Iz dneva v dan postaja jasneje dejstvo, da župan Saša Arsenovič zaradi nedavnega incidenta in posledične neodzivnosti, brede vse globlje. Sedaj so mu žebelj v politični krsti zabili še Socialni demokrati, ki so ga danes javno pozvali k odstopu.

V mestu je bilo že veliko povedanega na temo nedavnega dogodka, v katerem je mariborski župan Saša Arsenovič v bližini teniških igrišč Branik napadel 13-letnega fanta in ga ob tem lažje telesno poškodoval.

Četudi se je nekaj dni kasneje za dogodek opravičil in izrazil obžalovanje zaradi svojega ravnanja, pa njegov odziv ni dobil želenega učinka.

Njegovih opravičil ni sprejel fantov oče, županova pojasnila pa niso zalegla niti pri mestni politiki.

Tudi SD Arsenoviča pozval k odstopu

Župan je konec aprila izgubil večino v mestnem svetu, ko je Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v 45-članskem mestnem svetu štiri predstavnike, sporočila, da zaradi nasilnega ravnanja izstopa iz koalicije.

Podobno pa je pred dnevi storila tudi Stranka mladih - Zeleni Evrope, po tem, ko so zahtevali, da župan preda vsa pooblastila podžupanji ali enemu od podžupanov, vzame dopust in poda odstopno izjavo.

Da se situacija v mestni politiki še bolj zapleta, pa kažejo današnje poteze lokalnega odbora Socialnih demokratov, tudi sami so namreč Arsenoviča pozvali k odstopu.

Na odprto pismo Socialnih demokratov se župan ni odzval

Tako kot v Listi mladih - Zeleni Evrope, ki so se na župana obrnili z odprtim pismom in od njega zahtevali določen sprejem politične odgovornosti, so podobno storili v stranki Socialnih demokratov, a tudi sami s strani županstva niso prejeli odgovora.

»To je obžalovanja vredno. Pričakovali smo, da bomo kot koalicijski partner dobili eno reakcijo. Edina reakcija, ki se je v tem času zgodila, je, da se je župan opravičil, ampak je tudi nadaljnje komentiral določene stvari povezane z incidentom, ki menim, da niso bile primerne,« je danes povedal Damjan Cvetko, predsednik občinskega odbora SD Maribor.

Zato so v stranki opravili notranjo razpravo in posledično prišli do določenih sklepov. Na začetku so tako znova obsodili vsakršno nasilje.

»Župan Maribora je naša prva oseba in je odgovoren za, ne samo izgled mesta, ampak tudi, kako ravna z občankami in občani. Na tak način, kolikor je nam poznan, je to nesprejemljivo,« poudarja Cvetko.

Tudi v SD župana pozvali k odstopu

Posledično so se v stranki SD distancirali od županovih dejanj in ga posledično pozvali k sprejemu odgovornosti.

»S svojo vestjo in načelnostjo se mora odločiti, kaj bo storil, tako pred svojimi podporniki, svojo listo ter meščankami in meščani,« razlaga Cvetko.

Posledično so danes tudi sami Arsenoviča pozvali k odstopu, a šele po datumu, ki bi preprečil nepotrebne nadomestne županske volitve.

»Kar se tiče drugih možnosti, ki so, je tudi možnost, da se župan v tem času umakne in teh šest mesecev naredi tehnično vladavino podžupanov oziroma podžupanje,« menijo v lokalnem odboru SD in v isti sapi dodajajo, da če bi bili sami na Arsenovičevem mestu, bi odstopili.

»Koalicija je za nas mrtva črka na papirju«

Nekoliko več nejasnosti je, ali Socialni demokrati ostajajo v županovi koaliciji, a kot je razvidno, uradno iz koalicije ne nameravajo izstopiti.

»Socialni demokrati ugotavljamo, da je s posledicami županovega dejanja, koalicija praktično razpadla. V mestnem svetu koalicije oziroma večine nimamo. Pravno formalno bi moral župan sedaj narediti dva aneksa, glede na dva izstopa, da bi vsi koalicijski partnerji to na novo podpisali,« pravi Cvetko.

Pri tem dodaja, da SD trenutno nič ne obvezuje h koalicijski pogodbi. »Koalicija je za nas mrtva črka na papirju. Socialni demokrati pa bomo naslednjih šest mesecev konstruktivno nadalje sodelovali,« še dodaja Cvetko.

V SD sicer nimajo uradnih informacij, kako bo Arsenovič ravnal, po neuradnih pa naj bi vztrajal vse do konca mandata.

A jih hkrati čudi, da se v zvezi z dogajanjem doslej še niso oglasili županovi podporniki, s prvopodpisanim pod kandidaturo Andrejem Brvarjem, svetniške skupine in oba njegova podžupana.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Mrtva črka na papirju, smo videli, je le SD ...

Surfeiter (nepreverjen)

Temu primerno se obnašajte ... to, da ste zmagali, kao v "kompletu", je nateg sameega sebe v lape ... mi, volilci, že vemo ...

Surfeiter (nepreverjen)

Prepoved uvoza nafte iz Rusije je "atomska bomba" za Evropo ... oni plešec s fotografije in njegov anemični kolega, pa mislita, da se vse vrti okoli klofute pobesnelemu mladeniču s strani župana in SD-a v koaliciji ... ufffffff, težko je gledati pogubo rojstnega mesta s strani popolnih nesposobnih zgub ...

Neviden (nepreverjen)

.To ni ded.Odstopi kot človek in se ne joči kot baba.

Mariborčan1975 (nepreverjen)

kaj sta ta dva debila na sliki naredila za Maribor? Prvič jih vidim?!?!

Miroslav (nepreverjen)

Orangutan odidi. Ljudje že plešejo.

janban

Župana lahko zamenja samo ljudstvo, ne pa politični mrhovinarji SD.Če, bi v SD bili načelni bi morala sedaj takoj odstopit podžupanja Iskra iz njihovih vrst.Je pa problem, kje bo ta nesposobna figura dobila službo in plačo?
Na naslednjih volitvah bo Arsenovič pometel s temi lenuhi in nesposobneži.

Leka (nepreverjen)

SD bo imel težave na jesenskih volitvah enako kot kolesarska stranka ! Komu želijo ugajati ? Kdo jih ščuva ? Volivci bodo odločili ali naj odstopi !

Leka (nepreverjen)

Kaj je stranka Zeleni EU naredila za MB ? Kaj so storili Lista Kolesarji in pešci za varnost v prometu ? NIČ .Šlepajo se v vsaki občinski garnituri za sejnine.

In reply to by Leka (nepreverjen)

ašatan (nepreverjen)

Neviden, tudi ti si tak kot župan - žaljiv do žensk. Moški te veliko večje p., kot babe, ker se za vsak kakec derete in bojite, da boste umrli.
Župan pa nikoli ne bi smel biti župan, ker je znan po tem, da je nasilnež. Da pa sodi dedek na psihiatrijo pa je tako ali tako že dolgo znano. S stolom vred bi ga bilo treba vreči skozi okno pisarne in ne čakati na njegov odstop.

Starejše novice