Slika je simbolična.
Kaj ob zmagi sporočajo (stari) novi župani, ki so si v Podravju zagotovili še en mandat?

Ponekod ostajajo isti, drugje bo županski stolček grel nekdo drug.

Preverili smo, v katerih podravskih občinah so zmago aktualnim županom poskušali odvzeti protikandidati, a so 'stari' župani kljub temu osvojili nov mandat. 

Aktualni župan v Ormožu prepričljivo zmagal

V Ormožu je prepričljivo zmagal aktualni župan Danijel Vrbnjak, za katerega je glasovalo 91,33 odstotka volivcev. Imel je le enega protikandidata, in sicer Ivana Škrleca, ki je zbral 8,67 odstotka glasov.

Kot je povedal za Mariborinfo, je presenečen nad visokim odstotkom prejetih glasov. »Zelo smo zadovoljni, da se nam je še za naslednja štiri leta dalo zaupanje in potrditev.«

»Razvijali bomo naprej gospodarstvo, turizem, gradili stanovanja. Imamo v načrtu gradnjo šole, vrtca, subvencije mladim za reševanje stanovanjskih problemov,« dodaja in pravi, da si bodo še naprej prizadevali držati družbeni utrip občine Ormož.

Na županskem stolčku občine Kidričevo ostaja Anton Leskovar

Tudi Kidričevo bo še naprej vodil dosedanji župan Anton Leskovar, ki je prejel 63,02 odstotka glasov. Pomeril se je z Jadrankom Školnikom, ki je dobil 36,98-odstotno podporo.

»Sem vesel rezultata, ki smo ga dosegli. Vesel sem tudi, da se je v občinski svet ponovno uvrstila stranka SDS, sedem svetnikov,« je povedal. 

Dodaja, da so zelo pomladili občinski svet, večina svetnikov bo ženskega spola: »Zato se nadejam malo drugačnega dela, bolj ženskega pristopa in verjamem, da bomo uspešno peljali razvoj občine Kidričevo tako kot do sedaj tudi v prihodnje.«

Franc Majcen prejel tretji mandat na čelu občine Makole

Občino Makole bo še naprej vodil trenutni župan Franc Majcen, ki ga je podprlo 55,96 odstotka občanov. Njegova tekmeca letos sta bila Danilo Lončarič, ki ga volilo 40,31 odstotka volilnih upravičencev, in Jožef Trol, ki je prejel 3,74 odstotkov glasov. 

»Mislim, da je bila naša volilna kampanja prava, izbrali smo prave ljudi, ki so bili kandidati za občinske svetnike,« je za Mariborinfo povedal Majcen: »Rezultat je odličen, od enajstih svetnikov v občinskem svetu imamo devet naših nestrankarskih kandidatov in župana.«

V Sveti Trojica v Slovenskih goricah na županskem mestu ostaja David Klobasa

V občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah na županskem stolčku ne bo prišlo do spremembe. Sedanji župan David Klobasa je osvojil nov mandat, pri tem mu je podporo izkazalo 84,69 odstotkov volivk in volivcev. S tem je prepričljivo ugnal edinega protikandidata Draga Lipiča, ki je prejel 15,31 odstotkov glasov.  

Ob tem ima novi stari župan še dodaten razlog za veselje, njegova stranka ima namreč 100-odstotno zastopanost v občinskem svetu. 

Kot je za Mariborinfo povedal Klobasa, so na takšen rezultat zelo ponosni: »Predvsem pa to kaže, da nam ljudje zaupajo in da smo izbrali prave kandidate tudi za občinski svet.«

Ob tem so lahko v Sveti Trojici v Slovenskih goricah zadovoljni tudi z volilno udeležbo. Volitev se je udeležilo 68,54 odstotkov občanov, kar je visoko nad povprečjem Slovenije. »Take zmage so pomembne na volitvah,« dodaja Klobasa: »To pomeni, da je več kot polovica občanov izrazila, da delamo dobro.« 

V katerih podravskih občinah so še slavili (stari) novi župani? 

Cirkulane

Občino Cirkulane bo še naprej vodila aktualna županja Antonija Žumbar. Podporo ji je izkazalo 69,59 odstotka volivcev. S tem je ugnala protikandidata Janeza Jurgeca, ki je prejel 30,41 odstotka glasov.

Hajdina

Občino Hajdina bo še naprej vodil Stanislav Glažar. Na letošnji lokalnih volitvah ga je podprlo 57,53 odstotka volivk in volivcev. V boju za župana se je pomeril z Jankom Mercem, ki je prejel 42,47 odstotka podpore. 

Hoče – Slivnica

Občino Hoče – Slivnica bo še naprej vodil dosedanji župan Marko Soršak. Prejel je 79,11-odstotno podporo in s tem premagal edinega protikandidata. Vojko Golob je prejel 20,89-odstotka podpore

Markovci

Markovce bo še naprej vodil dosedanji župan Milan Gabrovec, ki mu je podporo izkazalo 53,58 odstotka volilnih upravičencev. Njegov izzivalec je bil Dragan Mikša, zbral je 46,42 odstotno podporo. 

Novi stari župan se je na družbenem omrežju Facebook zahvalil občanom in občankam za glasove in da so prepoznali dobro delo v preteklih letih.« 

»Zagotavljam Vam, da se bomo skupaj z ekipo še naprej trudili za odgovoren in premišljen razvoj občine Markovci,« je sporočil. 

Miklavž na Dravskem polju

Občino Miklavž na Dravskem polju bo še naprej vodil aktualni župan Egon Repnik, ki je prejel 68,05 odstotka glasov. Na volitvah je imel dva protikandidata. Iztoka Peterina je podprlo 20,70 odstotka volivcev, Simono Marko pa 11,25.

Zahvalil se je volivcem za njihove glasove. »Rezultat me postavlja pred velik izziv,« je zapisal na svojem Facebook profilu: »Upam, da bom upravičil vaše nadaljnje zaupanje.«

Oplotnica

Tudi Oplotnico bo še naprej vodil trenutni župan Matjaž Orter, ki je prejel 58,79 odstotka glasov. Tako kot 2018 se je tudi letos pomeril z nasprotnico Andrejo Kos, ki je prejela 35,01 odstotka glasov. Tretjeuvrščeni Džuro (Stanislav) Volčič je prepričal 6,20 odstotka volivcev.

Ptuj

Na Ptuju je v prvem krogu zmagala aktualna županja Nuška Gajšek, ki je prejela 64,28 odstotka glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Andrej Čuš, ki je prejel 16,14 odstotka glasov. Za mesto župana se je sicer potegovalo osem kandidatov.

Ruše

V občini Ruše so se za mesto župana potegovali trije kandidati. Občani so nov županski mandat znova zaupali aktualni župani Urški Repolusk, ki je prejela 60,73 odstotka glasov. Drugouvrščeni Darko Knez je prejel 27,62 odstotka glasov, Martin Lesjak pa 11,66 odstotka.

»S svojo ekipo si bom prizadevala, da bodo volilne obljube uresničene,« je ob zahvalili volivcem županja zapisala objavi na družbenem omrežju Facebook. 

Slovenska Bistrica

V občini Slovenska Bistrica je slavil aktualni župan Ivan Žagar, za katerega je glasovalo 69,68 odstotka volivcev. Drugouvrščeni Ljubo Poles je prejel 22,81 odstotka glasov. Za županski stolček sta se potegovala še Matej Španinger in Romana Brzin

Šentilj

V občini Šentilj so se za mesto župana potegovali trije kandidati. Občino bo še naprej vodil trenutni župan Štefan Žvab, ki ga je podprlo 69,83 odstotka občanov. Njegova tekmeca sta bila Zdenka Ploj, ki jo je volilo 21,07 odstotka volilnih upravičencev, in Marija Janžek, ki je prejela 9,10 odstotkov glasov.

Trnovska vas

Občino Trnovska vas bo še naprej vodil trenutni župan Alojz Benko, ki ga je volilo 69,57 odstotka volivcev. Imel je dva izzivalca – Jožef Potrč je prejel 18,54 odstotka glasov, Slavko Moharič pa 11,89 odstotka. 

V nekaj podravskih občinah kandidiral le en kandidat 

V mnogih podravskih občinah je kandidiral le en kandidat. 

V Račah je to Branko Ledinek, v Cerkvenjaku Marjan Žmavc, v Kungoti Tamara Šnofl, v Lovrencu na Pohorju Marko Rakovnik, v Lenartu Janez Kramberger in v Staršah Stanislav Greifoner. 

Benediktu slavi Milan Repič, v Dupleku Mitja Horvat, v Podlehniku Sebastian Toplak, v Pesnici Gregor Žmak, v Selnici ob Dravi Vlasta Krmelj, v Svetem Andražu v Slovenskih goricah pa Darja Vudler Berlak

Svetem Tomažu si je še en mandat pridobil Mirko Cvetko, v Svetem Juriju v Slovenskih goricah Peter Škrlec, v Zavrču slavi Slavko Pravdič, v Žetalah pa Anton Butolen. 

Komentarji (4)

Surfeiter (ni preverjeno)

Citiram zapis Mitje Kunstlja, Mikstone blog:
"Bolj kot polom vladajoče stranke mi ne gre v račun nekaj drugega. Radenci in Maribor. Za prve sem verjel, da so bili pred 4 leti naivni in so padli na lepe besede diplomiranega prevaranta, tatu in malikovalca ustaštva Romana Leljaka. Nak. Izvolili so ga še enkrat. V prvem krogu je premagal kandidata Gibanja Svoboda. Radensko si lahko nekam vtaknete zaradi mene. Sramota.

Maribor!? Marija pomagaj. V drugi krog se je prepričljivo uvrstil Franc Kangler. Prav tisti Kangler, zaradi katerega so se nekoč začeli protesti po vsej državi. V zadnji Janševi vladi je bil državni sekretar pri Alešu Hojsu, njegova desna roka pri obračunu s protestniki. Če Franca zmaga! Vse kar je blond in 20 let mlajšega od njega, si lahko obeta položaje in nepremičnine, če je pripravljeno leči pod štajerskega prasca. Maribor, smo na zvezi? Kaj tako hudega dogaja v mestu pod Pohorjem, da je lopov Franca spet sprejemljiv? Pa ja ne boste zaradi jeze nad naduto uvoženo Makedonko, za »kontro« ustoličili potrjeno desničarsko barabo? Čudne stvari se dogajajo v državi, da Kangler, Rupar in podobi sploh lahko kandidirajo."

Kaco (ni preverjeno)

Očitno je v Radencih ogromno motenih volilcev.

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Moteni so tudi v Mb,da je Kangler prilezel v drugi krog.

In reply to by Kaco (ni preverjeno)

gostja (ni preverjeno)

»To kaže, da nam ljudje zaupajo«, kje pa, daleč od tega, nočemo tvegati !!

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

Starejše novice