Foto: Jure Banfi
Obnova Lenta se naposled zaključuje. Dela, ki bi se prvotno morala končati aprila lani, so se zavlekla vse do konca januarja letos.

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da se dela vendarle zaključujejo. 

»Po vseh informacijah, ki jih imamo iz projektne pisarne in gradbišča, se bodo dela končala do konca meseca, ko se bi naj izvajalec z gradbišča v celoti umaknil,« je pojasnil Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor.

Ob tem se mnogi sprašujejo, kaj bo s prometno ureditvijo Lenta in če bo ta znova prevozen. Čeprav na občini še niso sprejeli odločitve, so s strani izvajalcev analiz na mizi novi predlogi.

Kam se je v času del preusmerilo povprečno skoraj 9000 vozil dnevno?

Podjetje Swiroo je v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter podjetjem Nigrad izvedlo analizo prometnih obremenitev v času del na Lentu. Damijan Ferk je razkril rezultate, ki bodo temelj za odločitev glede prometne ureditve Lenta v prihodnje.

Podatki so se beležili na 15 števnih mestih v mestu od januarja 2020 do oktobra 2023. Štetje je potekalo tako ročno, kot tudi s pomočjo videokamer in umetne inteligence ter s cestnimi zankami.

Še pred pandemijo covid-19 je prometna obremenitev Lenta na povprečni delovni dan znašala skoraj devet tisoč vozil – od tega jih je približno tretjina imela cilj na Lentu samem. 

Največja dodatna obremenitev ob zapori je, pričakovano, doletela Razlagovo/Krekovo ulico (do 15.000 vozil dnevno), sledijo pa Mladinska/Maistrova, Cankarjeva in Prešernova ulica. 

Promet se je preusmeril tudi na desni breg Drave, kjer je zaporo Lenta najbolj občutil Koroški most, posledično pa tudi Pobreška cesta, Valvasorjeva ulica in Stari most. 

Foto: Žan Osim

Kakšna bo prometna ureditev Lenta v prihodnje?

Ker v času gradbene zapore na območju Lenta po besedah Damijana Ferka ni bilo zaznati večjih prometnih kolapsov skozi celotno leto, predlaga popolno zaporo za osebni promet z izjemo stanovalcev, dostave in avtobusa. 

Ob tem je potrebna uvedba cone za umirjen promet, več parkirnih mest na obrobjih zapore ter dodatna analiza najbolj obremenjenih križišč.

»Če se bi promet odprl, se naj odpre enosmerno in sicer v smeri od vzhoda proti zahodu,« je jasen Ferk.

K predlogu botruje tudi dejstvo, da je bila od leta 2019 do 2023 zabeležena rast uporabnikov javnega potniškega prometa za približno 12 odstotkov, zaradi širitve in optimizacije linij pa si na Mestni občini Maribor v prihodnje prizadevajo še večjo rast.

Nekoliko avtomobilov je s ceste »odvzel« tudi mariborski sistem za izposojo koles MBajk, ki je v preteklem letu beležil več kot pol milijona voženj s kolesi. Število uporabnikov se je tako v primerjavi z letom 2022 povečalo za približno sedem odstotkov.

Komentarji (20)

Franca1 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nic odpirat za promet!

Mb-11 (ni preverjeno)

Bedak.

In reply to by Franca1 (ni preverjeno)

Jogi (ni preverjeno)

....preverjanje s pomočjo videokamer in umetne inteligence ter s cestnimi zankami.....v Mariboru ? Ne se hecat .Edino umetno kar poznajo v Mariboru je GNOJILO za progo posipavat na Pohorju .

babBajk (ni preverjeno)

Nič avtof, samo biciklne po celem lentu

Xy1962 (ni preverjeno)

Brez avtomobilov na Lentu....

AnicaKLM (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Konec prometu na Lentu, Lent je za Mariborcane, ne pa za avte!

Mb-11 (ni preverjeno)

Kdo ti je kriv da si ne moreš kupiti avta. Aja butasta glava ne opravi izpita.

In reply to by AnicaKLM (ni preverjeno)

bog i batina (ni preverjeno)

Nkoli več pleha na Lent...lepo prosim.

lent aftocesta (ni preverjeno)

lent bo popolnoma odprt za promet ko obcina izgubila prvo tozbo za placilo odskodnine zaradi prekomerne obremenitve centra z prometom. do takrat bodo butalci na obcini guncali afne. mb butale

sneg (ni preverjeno)

kaj pa ljubljnska titova ruška gorkega promet povečan krat300

Surfeiter (ni preverjeno)

"... kot tudi s pomočjo videokamer in umetne inteligence ter s cestnimi zankami. ... " aaaaaahhhaaaaaahhhaaaaa ... umetno inteligenco rabimo, da določimo stopnjo speleoloških dosežkov tvojega lezenja v rektalno odprtino aktualnega župana ... pojasni ... kako si zmagal na javnem razpisu (s kakšnimi referencami?) in koliko si pospravil v žep, ti rektalni alpinist ...

SLO (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Za električne avtomobile bi lahko oziroma morale biti odprte vse ceste vključno z centrom mesta. Mogoče kaj onesnažujejo! Ali je kriva faušija ali nevednost?!

BOG I BATINA (ni preverjeno)

AHA...torej bi se s Teslo S model lahko vozil po Gosposki........kreten!

In reply to by SLO (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

bolje da si daš naziv HORS I OVES.
Mater si najdo primerjavo. Strogi center je že od nekdaj zaprt. Nazadnje je bil prometen takrat, ko so vozili z konjsko vprego. A si že pozabil, ko si bil vprežen?!

In reply to by BOG I BATINA (ni preverjeno)

eter (ni preverjeno)

Neverjetno, kako bodo dobili uporabno dovoljenje, saj ni niti en odsek ni končan in varen za uporabo. Druga stran pa je smrtno nevarna. Če padeš, ker ni ograje ne moreš iz vode, saj so naredili skoraj pokončne brežine. Če preživiš padec, moraš plavat kak kilometer, da lahko prideš iz vode. Pod železniškim mostu so pa odstranili notranjo varnostno ograjo in delno zunanjo, zelo nevarno, sploh zvečer.. Ni mi jasno zakaj arhitekt dovoli ta zmazek in ne zaščiti svojega projekta. Ta betonska obnova je pravi zmazek z gromozanskim ogljičnim odtisom.

e2RD (ni preverjeno)

Študijo je opravilo podjetje ustanovljeno oktobra 2023?? Novinarji malo raziščite!

Karantanec (ni preverjeno)

Bravo, Lent mora biti zaprt za promet! Ne poslušajte nergačev, isto je bilo v Ljubljani in mnogih zahodnoevropskih mestih!

Mb-11 (ni preverjeno)

Kangler tudi ni slišal 'nergačev'.

In reply to by Karantanec (ni preverjeno)

Jožica 55 (ni preverjeno)

Pol pa se preseli v Ljubljano. Govno.

In reply to by Karantanec (ni preverjeno)

Jožica 55 (ni preverjeno)

Debili!!! Tega kretena je treba zapret ne pa Lenta!!! Da mu.....Ferk, da ne boš dobil prepoved gibanja po Mariboru!

Starejše novice