Vir desne fotografije: Facebook profil Mestna občina Maribor
Kaj se dogaja z dotrajanim stolpom na Mariborskem Pohorju? Že več kot tri leta je vzpenjanje na stolp smrtno nevarno. Pohodniki in turisti bodo morali na odprtje razglednega stolpa še malenkost počakati.

Stolp med Bolfenkom in Glažuto, ki omogoča čudovit razgled na vse štiri strani daleč naokoli, je priljubljena točka obiskovalcev in pomemben kulturni spomenik ter turistični objekt. A že dalj časa se pohodniki in turisti nanj ne morejo povzpeti.

Mestna občina Maribor je namreč v sodelovanju z javnim podjetjem Marprom 20. junija 2020 zaprla skoraj 20 metrov visok razgledni stolp zaradi dotrajanosti. Vzpenjanje na stolp je postalo prenevarno.

Po več kot treh letih stolp ostaja zaprt, na njem sloni napis 'Smrtno nevarno'. 

Mariborski mestni svetnik Dejan Kaloh je zato na eni izmed sej na župana Arsenoviča naslovil vprašanje o tem, ali so kaj bliže obnovi in iskanju dolgoročne rešitve. 

»Stolp na mariborskem Pohorju ni Eifflov stolp, ki bi zahteval na desetine milijonov za njegovo obnovo, ampak ga Mariborčani nosimo v srcu kot prav poseben stolp, ki hkrati predstavlja tudi najvišjo točko mariborskega Pohorja,« je zapisal. 

Vodstvo občine je povprašal, da bodo v občinskem proračunu v prihodnje zagotovili sredstva za namen obnove ali vsaj poiskali kakšnega strateškega partnerja, s katerim se bodo skupaj lotili obnove. 

Kaj odgovarjajo na občini?

Lastništvo stolpa še v fazi urejanja

Na mariborski občini so odgovorili, da reševanje izzivov razglednega stolpa na Bolfenku poteka večplastno, sočasno in v medsebojni odvisnosti. 

Kot pravijo, Mestna občina Maribor izvaja postopke za dokončanje denacionalizacijskega postopka, da bi lahko vpisala lastninsko pravico v zemljiško knjigo na zemljišče, na katerem je smučišče z razglednim stolpom. 

»Žal so postopki dolgotrajni in po mnogih letih verjamemo, da se bo letos postopek zaključil,« so optimistični. 

Po zaključenem postopku poravnave bo celotno zemljišče, na katerem se nahaja stolp zemljiškoknjižno končno lahko prešlo v izključno last Mestne občine Maribor, kar pa je tudi podlaga za izvajanje kakršnih koli sanacijskih del na razglednem stolpu.

Pozvali uporabnike, da ostranijo telekomunikacijske naprave

Izziv, s katerim se srečujejo, je poleg slabega stanja stolpa tudi nedovoljena ter nenadzorovana raba objekta predvsem za nameščanje različnih telekomunikacijskih naprav na in v konstrukcijo stolpa.

Po zaprtju stolpa pred tremi leti so navezali stike z uporabniki (Univerza Maribor, Društvo radioamaterjev, Policijo, Službo za zaščito in reševanje, Mariborskim vodovodom), in jih pozvali, da se naprave, ki obremenjujejo konstrukcijo in posledično zahtevajo uporabo stolpa, odstranijo. 

Slovenska policija je svoje naprave v letu 2021 preselila na radijski stolp RTV Slovenije.

Poseben izziv predstavlja premestitev telemetrijskega sistema za upravljanje črpališč Mariborskega vodovoda, saj je lokacija na stolpu zaradi ustrezne nadmorske višine strateškega pomena. 

Vandali uničujejo zaščitno ograjo

Težave občini predstavljajo tudi vandali, ki odstranjujejo opozorilne table.

Na mariborski občini so stolp že večkrat zavarovali in nanj namestili table z opozorilom, da je vzpenjanje na stolp smrtno nevarno. Nazadnje so v skladu z odločbo gradbene inšpektorice in vsled preprečevanja vzpenjanja obiskovalcev na stolp, okoli razglednega stolpa na Bolfenku namestila kovinsko ograjo. Tudi ta je postala tarča vandalov. 

»Žal smo na Pohorju vedno znova priča vandalizmu neznanih storilcev in uničevanju zaščitne ograje. Ograjo, ki je bila odstranjena, smo ponovno namestili,« so pojasnili.

Občina vstopila v partnerstvo z ljubitelji Pohorja, ki so ustanovili Društvo Trinajst

Na občini pojasnjujejo, da sredstev za pripravo projektne dokumentacije in sanacijo v proračunu zaenkrat nimajo zagotovljenih.

Dokler se ne zaključi denacionalizacijski postopek, Mestna občina Maribor nima pravne podlage za njegovo sanacijo. 

»Z veseljem smo sprejeli prijazno pobudo zavzetih donatorjev Športnega društva 13 za aktivno in strokovno pomoč in z njimi sklenili donatorsko pogodbo, v okviru katere bodo donatorji pripravili ustrezno projektno dokumentacijo potrebno za obnovo stolpa,« so povedali na občini. 

Gre za skupino prijateljev, navdušenih športnikov in ljubiteljev Pohorja, ki so se združili z namenom obnove stolpa. 

Kot je za Mariborinfo pred časom povedal predsednik Društva Trinajst Dušan Lesjak, je večina članov turnih smučarjev, ki so v času covida, ko vlečnice niso obratovale in tudi kasneje, pogosto hodili do stolpa in bili razočarani nad njegovim žalostnim stanjem. 

»Pa je padla ideja, da bi ga obnovili in s tem omogočili obiskovalcem Pohorja, da se nanj povzpnejo in uživajo v razgledu,« je dejal. 

Kateri koraki so že bili izvedeni?

»Športno društvo 13 je pozno spomladi letošnjega leta na terenu že izvedlo sondiranje temeljev, na podlagi katerega je v izdelavi digitalni 3D model stolpa, ki bo osnova za pripravo dokumentacije - idejne zasnova prenove, ki bo zajemala odstranitev anten in nepotrebnih konstrukcij na stolpu ter odstranitev zaprtih delov stolpa, sanacijo temeljev in sanacijo konstrukcije,« pojasnjujejo na občini.

Ker gre za objekt s statusom tehnične dediščine, so za sanacijo pridobili tudi usmeritve Zavoda za varstvo kulturno dediščino Slovenije. 

Obnovo želijo zaključiti v naslednjem letu

»V drugi fazi bomo pristopili k iskanju finančnih sredstev iz različnih virov (proračun, donacije, namenski razpisi) in nato k obnovi,« dodajajo na mariborski občini.

Želijo si, da bi obnovo stolpa lahko zaključili v letu 2024.

Načrtujejo, da bodo razgledni stolp znova vključili v turistično ponudbo Mariborskega Pohorja in v projekte, ki jih pripravljamo za območje Bolfenka: »Do takrat bo stolp zaprt in zavarovan z ograjo

Komentarji (8)

Franc s Piramide

Ne vem, kaj vsi toliko rinejo na Pohorje. Jaz grem raje na Piramido.

Pezdir plemeniti (ni preverjeno)

Piramida ne za pičke moške Pohorje je pa za prave dede.torej veš kam sodiš uživaj na piramidi pičkica😂😂😂

In reply to by Franc s Piramide

Franc K (ni preverjeno)

Spal sem na STOLPU dokler me niso turisti zbudili ( že 35 let nazaj ) zaj pa bi rad še 1x šel gor

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Stolp že dolga leta ne ponuja prav nobenega razgleda, ker so ga prerasla drevesa v okolici. Kdor bi se lotil redčenja teh da bi spet dobili razgled, bo naletel na vik in krik tisoč in enega ekoterorista. Pozabite na obnovo ker ta nima smisla.

Neviden (ni preverjeno)

Avstrijci in še kdo bi iz tega naredili biser.Poglejte kakšna rjava podrtija je to ,da še veverca ne upa gor skočit.Še ena sramota Mariborskega pohorja.

Mbb (ni preverjeno)

Ni denarja ker so ga zapravili za gondolo z dodatno WC postajo.

pohorski bataljon (ni preverjeno)

s tega stolpa smo mi streljali nemce
potem so se pa nemci razpizdili
in postrelili nas

vanček šarh (ni preverjeno)

pravi jagri smo bli, ni kaj

In reply to by pohorski bataljon (ni preverjeno)

Starejše novice