Nekdanji poslanec in aktualni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Uroš Prikl je predstavil svojo kandidaturo za župana Maribora in izpostavil temelje svojega programa. Želi si gospodarskega in kulturnega razvoja ter tudi oživitve mestnega jedra.

Prikl je bil v prejšnji sestavi državnega zbora poslanec, na letošnjih volitvah pa se mu ni uspelo prebiti do novega poslanskega mandata. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist, pred zasedanjem poslanskega stolčka pa je 13 let delal na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, nekaj časa pa je bil tudi direktor doma za starejše Dom pod Gorco v Mariboru. V novi vladi Marjana Šarca zaseda mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, kateremu pa se je v primeru izvolitve pripravljen odreči.

»Maribor naj postane središče regije in gonilo napredka v razvojnem in kulturnem smislu. Maribor je bil kulturna prestolnica Evrope in želel bi si, da tukaj nadaljujemo. Da dobi Maribor infrastrukturo na področju kulture,« je napovedal Prikl, ki želi v primeru svojega županovanja poskrbeti tudi za mlade.

Gneča za mariborski županski stolček, Prikl obljublja trdo delo

Nekdanjega poslanca v bitki za mariborski županski stolček čaka precejšnja gneča. Svojo kandidaturo so bo Prikli napovedali že aktualni župan Andrej Fištravec, nekdanja podžupanja in zdajšnja mestna svetnica Melita Petelin, poslanka in mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik, zdajšnji podžupan Zdravko Luketič, aktivist za živali Aleksander Kamenik, svojega kandidata bo dala tudi Lista kolesarjev in pešcev, v županski boj pa naj bi se podala tudi predsednik Mestnega mladinskega sveta Maribor Matic Matjašič in nekdanji župan Franc Kangler.

Prikl je zagotovil, da se bo v primeru izvolitve »z lahkoto« odpovedal mestu državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, saj želi Mariboru le dobro. »Kot župana me zagotovo ne čaka lahko delo,« je realen. »Nočem opravičevanj, nočem 100 dni miru. Začel bom delati takoj,« napoveduje in še dodaja »Obljubljam, da ne bom razočaral, da bom držal vse besede.«

Oživiti staro mestno jedro

Med svojim županovanjem bi več poudarka namenil tudi ureditvi financiranja in infrastrukture na področju športa, kjer po njegovem mnenju Maribor zaostaja. Eden izmed ključnih ciljev njegovega županovanja pa bi bilo tudi oživiti staro mestno jedro.

»Center Maribora je po 9. uri zvečer mesto duhov,« je izpostavil Prikl in dodal, da bi bilo treba razmišljati tudi v smeri, da bi se še več ulic zaprlo za promet. »Ne želim primerjati z Ljubljano, a tudi tam so si nekoč težko zamislili, da bi Slovensko ulico zaprli za promet. Zdaj so tam turisti, živahno je. Tudi Maribor ima svoje adute. Imamo Pohorje, Zlato lisico, velika znamka je tudi NK Maribor, pa tega ne znamo primerno unovčiti,« je dejal.

Cilji niso nizki, pokritizirati zna tudi sebe

Glede na to, da je njegov DeSUS v preteklosti sodeloval tako z nekdanjim županom Kanglerjem in aktualnim Fištravcem je na vprašanje, kateri župan je (bil) boljši Prikl izstrelil: »Uroš Prikl!«

»DeSUS je seveda podpiral tako politiko prejšnjega kot politiko zdajšnjega župana. A le dokler je bilo iz dejanj moč razbrati, da si lahko obetamo kaj pozitivnega. Ko so šli prejšnji in zdaj še zdajšnji župan po nekih drugih poteh, ko ni bilo videti, da je to dobro za Maribor, pa smo postali kritični,« je še pristavil in dodal, da zna biti kritičen tudi do sebe.

Komentarji (1)

prerok (ni preverjeno)

Kaj je ta človek koristnega napravil za narod, skače s stolčka na stolček s pomočjo lopova Karleka, če se motim naj predstavi dosedanje rezultate dela in naj ne lapa o prihodnosti, kaj bo storil, če bo izvoljen.

Starejše novice