Foto: UKC Maribor
Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden zdravstvene domove na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dopisom pozvalo, naj ponovno vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti covidu-19.

Cepivo, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5, bodo v cepilne centre prvič dostavili v četrtek.

Ob tem je ministrstvo za zdravje z dopisom zdravstvene domove pozvalo tudi, naj zberejo potrebno število odmerkov za cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane in socialno-varstvenih zavodih ter začnejo zbiranje naročil za cepljenje zgoraj omenjenih skupin na svojem območju.

Zdravstvene domove prosijo, naj najprej pristopijo k organizaciji cepljenja v omenjenih ustanovah, saj je treba tamkajšnje oskrbovance zaščititi čim prej, so poudarili.

Sočasno cepljenje proti gripi in covidu

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom proti covidu-19 priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike.

To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. 

Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi, tudi proti drugim boleznim, se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Prispelo več kot 58 tisoč odmerkov posodobljenega cepiva

V cepilne centre bodo cepivo prvič dostavili ta četrtek, so za STA napovedali na inštitutu.

V Slovenijo je namreč že prispelo 58.560 odmerkov posodobljenega cepiva proti covidu-19, na zalogi pa je sicer še približno 1.040.000 odmerkov preostalega cepiva proti covidu-19.

Na ministrstvu za zdravje v dopisu sicer ugotavljajo tudi, da se je število obiskov v ambulantah primarnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri predšolskih in šolskih otrocih ter mladostnikih, močno povečalo.

Prav tako se je v zadnjem času močno povečal delež vzorcev, pozitivnih na koronavirus.

Komentarji (8)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Tovrstno cepljenje je počasna evtanazija. Ta pa ni uzakonjena...

Šumar (ni preverjeno)

Komplet covid je NAFUKANCIJA!!!
Več bolezni in smrti je povzročilo ceplenje kot pa covid... (navadni prehlad.... pa še to IZMIŠLJEN..!

In reply to by BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

sava (ni preverjeno)

MANIPULATORJI SRAM VAS JE LAHKO!

Neviden (ni preverjeno)

Vi ste res kronični bolniki,vam je zaškodla prejšna doza,ja ,vi ki narod posiljujete z cepivi za katerimi jih je več hudo zbolelo.Dokazano in uradno.

Surfeiter (ni preverjeno)

Komu to koristi? Vas vprašam! Kdo bo žepe napolnil si zdaj? Mar nimate dovolj? Najprej banda Janeza Puklastega Janše, sedaj banda Robertosa Palomasa Goloba! ... mrš!

Fischer (ni preverjeno)

Korona je na pohodu, ampak vlada nam Palomar in bomo plesali, se ne zapirali kot pri Jajotu. Svoboda here we go!

Kurbinsin (ni preverjeno)

Prasci mene so ze oslepili s cepljenjem vec me ne bodo

orožnik (ni preverjeno)

Nisem škodoželjen, ampak, vseeno me zanima, če bo prišlo do pandemije, kako se bo Svoboda z tem spoprijela, ker, na oblast so jih pripeljali nasprotovanje ukrepom za zajezitev prejšnje vlade in ljubljanski kolesarji, bomo videli.

Starejše novice