Slika je simbolična (foto: Bobo).
Pol na napotnico, pol na roko …

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je v svojem zapisu na Facebooku, na katerega je označilo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Škisovo Tržnico, Zvezo Škis in Študentsko organizacijo Slovenije - ŠOS, objavilo primer študentk, ki sta naleteli na zaplete pri plačilu.

Študentki, ki sta na Škisovi tržnici delali maja letošnjega leta, sta naleteli na težave pri plačilu, zato sta se na pomoč obrnili na Gibanje.

Delodajalci naj bi ju v tednu po opravljenem delu delu vprašali, če bi lahko plačilo izvedli tako, da jima za 12 ur dela prek napotnice nakažejo minimalno urno postavko, ostalo pa »na roko«. 

Dobivali »čudne vsote«

»Študentki nista želeli biti vpleteni v netransparentno ravnanje z denarjem na Škisovi, o katerem sta že v preteklosti slišali (primer o »izgubljenih« 70.000 evrov po Škisovi tržnici leta 2018 ostaja nerazrešen), zato sta zavrnili delo na črno in zahtevali plačilo v celoti prek študentske napotnice,« so zapisali v objavi.

Kot poročajo, naj bi jima bilo rečeno, da bo njuna želja upoštevana, vendar pa naj bi dva tedna za tem prejeli »čudne vsote«, ki se niso ne v urah ne v postavki zneska ujemale z dogovorjenim plačilom. 

Za isto število opravljenih ur je vsaka dobila drugačen znesek, ki je bil sicer podoben polovičnemu izplačilu za opravljeno delo. Enako naj bi se zgodilo njunim kolegom, ki so delali na Škisovi tržnici, ti pa niso bili niti opozorjeni o delu na črnem.

Pomota o dogovoru za delo na črno

Nihče ni vedel, kaj se dogaja, zato sta dekleti najprej poklicai Mjbob, preko katerega sta se prijavili za delo. Tam so ju preusmerili na Škisovo, kjer tudi ni nihče nič vedel, in ponovno sta bili usmerjeni drugam.

»Sčasoma dobita kontakt vodje gostinstva na Škisovi tržnici, pri katerem sta delali za šankom. Najprej dobita opravičilo, vodja gostinstva je mislila, da je bilo dogovorjeno plačilo na črno. Ponudi, da jima nakaže z osebnega računa ali 'na roko' da neizplačan del,« so zapisali.

Študentki sta tak način plačila ponovno zavrnili, vodja gostinstva pa je dejala, da ji ni nihče povedal, da nista želeli na takšen način prejeti plačila. Zagotovila jima je, da bosta do konca tedna prejeli preostanek denarja »po uradni poti«.

Ponovno sta minila dva tedna, denarja pa še vedno od nikoder, zato sta vodjo ponovno poklicali in naleteli na izgovore, da naj bi imeli interne probleme z izplačili, vendar bodo zadevo uredili.

Prijava in javna objava

»Na tej točki se študentki obrneta na Gibanje, kjer jima svetujemo, naj shranita vse dokaze o opravljenem delu in komunikaciji s Škisovo in gostinci, in začnemo pripravljati prijavo na inšpektorat za delo. Študentki tako razpolagata z elektronskimi sporočili, SMS-i, dnevnikom klicev in izpiski izplačil prek Mjoba kot dokazili o zapletih,« so zapisali.

Po mesecu in pol pregovarjanja sta študentki le prejeli plačilo. Predstavniki ŠKIS so, ko jih je Gibanje kontaktiralo, poskus plačevanja na črno zanikali.

»Četudi je cel postopek dogovarjanja o ukrepih, ki bi jih ŠKIS moral sprejeti, trajal nekaj mesecev dlje, kot bi moral, ker sta študentki želeli interno in konstruktivno nasloviti zadevo s ŠKIS-om, se je na koncu izkazalo, da ne bo šlo drugače kot s prijavo in javno objavo,« so še dodali.

Tako so na Gibanju podali prijavo na inšpektorat in o dogodku obvestili ministrstvo za delo, saj je po njihovem mnenju nadzor nad tem treba okrepiti, podjetja kaznovati, študentom pa zagotoviti transparentne pogoje dela.

»V primeru takih kršitev ne čakajte, pojdite v akcijo takoj: [email protected],« pozivajo na Gibanju.

Za njihovo stran zgodbe smo povprašali Škisovo tržnico. Več informacij sledi.

Starejše novice