Ali DRI z neizplačevanjem nadur in varčevanjem na račun varnosti zaposlenih fiktivno prikriva visoke stroške upravljanja mariborskega letališča?

Državna Družba za razvoj infrastrukture, DRI upravljanje investicij, ki po odhodu kitajskih najemnikov od sredine julija upravlja z mariborskim letališčem, očitno poskuša težavo z visokimi stroški, ki so občutno višji od načrtovanih, reševati tudi na plečih zaposlenih.

Kot smo že poročali, je namesto 112.600 evrov stroškov na mesec, ki jih predvideva pogodba z ministrstvom za infrastrukturo, DRI le za polovico julija s 140.000 evri močno presegel finančni načrt, tudi avgusta pa je država s 125.000 evri stroškov presegla načrtovane izdatke.

Bi delali na pristajalni stezi brez glušnikov?

Visoki stroški upravljanja z letališčem pa nastajajo kljub precej nenavadnim varčevalnim ukrepom na račun varnosti zaposlenih. Upravnik jim namreč ni zagotovil primernih delovnih oblek in zaščitnih čevljev, ob tem pa naj bi morali na hrupnem letališču delati celo brez glušnikov.

Kot nam je zaupala skupina zaposlenih, ki želi ostati anonimna (imena in priimke hranimo v uredništvu), so na nepravilnosti večkrat opozorili vodstvo, nazadnje pred napovedanim inšpekcijskim nadzorom. 

»Vaša zaščitna oblačila so trenutno gasilska oblačila in obutev. Nekaj gasilcev je delovno obutev že prejelo, ostali še bodo. To ne vpliva na nadzor,« je na dopis delavcev, ki smo ga pridobili v uredništvu, odvrnil Smiljan Kramberger, ki v imenu DRI vodi zaposlene letališke delavce.

Na oblačilih še vedno našitki z imeni in priimki domnevno jeseniških gasilcev

»Prejeli smo zaščitne obleke tujih delavcev, ki so jih po vsej verjetnosti uporabljali kot industrijska intervencijska gasilska oblačila v Jesenicah. Na njih so še vedno našitki z imeni in priimki teh ljudi,« nam je zaupal eden izmed zaposlenih, ki se ob tem ne sprašuje le o varnosti pri delu, temveč tudi ustrezni reprezentativnosti oblačil na mednarodnem letališču, saj so na oblačilih zapisana neustrezna imena.

So dejanski stroški še višji od uradnih podatkov?

Zaradi neurejenih delovnikov, ki po besedah zaposlenih trajajo tudi več kot 13 ur se nabirajo tudi nadure. Eden izmed zaposlenih naj bi jih julija in avgusta nabral občutno več kot 40, a nobene doslej še ni dobil izplačane. Delavci sumijo, da s tem DRI skuša le fiktivno obdržati stroške v okviru načrtovanega, a jih dejansko zgolj prestavlja iz meseca v mesec.

Letala naj bi usmerjali delavci brez ustreznih licenc

Upravljalec letališča naj bi se spopadal tudi s kadrovsko stisko, ki jo sicer skuša reševati z razpisi za nove sodelavce, a neuspešno. Tako naj bi občasno dogajalo tudi to, da obvezne službe na letališču, kot je usmerjanje letala ob pristanku, opravljajo zaposleni brez potrebnih licenc. 

Po mnenju nekaterih zaposlenih naj tako letališče ne bi bilo sposobno zagotavljati visokih mednarodnih varnostnih standardov, tudi iz vidika gasilskega reševanja, saj se po besedah zaposlenih zastarela gasilska vozila pogosto kvarijo in naj ne bi bila primerna za posredovanje.

Za odziv na očitke smo se obrnili na državno Družbo za razvoj infrastrukture in pristojno ministrstvo za infrastrukturo. Slednji odgovornost za nezadovoljstvo zaposlenih prelagajo na DRI, tam pa odgovorov na vprašanja, ki smo jih posredovali že prejšnji teden v sredo, niso uspeli zagotoviti. 

»Zaradi odsotnosti odgovorov ne moremo posredovati v želenem roku; posredovali jih bomo v prihodnjem tednu,« so zapisali.

Neuradno pa smo izvedeli, da so na letališču zaposlenim zaradi novinarskih vprašanj Mariborinfo že dali vedeti, da bodo čutili posledice. 

Komentarji (7)

Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Ne vem čemu rabijo glušnike, če pa avionov ni. Mogoče, da ne bi slišali tišine. Ali do sedaj niso imeli glušnikov in jih komaj sedaj rabijo? Kam so pa stare vrgli?

Spellbound Dizzy (ni preverjeno)

Kaj ni jasno razvidno, da je to samo krik obupanih in nemočnih zaposlenih......

In reply to by Mari-bor-čan (ni preverjeno)

Za nasad jagod ... (ni preverjeno)

Zaprimo nepotrebno in stroskovno nevzdrzno infrastrukturo.

In reply to by Mari-bor-čan (ni preverjeno)

zedinjena slovenija (ni preverjeno)

Zaprimo nepotrebno in stroškovno nevzdrzno infrastrukturo,
vključno z ljubljanskim DRI, ki je nastal na politični platformi za časa Vlačiča pod pokroviteljstvom SD !

In reply to by Za nasad jagod ... (ni preverjeno)

Spellbound Dizzy (ni preverjeno)

Žalostno in tragično, kam gre Slovenija. Ni odgovornosti odločilnih oseb, ki manipulirajo takšno stanje. Zelo malo državo skrbi, kaj bo z letališčem, zaposlenimi in podobno. Vsa problematika je v retoriki, katero obvladujejo odgovorne strukture. Pač, zaposleni v njih, hodijo predvsem v službo...... Ostali slovenski narod pa bolj ali malo verjame v kakšno "odrešitev" in obljube slovenske politike.............

Raglja (ni preverjeno)

Kak nadure... piše si jih 190 minus 190 ur dolgcajta...mi pa naj plačujem...naj grejo na socialno, delali bojo tak isti nič. Tak se dela...varčevanje pri 114 jurjih s čepi za uhe 15 eur 100 komadov...naslednji članek pa obvezno, da na wc papirju za 4 eure šparajo...

Kritik (ni preverjeno)

To ne spominja na policijski štrajk zaradi čevljev in gum ,takrat so bili vsi na cestah ,danes imajo vse pa jih nikjer ni videti .

Starejše novice