Slika je simbolična.
Zadnja leta je v državi opaziti zanimiv trend, v katerem se posamezniki za otroke odločajo vse pozneje, povečuje pa se tudi delež odraslih brez otrok. Preverili smo, kakšen je trend v naših bolnišnicah in ali je zares opaziti trend upada rojstev.

Trend upadanja rojstev se zadnje desetletje kaže tako na svetovni ravni in tudi v Sloveniji. Ženske se vse redkeje odločajo za družino, če pa se, imajo prvega otroka po navadi pri starosti nad 30 let.

K nizki rodnosti pripomorejo tudi nestabilne razmere na trgu dela, kot so prekarno delo in zaposlitve za določen čas. Če k temu dodamo še draginjo, ki že kaže zobe, pa so pogoji še toliko težji.

V Mariboru in Murski Soboti upad, na Ptuju pa porast porodov

Število porodov upada tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Tako, če so leta 2016 v mariborski bolnišnici opravili 2145 porodov, je to število v letu 2021 padlo na 1916, pri čemer se je v bolnišnici rodilo 992 dečkov in 953 deklic.

Še manj otrok se je rodilo leta 2020, ko so v mariborski bolnišnici zabeležili samo 1811 porodov.

Po pridobljenih podatkih pa so v prvih osmih mesecih letošnjega leta v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zabeležili 1118 živorojenih otrok, od tega 567 dečkov in 551 deklic.

Da opažajo upad porodov, pa so za uredništvo potrdili tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Tako, če so tam še leta 2010 opravili 745 porodov, se je to število v desetletju zmanjšalo za okoli 200 porodov.

Na drugi strani pa v porodnišnici na Ptuju zadnja leta opažajo porast porodov. Tako se je leta 2017 v ptujski porodnišnici rodilo 790 otrok, leta 2021 pa 903. Do 23. avgusta pa se je v porodnišnici na Ptuju rodilo 656 otrok, od tega 323 dečkov in 333 deklic. 

Negativni trend se kaže tudi v preostalem delu države

S to težavo pa se ne spopada samo Splošna bolnišnica Murska Sobota, ampak je trend zmanjševanja števila rojstev moč opaziti po celotni Sloveniji. Še leta 2012 se je v naši domovini rodilo 21.938 otrok, samo pet let kasneje, leta 2017 pa le 20.241 otrok, kar je skoraj 2000 rojstev manj.

Lani se je v Sloveniji rodilo 18.984 otrok, kar je slabih 3000 rojenih manj kot desetletje nazaj. Tak trend se vse pogosteje opaža v razvitejših zahodnih državah, kjer mnogo ljudi postavi svojo kariero pred družino.

Kot zanimivost, v zadnjih desetih letih se je v Sloveniji zmeraj rodilo več dečkov kot deklic. Povprečno jih je bilo vsakih več za 500.

Celotna stopnja rodnosti se je malenkost zvišala

Pada tudi število živorojenih otrok na 1000 prebivalcev, saj je v desetih letih iz 10,7 število padlo na devet. To pomeni, da se sedaj na 1000 prebivalcev rodita skoraj dva otroka manj, kot pred desetimi leti.

Se je pa zvišala celotna stopnja rodnosti, saj je iz 1,58 leta 2012 zrasla na 1,64 v letu 2021. Stopnja rodnosti se je tako po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v desetih letih povečala za 0,06.

Komentarji (5)

Mbb (ni preverjeno)

Kaj ste pa nagnali Primca iz MB ? On bi vam vse ženske napolnil po planu velikega vodje .

gostja (ni preverjeno)

Število rojstev v državi upada, potreben bo interventni uvoz, vlada že zaseda !

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Na Ptuju povečano št rojstev, saj vse iz štajerskega konca želijo tam roditi, ali pa v Slovenj Gradcu. Zaradi odnosa do porodnice in "sodobnejše" porodnišnice. Št rojstev pa v Slo narašča predvsem zaradi priseljencev.

Lucijan (ni preverjeno)

Pomanjkanje hlapcev.

Mimi123 (ni preverjeno)

na vzhodu so cenejša stanovanja, ni pa služb, na zahodu so službe a ni stanovanj za ljudi, ki delajo v teh službah. Iz Prekmurja v Lj se ni enostavno voziti, iz Sežane recimo to gre lažje.

Starejše novice