Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
V Energetiki Maribor imajo plin za prihajajočo zimo zakupljen, a zaradi izrednega stanja, ki je posledica draginje in vsakodnevno spremenljivih razmer na trgu, stroškov ogrevanja še ne morejo napovedati.

Komunalno podjetje Velenje bo s 1. oktobrom prekinilo dobavo zemeljskega plina. Kot so sporočili, kljub večkratnemu zbiranju ponudb pri dobaviteljih plina niso prejeli nobene ustrezne ponudbe.

Ob tem kot dodaten razlog za prekinitev dobave plina navajajo analizo poslovanja družbe ter napovedan nadaljnji razvoj energetske krize po svetu. Odjemalcem so zagotovili, da jim bodo nudili vso potrebno pomoč pri zamenjavi dobavitelja. 

So lahko odjemalci plina Energetike Maribor mirni ali se lahko podoben scenarij zgodi tudi njim? 

Preverili smo na Energetiki Maribor, kjer pojasnjujejo, da imajo za jesen zagotovljeno dobavo plina. Kakšna bo cena plina, še ni znano. Prav tako v mariborski Energetiki še nimajo konkretne ponudbe za naslednje leto. 

Plin za letos zakupljen, za drugo leto še brez ponudb dobaviteljev

Energetika Maribor s toploto in toplo sanitarno vodo oskrbuje več kot 13 tisoč gospodinjstev in 377 ostalih odjemnih mest (poslovni prostori). Kot so pojasnili za Mariborinfo, imajo plin za leto 2022 že zakupljen.

»Za potrebe sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor ima Energetika podpisano pogodbo za zakup zemeljskega plina do konca tega leta,« so povedali. 

Pogodba za zakup zemeljskega plina za leto 2023 medtem še ni sklenjena.

V podjetju navajajo, da je to posledica več razlogov: »Čeprav se Energetika ves čas aktivno posveča temu vprašanju, trenutno še nima konkretne ponudbe katerega od dobaviteljev.«

Stroški ogrevanja za prihajajočo zimo še neznanka

Januarja letos je bila cena ogrevanja za stanovanje v Mariboru s povprečno kvadraturo (53 kvadratnih metrov) in povprečno porabo energije za ogrevanje prostorov in sanitarne vode 96,83 evrov. 

Na Energetiki pojasnjujejo, da je cena ogrevanja za prihajajočo zimo še neznanka. 

»Ocenjujemo, da bo Energetika Maribor lahko zagotovila zanesljivo oskrbo s toplotno energijo, negotovost pa se lahko pojavi pri cenah za končne odjemalce, ki so zaradi izrednih razmer in vsesplošne draginje v zadnjem času izjemno visoke, predvsem pa vsakodnevno spremenljive, zato je kakršnakoli napoved stroškov nemogoča,« dodajajo. 

Ob tem na Energetiki izpostavljajo, da že vrsto let, v sedanjih težavnih razmerah pa še posebej, izvajajo ukrepe za nemoteno oskrbo odjemalcev s toplotno energijo, tako pri zagotavljanju primarnega vira (zemeljski plin), razvoju alternativnih virov, kot pri iskanju rešitev za blaženje draginje na področju oskrbe s toploto.

Pogovori o ukrepih tudi z državno in lokalno oblastjo 

Na Energetiki Maribor pojasnjujejo, da vzporedno tečejo tudi pogovori z državno in lokalno oblastjo, kjer se pripravljajo ukrepi za zmanjšanje tveganj oskrbe z energijo in blaženje draginje pri končnih odjemalcih. 

Vlada Republike Slovenije je že potrdila maksimalno ceno za končne odjemalce na področju elektrike in plina, na področju oskrbe s toploto pa so dogovori o načinu blaženja draginje na nivoju države še v teku. 

»Ko bodo znani ukrepi države tudi pri oskrbi s toploto, bo mogoče oceniti, kakšni bodo stroški ogrevanja v letu 2023,« dodajajo v mariborski Energetiki. 

Starejše novice