Foto: Jure Banfi
Dela na Lentu so se zavlekla, končali bi jih naj do konca meseca. Preverili smo, za koliko se je podražila prenova zaradi zamude, in ali se Festival lent vrača na staro prizorišče.

Gradbena dela na Lentu so se konkretno zavlekla. Po prvotnih načrtih naj bi se zaključila do konca lanskega maja, a so gradbeni stroji še vedno na Lentu.

Na sredini tiskovni konferenci je podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved dejal, da po informacijah, ki jih imajo iz projektne pisarne in gradbišča, se bodo dela končala do konca meseca, ko naj bi se izvajalec z gradbišča v celoti umaknil.

Več razlogov za zamudo

Tako bodo v prihodnjih dneh izvedli kvalitetni pregled izvedenih del, so za Mariborinfo sporočili iz Mestne občine Maribor.

»Razlogi za podaljšanje so bili izvedba več projektov na istem območju (izvedba visokotemperaturne toplotne črpalke in nov servisni vhod v Pristan, vročevod, ki ga izvaja Energetika Maribor, in projekt izvedbe zavarovanja brežin Drave, ki ga izvajajo Dravske elektrarne Maribor),« pojasnjujejo na občini.

Za izvedbo vročevoda in temperaturne toplotne črpalke je bilo potrebno še soglasje Direkcije za vode, na katero so čakali dalj časa, kar je posledično vplivalo na časovnico izvedbe. 

Na občini še dodajajo, da je na zamik dokončanj del vplival tudi slab kataster komunalne infrastrukture, veliko prilagajanja samemu mestu, spreminjanje projektne dokumentacije in nepredvidena dela. Pa tudi, da je izvajalec izvedbo del začel kasneje, kot je bilo sprva predvideno. Prenovo pa je, kot pravijo, zaznamovalo tudi slabo vreme.

V januarju bodo tako izvedli kvalitetni in komisijski pregled, popisale se bodo tudi vse morebitne pomanjkljivosti.

Prenova dražja skoraj za pol milijona

Na mestni občini pravijo, da je bil podpisan dodatek, s katerim se je, zaradi vključitve nepredvidenih del, pogodbena vrednost povišala za 463.983,34 evra. Pogodba je podpisana na podlagi dejansko izvedenih količin, na enoto mere.

»Pogodbena vrednost sedaj znaša 8.032.257,15 evra z davkom na dodano vrednost. Natančna vrednost projekta bo znana po dokončanju - ugotovitveni aneks, v katerem bodo zajeta več in manj dela,« razlagajo na občini.

Kaj bo s Festivalom Lent?

Zanimalo pa nas je tudi, kaj bo po prenovi s Festivalom Lent, ki zadnjih nekaj let poteka na Trgu Leona Štuklja in drugih prizoriščih v mestu.

Kot je bilo pričakovati, konkretnega odgovora od občine nismo dobili, zapisali so le, da nabrežje reke Drave že dobiva svojo pravo podobo, da je nastal nov trg ob Hiši Stare trte.

»Po revitalizaciji Vojašniškega trga pa si na Mestni občini Maribor prizadevamo, da bo Lent postal eno osrednjih prizorišč v mestu. Tako pridobivamo prostor za mestotvorne vsebine,« so samo zapisali.

Kakšna bo prometna ureditev še ni znano

Sicer pa so na sredini tiskovni konferenci pojasnili, da odločitve o tem, kako točno bo potekal promet po Lentu, še niso sprejeli, so pa s strani izvajalcev analiz na mizi novi predlogi.

Ker v času gradbene zapore na območju Lenta ni bilo zaznati večjih prometnih kolapsov skozi celotno leto, predlagajo popolno zaporo za osebni promet z izjemo stanovalcev, dostave in avtobusa.

Ob tem je potrebna uvedba cone za umirjen promet, več parkirnih mest na obrobjih zapore ter dodatna analiza najbolj obremenjenih križišč, še dodajajo.

Komentarji (6)

zadnjeligaš (ni preverjeno)

Dokler bo Perso s svojimi na oblasti, bo folk na Lentu gledal samo kocke, kvadre in veduto Drave. Kakšen festival... zato pa takšen klasičen nedefiniran odziv.

pohorskisvizec (ni preverjeno)

moraš pa res biti pppppppeder, da daš posel taki firmi
ki ni sposobna dokončati posla v predpisanem roku

In reply to by zadnjeligaš (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Slika pove vse. Navgraužna nekoristna brv. Potem startaš od metohijskih lepinj preko in prideš direkt v ruševine, kjer delijo varnostne čelade.

Škamp (ni preverjeno)

Naslov: To odgovarjajo na občini

V članku: odgovora od občine nismo dobili

?!

mbb (ni preverjeno)

Zakaj pa ne ? Lent je tradicija in vedno je bil uspešen .

Karantanec (ni preverjeno)

Super, naj se dokonča in zapre za promet, bo poleg Glavnega trga najlepši del Maribora.

Starejše novice