Opoldne se bo v Ljubljani, na zelenici na Kardeljevi ploščadi, pričela 22. Škisova tržnica. A letos tudi brez mariborskega in nekaj drugih štajerskih študentskih klubov, ki bojkotirajo eno največjih študentskih prireditev.

22. Škisovo tržnico so študentje iz vzhodnega dela Slovenije pričakali z grenkim priokusom. Deset slovenskih študentskih klubov iz vzhodne Slovenije je zaradi slabega informiranja o dogodku sklenilo bojkotirati letošnjo prireditev. Zaupanje v vodstvo Zveze študentskih klubov Slovenije je načelo lanskoletno izginotje več kot 70.000 evrov po zaključku 21. Škisove tržnice.

Sledljivost denarja naj bi povsem izgubili zaradi napake med štetjem oziroma prenosom denarja na dogodku. Incident so organizatorji prijavili policiji, a informacije, ki so jih študentski klubi prejeli s strani medijev in delavcev na tržnici, naj bi bile povsem v nasprotju z podatki, predstavljenimi s strani organov zveze.

V Klubu koroških študentov, Klubu mariborskih študentov, Klubu ormoških študentov, Klubu prekmurskih študentov, Klubu ptujskih študentov, Klubu študentov Lendava, Klubu študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Klubu študentov Slovenska Bistrica, Študentskem klubu Slovenskih goric in Študentsko-mladinskem klubu Klinka so se zato odločili za bojkot prireditve.

»Trenutno ne počutimo del Zveze Škis«

»Menimo, da so določene stvari, ki so tukaj tekle narobe, in še zdaj, lahko rečemo, tečejo narobe, definitivno povod za to, da izkažemo, da se trenutno ne počutimo del Zveze Škis. To, da se Škisove tržnice ne udeležimo, je najboljši pokazatelj ravno tega,« pojasnjuje Lučka Goričan, predsednica Kluba študentov Slovenska Bistrica.

Nad delovanjem zveze, ki bi po njihovih besedah morala povezovati vse študentske klube v Sloveniji in ki med svojimi vrednotami izpostavlja integriteto, dobro komunikacijo, transparentnost in zaupanje, so močno razočarani. »Da nas vodstvo Zveze Škis v nobenem trenutku, v bistvu nas v celem preteklem letu ni o tem obvestilo, poklicalo, da teh težav nismo reševali skupaj, na transparenten način,« razloge za razočaranje našteva Alen Hliš, predsednik Kluba ptujskih študentov, ki meni, da je bojkot še najmanj, kar lahko klubi storijo.

Za izginotje 70.000 tisoč evrov so študentski klubi izvedeli šele leto dni po dogodku, krivca pa še vedno ni. »Na Zvezo Škis smo gledali kot na vzornika, ker prirejajo večje dogodke, kakor mi, torej smo tudi mi hoteli biti nekje na njihovi ravni, po organizaciji, po transparentnosti. Zdaj se je s tem porušilo vse,« pravi Anja Sovič iz Kluba mariborskih študentov.

»Upamo, da se v prihodnje kaj spremeni, da bo zveza začela sprejemati tudi naše predloge, da bomo s skupnimi vrednotami nadaljevali vse skupaj naprej in bomo prišli do neke točke, ki je skupna za vse študente. Ker to meče slabo luč tako Zvezo Škis predvsem pa na študentske klube, ki sestavljajo Zvezo Škis,« opozarja Grega Donša, predsednik Kluba prekmurskih študentov.

Obudili opozicijo Zvezi Škis iz vzhoda države

Med drugim študentski klubi iz vzhodnega konca države zdaj zahtevajo, da se zveza skozi svoje delovanje vrne k vrednotam, s katerimi bi resnično morala skrbeti za vse svoje članice in dobrobit študentov in dijakov v državi. V isti sapi pa napovedujejo okrepitev delovanja Zveze študentskih klubov vzhodne Slovenije, krovne organizacije, ki je že pred leti nastala kot nekakšna opozicija Zvezi Škis. Zakaj jasno spregovori tudi logo Zveze študentskih klubov vzhodne Slovenije - na vzhodu oskubljene kokoši.

»Ob tem trenutnem stanju smo se odločili, da zvezo ponovno oživimo in bomo poskušali teh deset klubov iz regije 02 to zvezo vzeti kot našo krovno zvezo,« pojasnjuje Donša, Hliš pa dodaja, da čakajo na poteze Zveze Škis: »Pričakujemo jasne spremembe, jasne izboljšave, če tega ne bo, se bomo o tem pogovorili in mislim, da bomo vztrajali pri teh zahtevah.«

Klubi iz vzhoda Slovenije pod okriljem nove stare zveze že napovedujejo skupne projekte po vrednotah, ki jih zasledujejo vsa ta leta. Napovedujejo še več projektov za mlade, začeli bodo s humanitarnim projektom, dodaja Donša: »Upamo, da bo ta zveza delovala naprej, po naših vrednotah, ne pa po vrednotah Zveze Škis.« 

Zveza očitke zavrača, napovedujejo prenovo strategije komuniciranja

Predsednica Zveze Škis Nina Plank na očitke o razkrivanju informacij v zvezi z izginotjem 70.667,70 evra medtem odgovarja, da so zadevo predali tožilstvu in opravili regijske seje, takoj ko jih je policija obvestila, da je zadeva predana tožilstvu. Pred tem klubov naj ne bi obveščali v skladu s priporočili policije; zaradi učinkovitosti preiskave, ki še vedno poteka.

Ob tem dodaja, da so vedno odprti za konstruktivne kritike in predloge, po letošnjem načrtu pa načrtujejo celovito prenovo strategije komuniciranja s študentskimi klubi, h kateri naj bi povabili tudi njihove predstavnike.

Kot je izpostavila, z izjemo omenjenih desetih klubov svoje udeležbe na letošnji Škisovi tržnici iz podobnih razlogov ni odpovedal noben drug klub, cilj Zveze Škis pa je po besedah Plankove, da bi na dogodku sodelovali vsi slovenski študentski klubi.

Komentarji (2)

Navijac (ni preverjeno)

Eno leto in nobenega sodnega epiloga

Eko terorizem (ni preverjeno)

Kako je bilo ime študentki ,ki je metala kamenje in jajca na parlament ,kasneje pa zasedla dobro plačano službo stranke SDS . Vsi isti vsi lopovi .

Starejše novice