne morem strinjati, zato ga tudi nisem volila in ga tudi ne bom.

Starejše novice