Slika je simbolična.
Mariborski podjetnik Marko Glinšek je zaradi prodaje kozmetike Lux Factor od julija pravnomočno obsojen zaradi preslepitve kupcev. Njegova taktika pritožbe na vrhovno sodišče ni delovala.

Prejšnje leto so novinarji v okviru projekta Pandorini dokumenti razkrili finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev. Prav tako so v največji mednarodni novinarski preiskavi doslej odkrili skrivne posle Slovencev.

V projektu je sodeloval tudi slovenski portal Oštro, ki je razkril nečedne posle Mariborčana Marka Glinška, lastnika kozmetičnega podjetja Lux Factor.

Podjetje Lux Factor že vsaj od leta 2015 v različnih spletnih trgovinah prodaja kozmetične izdelke, ki jih promovirajo estradnice, kot sta pevki Natalija Verboten in Danijela Martinović.

Izdelki se sicer promovirajo s trditvami o kliničnem in dermatološkem testiranju ter z izraelskim certifikatom kakovosti, za katerega pa je Oštro ugotovilo, da je ponaredek. Tudi zato je zdravstveni inšpektorat leta 2017 prepovedal prodajo kozmetičnih izdelkov Lux Factor v Sloveniji, vendar podjetje kupce še vedno nagovarja.

Marko Glinšek se je zaradi odločbe pritožil na sodišče, pri tem pa poudarjal, da njegovo podjetje, ki bazira v Sloveniji, le opravlja kurirske storitve za podjetje Lux Factor s Sejšelov in je v celoti odgovorno za dejanja. A je mariborsko okrajno sodišče Glinška kljub temu obsodilo zaradi preslepitve kupcev. 

Dosodilo mu je denarno kazen v višini desetih tisočakov, a je zaradi predhodne nekaznovanosti sodišče znižalo kazen na 6000 evrov. A se tukaj zgodba ne konča.

Glinšek pravnomočno obsojen zaradi preslepitve kupcev

Mariborski podjetnik Marko Glinšek je sedaj od letošnjega julija pravnomočno obsojen zaradi preslepitve kupcev, danes poroča Oštro. Taktika njegovega zagovornika je namreč bila, da bi senat vrhovnega sodišča prepričal, da so bile v sodnem postopku proti Glinšku storjene napake.

Zaradi neuspelega poskusa je vrhovno sodišče zato potrdilo denarno kazen, ki mu jo je izreklo drugostopenjsko sodišče. Gre že za omenjeno kazen šestih tisočakov, ki pa jih je Glinšek že poravnal. 

»Zdravstveni inšpektorat bo o nadaljevanju postopka odločal, ko bodo o pravnomočno končanem kazenskem postopku prejeli informacijo z okrožnega sodišča v Maribor.

Po neuradnih informacijah je finančna uprava pri nadzoru ugotovila, da naj bi se Glinšek izogibal izpolnjevanju davčnih obveznosti z ustanavljanjem novih družb in prenosom poslovanja v tujino,« še poroča Oštro.

Lastnik sejšelskega podjetja prav Glinšek

Kot je že znano, je Mariborčan trdil, da je le opravljal storitve za podjetje s Sejšelov, a je Oštro s pregledom dokumentov ugotovilo, da je lastnik podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 na Sejšelih, prav Marko Glinšek

»Tri leta pozneje se je v preiskavi tamkajšnjega tožilstva znašel bosanski Lux Factor. To je javnosti že znano preiskavo zoper slovenskega davčnega svetovalca Roka Snežiča, bosansko državljanko Dijano Đuđić in druge takrat razširilo tudi na Glinška, in sicer zaradi suma poskusa pranja denarja,« je takrat pisal Oštro. Sumili so namreč, da naj bi prek bosanskega podjetja utajeval davke. 

Pri tem je Glinšek vseskozi zatrjeval, da je bil slovenski Lux Factor le pogodbeni partner sejšelskega, kar je kanil podkrepiti s tovornim listom za 527 kilogramov izdelkov, ki naj bi jih sejšelska družba poslala v Slovenijo. A je sodišče ugotovilo, da je tudi to potrdilo ponarejeno

Glinškovo podjetje več kot le kurir

Kozmetični izdelki Lux Factor so kljub vsemu še naprodaj v spletnih trgovinah, le podjetja, ki naj bi bila odgovorna za prodajo, so se pred Glinškovo obsodbo oktobra 2019 spreminjala.

Dokumenti razkrivajo tudi sumljivo odpiranje bančnih računov. »Ni natanko jasno, koliko davkov je Lux Factor naposled dolgoval Fursu, toda davčni inšpektorji so upravnemu sodišču predložili podatke, po katerih so med nadzorom leta 2016 in delno 2017 ugotovili za več kot 368 tisoč evrov neobračunanih davkov (z obrestmi),« je takrat poročal Oštro.

Je pa Finančna uprava Republike Slovenije odkrila, da je Mariborčan v različnih državah odpiral račune s svojim imenom, nato pa denar po poplačilu stroškov nakazal na slovaški račun sejšelskega Lux Factorja. Ti in podobni znaki so inšpektorjem povedali, da je Glinškovo podjetje več kot le kurir.

Komentarji (3)

Leka (ni preverjeno)

Kjer je Snežič je zraven tudi cimer Janša ?

Fischer (ni preverjeno)

Težka baraba in to ni njegov edini nečeden posel, bo treba kriminalistom še malo zagristi. Ali pa se povpraša njegove "bližnje" znajo takoj kaj povedati za kakšen euro.

Snezic (ni preverjeno)

Kozmetični mogotec? Je govora o Lorealu ali kriminalcu M.G.? Pišite realne naslove,ne samo za klike...

Starejše novice