Slika je simbolična.
Moški, ki je prodajal avtomobil, je razkril svoje izkušnje s preprodajalci avtomobilov. Kakšnih trikov se poslužujejo?

Uporabnik Reddita, svetovne platforme za izmenjavo mnenj, je pred dnevi objavil daljši zapis, v katerem je povzel svoje izkušnje z objavo o prodaji avtomobila na spletni platformi Avto.net in številnimi preprodajalci, ki so ga klicali. 

Po telefonskih pogovorih, ki so mu delovali sumljivi, saj so močno želeli nižati ceno, je morebitne kupce preveril na spletu in našel njihove oglase, v katerih so prodajali avtomobile. 

»Ob prejemanju vseh klicev in SMS-ov sem po hitrem spletnem iskanju njihovih telefonskih številk zasledil razne spletne povezave do njihovih oglasov na Avto.net,« je zapisal. 

Zbil ceno in izsiljeval prodajo

Tako je opisal pripetljaj z moškim iz Ljubljane, ki mu je po telefonu rekel, da odkupuje vozila in bi prišel naš starejši avto iskat s 'šleperjem'. Ceno je znižal za 40 odstotkov, češ da more pokriti stroške prevoza. 

Kot je zapisal, bi se lahko brez problema odpeljal do najbližje poslovalnice AMZS, kjer bi se uredila kupoprodajna pogodba, zato mu ni bilo jasno, zakaj bi moški prišel sam po avto in ga odpeljal. 

Čeprav se za prodajo še niso dokončno odločili, so od kupca dobili sporočilo. »Avto je prodan za 750 evrov!! Prosim zbrišite oglas iz neta. Za nakazilo rabim ime in priimek, naslov in TRR SI56. Slikajte prometno iz obeh strani. Rabim za knjigovodstvo,« je zapisal. 

»Ne vem, zakaj bi nekdo tako 'izsiljeval' prodajo,« se je ob tem vprašal avtor zapisa. 

Na spletu je nato našel oglase, v katerih je moški preprodajal vozila. 

Iskal točno tak avtomobil, ker je bil njegov uničen v prometni nesreči

Opisal je tudi izkušnjo s »sumljivim kupcem«. Z moškim, ki se je prav tako predstavil, da je iz Ljubljane, so se dogovorili, da pride na ogled avtomobila. Prišla sta dva moška. 

»Ob ogledu avta sta rekla, da so oni imeli enakega le, da je bil njihov udeležen v prometni nesreči in, da bi kupili enakega. Na mobiju mi je gospod kazal tudi slike razbitega vozila, čeprav dvomim, da je bil tisto res njihov, saj bi slike lahko pobral od kjerkoli,« je zapisal uporabnik Reddita. 

Avta kupec na koncu ni vzel, rekel je, da se želi s svojim mehanikom v Ljubljani pomeniti o tem, koliko bi prišla neka majhna stvar za popravilo.

Prodajalec avtomobila meni, da gre za »bando«, ki pošilja ljudi na oglede avtomobilov, da ti nato nekomu sporočijo stanje ogledanega vozila za morebitno nižanje cene.

Študent, ki nima dovolj za nakup avtomobila po zastavljeni ceni

Kontaktiral ga je tudi študent, ki je v sms sporočilo zapisal: »Vozilo mi je zelo všeč, vendar nimam toliko denarja, kot ste nastavili ceno za vozilo. Jaz bi vam ponudil manj od cene vozila.«

Zapisal je, da ima vsega skupaj 800 evrov, zato ponuja 700 za avtomobil, da mu ostane še za registracijo. 

A prodajalec avtomobila je tudi tega »študenta« poiskal na spletu in na več portalih našel oglase, v katerih prodaja avtomobile. 

A to niso edini primeri. Avtor zapisa je naštel še tri »kupce«, ki so bili podobni zgoraj opisanim. Prodajalcem avtomobilov pa svetoval, da na spletu preverijo telefonske številke morebitnih kupcev. Kaj svetuje Avto.net? 

Nekateri prekupčevalci se izdajajo za zaposlene v družbi Avto.net

»Kadar med objavami zasledite oglas, ki deluje sumljivo, vas prosimo, da nam takšen oglas prijavite,« piše na spletni strani Avto.net. Obrazec je ob podrobnem ogledu vsakega oglasa. 

Pa v primeru spornega telefonskega klica, ko prodajate avtomobil? Kot so zapisali, skušajo osebe prodajalce pretentati tudi tako, da se predstavljajo za zaposlene v družbi Avto.net. 

»Nekateri oglaševalci zelo hitro, po objavi oglasa, pogosto še predno k oglasu dodajo fotografije, prejmejo telefonski klic za odkup vozila. Klicatelj se lažno predstavi kot oseba, ki kliče v imenu podjetja Avto.net.

V telefonskem klicu se želi ta oseba na vsak način dogovoriti za odkup vozila po najnižji ceni. V kolikor se za odkup ne strinjate, poskuša 'izsiljevati' z izbrisom oglasa na Avto.net,« pojasnjujejo. 

V takšnem primeru gre zagotovo za primer poskusa zlorabe družbe Avto.net in za prekupčevalca, ki želi odkupiti vaše vozilo po nizki ceni.

V kolikor prejmete takšen klic, na Avto.net predlagajo, da jim posredujete podatke o klicatelju (telefonska številka, dan in ura klica).

Uporabniki spletne strani lahko prodajalce kontaktirajo telefonično, preko sms sporočila ali preko elektronske pošte.

Predlagajo pazljivost, kadar prejmete sporočilo preko elektronske pošte, kjer so kontaktni podatki (telefonska številka) uporabnika nepopolni ali napačni. 

Opažajo tudi zlorabe preko sms sporočil, kjer se »kupci« prav tako izdajajo za Avto.net: »Če uporabniku odgovorite, bo zelo verjetno nadaljeval pogovor v že znanem scenariju z zgodbo iz tujine, špediterjem, nakazilom na daljavo ...«

Komentarji (3)

Čliček (ni preverjeno)

Eh, saj vemo kdo na veliko prekupcuje z avti.... najlubsi narod v nasi drzavi, ki ima na voljo vse mozne drzavne pomoci in skorajda imuniteto pred zakonom.

Politik (ni preverjeno)

Lepo napišeš ,preprodajalci'obvoz.Napišeš tudi kaj je narobe z avtom'vsak star avto se prodaja zaradi',ker je nekaj narobe,recimo,avti ,ki se prodajajo po 2.000e,na tvojem pa je zanič turbina ,tak avto bi si mislili ,da ni nič vreden več kot 1.000e, kar pa ni res ,tega ne boš prodajal pod 1500e vsak preprodajalec ima mehanika ali pa je sam,zadevo porihtajo sami za đzabe,spolirajo in prodajo za 2.200e.Slej kot prej se najde kupec ,če ne drug pa kak mehanik ,ki ima dele in si bo naredil zastonj,ki bo imel na koncu odličen avto za na prej ali za sebe.Če se vam ne mudi se avti ne prodaja po smešno nizki ceni.

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Dal bi ti like, a po novem, zgleda, da ne gre. Najbrž posledica kake samovoljne "prenove" strani. Opazil sem tudi, da nocoj ponoči ni bila dostopna niti ena izmed naslednjih strani: maribor.info, ptuj.info, ljubljana.info.... Upam, da to ni spet novi kartelni dogovor, da bodo ponoči nedosegljivi za branje.
Zanimivo je to, da je karkoli po prenovah dosti slabše delujoče.

In reply to by Politik (ni preverjeno)

Starejše novice